Tavaszi bakancslista gyerekkel: A legszebb kirándulóhelyek az országban, ahol már nyílnak a tavaszi virágok

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Tavaszi bakancslista gyerekkel: A legszebb kirándulóhelyek az országban, ahol már nyílnak a tavaszi virágok A téli bezártság után az ember szeme szinte szomjazik a színekre, illatokra, a virágzó természetre. Mutatjuk azokat a kirándulóhelyeket, ahol már rácsodálkozhatsz a legszebb tavaszi virágokra. A téli bezártság után az ember szeme szinte szomjazik a színekre, illatokra, a virágzó természetre. Szerencsére az elmúlt hét napsütéses napjai hatására már sok helyen kibújtak a virágok a földből, így egy kirándulás alkalmával te is megcsodálhatod őket.

Ha nem mozdulnátok ki a fővárosból
Ha csak pár órád van vagy nincs kedved kimozdulni a fővárosból, akkor is találsz virágos helyeket: 
- Menjetek el a Budai Arborétumba, a tavaszi nyitvatartás szerint az Alsókert minden nap este 6-ig nyitva van, míg a Felsőkertet csak hétköznap látogatható, szintén este 6-ig, belépőjegy nincs! További infók itt »
- az ELTE Füvészkert egyelőre naponta 4-ig van nyitva március 31-ig, így időben induljatok, ha bóklásznátok egyet, bővebb infók itt »
- a Zuglói Japánkert a KMASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium területén található, és minden nap este 8-ig látogatható március 1-től október 31-ig, a felnőtt belépő 1000 forint, a diák/gyerek/nyugdíjas jegy pedig 600 forint. További infók itt »



Ahol gyönyörködhetsz a nyíló virágokban
Emellett az országban sok olyan hely van, ahol gyönyörködhetsz a virágmezőben - ezeket gyűjtöttük most össze, ha hétvégén kirándulnátok valamerre. Ha kisgyerekkel mész, mindenképpen mondd el neki, hogy ne tépje le a virágokat, és a szájába se vegye, mert többük mérgező.

A tavaszi virágok legtöbbje védett:
- A hóvirág 2005 óta védett növény, eszmei értéke 10 ezer forint, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik
- A tavaszi tőzike is védett növény, eszmei értéke 5000 forint, minden része mérgező
- A kökörcsin is védett növény, eszmei értéke 10 ezer forint  
- A hunyor szintén védett növény, és minden része mérgező
 

Csodás helyek az országban, ahol már nyílnak a tavaszi virágok - Ide menjetek kirándulni a gyerekkel

 

1. Alcsúti Arborétum

Bár a Hóvirágünnep idénre már véget is ért, azért más csodás növények miatt is érdemes ellátogatni az arborétumba. Az Alcsúti Arborétum minden nap 10:00-18:00 óráig tart nyitva.
Bővebb információ »


2. Kámoni Arborétum, Szombathely

Az Arborétum alapját még az 1860-as években hozták létre, jelenleg 25 hektáros területen terül el, fás-gyűjteményes kertje, csodás tavai, körülbelül 5 kilométernyi kavicsos sétaútja varázslatos kikapcsolódást kínál Szombathely Kámon és Herény városrészeiben.
A Kámoni Arborétum március 31-ig minden nap nyitva 9:00-16:00 óráig, ezt követően 18:00-kor zárnak, egészen október közepéig, egy virágos sétát mindenképpen megér.
Bővebb információ »
 

3. Soroksári Botanikus Kert

A Soroksári Botanikus Kert 1962 óta szolgálja a botanikai kutatásokat és fogadja a kirándulókat.
A hely hétfőtől péntekig 8:00 és 16:00 óra, szombaton pedig 9:00 és 16:00 óra között várja a természetkedvelőket a tavasz hírnökeivel, vasárnap zárva!
Bővebb információ »
 

4. Agostyáni Arborétum

Az Arborétum Agostyán község határában, Tatától 8 kilométerre, található, gyalogosan, kerékpárral, autóval, és tömegközlekedési eszközökkel is meg lehet közelíteni. Az arborétum hétfőnként zárva tart, keddtől péntekig 9:00 és 16:00, szombat-vasárnap, valamint ünnepnapokon pedig 10:00 és 17:00 óra között van nyitva.
Bővebb információ »


Kép forrása: Facebook/Agostyáni Arborétum
 

5. Zirci Ciszterci Arborétum

A ciszterci apátság műemléki környezetében angolkert stílusban létesült park hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteménye, minden évszakban pompás látványt, kellemes felüdülést nyújt. 1951 óta országos jelentőségű védett természeti terület.
Az arborétum hétfőnként zárva tart, kedd-vasárnap 9:00 és 16:00 óra között sétálhatsz a kertben, és csodálhatod meg a hunyorokat és tőzikéket. Belépés az apátsági udvaron keresztül (Rákóczi tér 1.)
Bővebb információ »
 

6. Tőzike tanösvény, Csáfordi erdő

A szabadon látogatható, körülbelül 4 kilométer hosszúságú Tőzike tanösvény Győr-Moson-Sopron megyében, Csáfordjánosfa község határában található. A Répce folyó ágait fahidakon átszelő útvonal az ártéri területek talán legszebb, természeti értékek tekintetében legváltozatosabb részleteit mutatja be 5 ismertető tábla segítségével. A Répce menti tölgy-kőris-szil ligeterdőben már kora tavasszal nagy tömegben virít a védett tavaszi tőzike.
Még több információ »


Kép forrása: Olvasói fotó - Tőzike tanösvény
 

7. Gyadai-rét tanösvény

A Dunakanyarban, a Naszály északi oldalában található Gyadai-réten alakították ki hazánk egyik leginkább gyerek- illetve családbarát tanösvényét. A 13 tájékoztató tábla mellett számos élményelem is gazdagítja a tanösvény végigjárását - van hintahíd, óriási függőhíd, mocsáron átvezető fapallók, és egy szuper játszótér is.
A körülbelül 6 kilométeres túra a katalinpusztai kirándulóközpontból indul és kisgyerekkel is könnyen bejárható.
Még több információ »


Ahol még érdemes körülnézni:
 

8. Beliczay-szigeti Tőzike tanösvény, Érd

Érd-Ófalunál, a Duna mentén húzódik a rejtélyes Beliczay-sziget, az 1 kilométeres Tőzike tanösvény láposabb részein a nevével ellentétben nem tőzikékre, hanem csillagvirágra lehet számítani márciusban.
 

9. Bakonybél

A Veszprém megyei falu, Bakonybél határában, a fás területek alatt gyönyörű hóvirágmezőt pillanthatsz meg, de a Szent-kúthoz elsétálva is láthatsz virágzó hóvirágokat, írja az I love Bakonybél Facebook-oldal lelkes szerkesztője, Bakonyvári Andor.


Kép forrása: Facebook/I love Bakonybél
 

10. Várgesztes, Zsigmond-kő

A várgesztesi horgásztótól egy vadregényes szurdokvölgyben pár perc sétával lehet eljutni a Zsigmond-kőhöz, ahonnan csodás kilátás nyílik a Vértesre, útközben pedig tavaszi virágokban is gyönyörködhetsz.
 

11. Salgó vára és Boszorkánykő

Salgótarjántól 13 kilométerre fekszik Salgóbánya, a település központjától negyedórás séta alatt érhetsz a 625 méter magasan fekvő Salgó várához, innen pedig csak pár percre van a Boszorkánykő. Nem csak a panoráma lenyűgöző a környéken, de virágzó kökörcsineket is megcsodálhatsz. 


Kép forrása: MTI/Komka Péter

Olvasd el ezt is!
35 varázslatos tanösvény az országban, amit idén járjatok végig a gyerekkel, nagy élmény lesz »


Ha pedig nincs jó idő, és nem lehet kimenni:
47 benti mozgásos játék gyerekeknek: A legjobb játékok otthonra, ha a gyerek nem bír egy helyben megülni »


Forrás, fotók: Az egyes helyszíneknél feltüntetve

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2021.03.04