Őszi bakancslista családoknak: 10 gyönyörű túraútvonal az országban, ami gyerekkel is bejárható - Egynapos túraötletek

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Őszi bakancslista családoknak: 10 gyönyörű túraútvonal az országban, ami gyerekkel is bejárható - Egynapos túraötletek Amikor elmúlik a kánikula, akkor jön el igazán a túrázás ideje. A kellemes levegő, az őszi színekbe boruló fák és az ország megannyi csodája csak arra vár, hogy családostul felfedezd őket. 10 ötletet is adunk egynapos túrákhoz. Bár ősszel már előfordulnak hűvösebb napok, a nyári kánikulát követően a hőmérséklet épp ideális a természetjáráshoz és a kulturális feltöltődéshez.

A fürdőzést, a nyüzsgő, olykor zsúfolt vízpartot felváltják a természetközeli aktív programok, a szabadtéri sportok, a közös családi, baráti kirándulások - ráadásul a gyerekek is ezernyi élménnyel gazdagodhatnak egy ilyen túrán.



Most olyan útvonalakat válogattunk össze, melyek gyerekkel is teljesíthetők és kellemesen eltölthető velük egy hétvégi nap vagy akár egy estébe nyúló délután.
 

10 gyönyörű túraútvonal az országban, ami gyerekkel is bejárható

 

1. Szénás-hegycsoport - egyirányú túra

Ha könnyed, délelőtti vagy ebéd utáni sétálós túrára mennél a családdal, akkor vedd célba a Szénás-hegycsoportot. Az egyirányú túra kicsit több mint 9 kilométeres, és háromórás laza sétával teljesíthető - a Nagy-Szénás hegyen pedig páratlan panoráma tárul eléd.



Hossz: 9,1 km
Nehézség: könnyű
Kezdőpont: Solymár, a 157-es busz végállomása (328 m)
Végpont: Nagykovácsi, a 63-as busz Községháza megállója

Pro tipp: Kisiskolásokkal érdemes végigjárni a Nagykovácsiból induló (63-as busz, Nagykovácsi Községháza megálló), összesen 2,1 kilométer hosszú Nagy-Szénás tanösvényt, mely 7 állomáson keresztül mutatja be a Szénás-hegycsoport ritka természeti kincseit.
 

2. Biatorbágyi dombvidék - körtúra

Rutinosabb túrázóknak vagy igazi örökmozgóknak való ez a 4-5 órás kirándulás, mely a Biatorbágyi erdőbe vezet, és csodás természeti képződmények látványával boldogítja az arra járót - a táj hol a Grand Canyonra, hol a norvég Prédikálószékre emlékeztet, de akár a vadnyugaton is érezheted magad a homokkő formák között sétálva.

Hossz: 16,9 km
Nehézség: közepes
Kezdő- és végpont: Biatorbágyi vasútállomás

Pro tipp: Vigyetek magatokkal elég elemózsiát és vizet, ha pedig beülnétek valahova egy jót enni, akkor kis kitérővel célozzátok meg Bia városrészt.
 

3. Thirring-körút - körtúra

Rövid, de kalandos pályán vezet a mindössze 2,3 kilométer hosszú Thirring-körút, mely a Dobogókőre érkező kirándulók egyik kedvelt túraútvonala - nevét Thirring Gusztávról kapta, aki nem csak földrajztudós, de lelkes természetjáró is volt. A vadregényes túra nem véletlenül a kalandorok kedvelt terepe, hiszen gigantikus méretű, vulkanikus eredetű sziklaformációk között kanyarog az útvonal - ezek egy részéről pedig rácsodálkozhatsz a Dunára is.



Hossz: 2,3 km
Nehézség: közepes
Kezdő- és végpont: Dobogókő, buszmegálló (nagy parkoló)

Pro tipp: A túrát érdemes azzal kezdeni és zárni, hogy kisétáltok a menedékház mögött található kilátópontra, ahonnan csodás látvány tárul elétek a Dunakanyarral, a Visegrádi-hegységgel és a Börzsöny csúcsaival.
 

4. Soproni kilátók - egyirányú túra

Ha imádod épített kilátókról szemlélni az előtted elterülő vidéket, akkor ez a túra neked való, hiszen 4 kilátót (Sörházdombi kilátó, Károly-kilátó, Várhely kilátó, Béke kilátó) is találsz az útvonalon. Gyerekkel is könnyen végigjárható az egész, vagy akár egy része, a parkerdőben pedig akár piknikezhet is a család.

Hossz: 14,8 km
Nehézség: könnyű
Kezdőpont: Sopron, Hotel Szieszta buszmegálló (helyi járat)
Végpont: Görbehalom, Fehér híd buszmegálló (helyi járat)

Pro tipp: A Károly-magaslaton erdei büfé és vadászati múzeum is várja a látogatókat. Ha pedig még több élményre vágytok, keressétek fel a szomszédban található Lővér kalandparkot.
 

5. Írott-kő - körtúra

A Dunántúl legmagasabb, 882 méteren található pontjára számos útvonalon feljuthatsz, most egy olyat mutatunk, ami kisgyerekkel is lazán teljesíthető. Igazán festői erdőn keresztül vezet fel a gyalogút a hegycsúcsra, menet közben gyönyörködhetsz a luc-, vörös- és jegenyefenyők látványában, a hegytetőn pedig egy épített kőkilátóból szemlélheted meg a Kőszegi hegységet és az osztrák Alpokalját.



Hossz: 5,4 km
Nehézség: könnyű
Kezdő- és végpont: Velem, Hármashatár-hegyi parkoló

Pro tipp: Érdekesség, hogy a kilátót éppen kettészeli a magyar-osztrák határvonal, így egy lépéssel akár az osztrák oldalról is szemlélheted a tájat.
 

6. Deseda tókerülő túra - körtúra

Nem kell ahhoz a hegyek közé menni, hogy varázslatos tájon sétálhasson az ember: a Deseda tó változatos élővilágával és festői tanösvényével nem véletlenül tartozik a közkedvelt családi kirándulóhelyek közé. Az útvonal több helyütt a nádas mellett halad, egyik különlegessége pedig a tó északi felén található Erdei kalandsétány, mely a talajszint felett, 6 méter magasságban fut, így a kalandvágyók a fák lombkoronájában sétálhatnak - a gyerekek ráadásul egy beépített csúszdával rövidíthetik meg a lefelé utat.

Hossz: 13,9 km
Nehézség: könnyű
Kezdő- és végpont: Kaposvár, Deseda parkerdő buszmegálló

Pro tipp: Nagyobb gyerekeknek izgalmas lehet a Deseda arborétum, míg kisebbekkel keressétek fel a Kalanderdő élményparkot, ahol interaktív tanösvények, mezítlábas út és játszótér is várja a fáradhatatlan lurkókat.
 

7. Koloska-völgyi túra - egyirányú túra

A Balaton északi partjának festői patakvölgyébe kalauzol el ez a túra, vízcsobogással, vadasparkkal, kiépített sütögetőhelyekkel és a Jókai-kilátóból a Balaton megunhatatlan panorámájával.

Hossz: 8,9 km
Nehézség: könnyű
Kezdőpont: Balatonfüred, Arácsi népház buszmegálló (Balatonarács)
Végpont: Balatonfüredi vasútállomás

Pro tipp: Ha még bírjátok, akkor megéri elnézni a balatonfüredi Lóczy-barlanghoz, mely utcai ruhában, előzetes bejelentkezéssel látogatható.
 

8. Hegyes-tető kis kör - körtúra

A Nagymaros-Visegrád vasúti megállótól induló erdős-kaptatós túra célja a bástyát formázó Julianus barát torony, de a gyaloglást végigkíséri a Duna túloldaláról fel-felbukkanó Visegrádi vár.  

Hossz: 8,4 km
Nehézség: könnyű
Kezdő- és végpont: Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhely

Pro tipp: Nagymarosról a hét minden napján, óránként indul komp Visegrádra, ahol tovább folytatódhat a kirándulás.


9. Pécs, Tettye - körtúra

Ha Pécsett kirándulsz, érdemes egy napot rászánni a Mecsek oldalán elterülő Tettye városrész felfedezésére, mert itt kis területen sokféle élményt begyűjthetsz. Megcsodálhatod a Havi-hegyi templomot, a tettyei romokat, bejárhatod a Pokol kapujaként is emlegetett mésztufabarlangot, gyönyörködhetsz a Pintér-kert arborétum buja növényzetében és felsétálhatsz a Balázs-pihenőre, ahonnan az egész város belátható.



Hossz: 2 km
Nehézség: könnyű
Kezdő-és végpont: 33-as busz Havi-hegyi forduló

Pro tipp: A tettyei romok alatti parkban egy jól felszerelt játszótér várja a gyerekeseket, a környéken pedig több kávézó és étterem is szívesen fogadja a betérőket.
 

10. Spartacus vadászösvény - egyirányú túra

Ha nem szeretsz hegyet mászni, de azért valami természetközeli programra vágysz, akkor keresd fel a Spartacus vadászösvényt, melynek érdekessége, hogy bár maga a táj vadregényes, de az egyszemélyes ösvény szinte emelkedők nélkül tekereg a Visegrádi hegység bércei között.

Hossz: 10,7 km
Nehézség: könnyű
Kezdőpont: Pilisszentlászló, községháza buszmegálló
Végpont: Visegrád, Nagymarosi rév buszmegálló

Pro tipp: Ha az Apátkúti völgyben nem balra, Visegrád felé fordulsz, hanem Pilisszentlászló irányába, akkor visszatérhetsz a kezdőponthoz.

Forrás: termeszetjaro.hu, hellonagykovacsi.hu, Wikipedia, kaposvarmost.hu
Fotók: MTÜ, Szülők Lapja

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2020.10.05