Szombati nyitás: Fővárosi Állatkert, vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, Nemzeti Múzeum kertje - Ide mehettek a hétvégén!

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Szombati nyitás: Fővárosi Állatkert, vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, Nemzeti Múzeum kertje - Ide mehettek a hétvégén! Május 1-je, szombattól ismét nyitunk, mivel addigra meglesz a 4 millió beoltott. Ezentúl lehet menni szállodába, állatkertbe, múzeumba, moziba, színházba, sporteseményekre és egyéb helyekre is, de 18 év felettieknek csak védettségi igazolvánnyal. Hova mehettek a hétvégén? Május 1-je, szombattól ismét nyitunk, mivel addigra meglesz a 4 millió beoltott. Ezentúl lehet menni szállodába, állatkertbe, múzeumba, moziba, színházba, sporteseményekre és egyéb helyekre is, de 18 év felettieknek csak védettségi igazolvánnyal. Hova mehettek a hétvégén?
 

Fővárosi Állat- és Növénykert

Már szombaton megnyithat a budapesti állatkert, a szabadtéri bemutatóhelyek, a belső terek és az állatházak nagy része szinte mind látogatható lesz, néhányat közülük azonban egyelőre még zárva tartanak - közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert pénteken az MTI-vel.



A budapesti állatkertet a vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, valamint a 18 éven aluliak látogathatják. A részletes tudnivalókat az állatkert már közzé is tette honlapján - olvasható a közleményben.

Mint írják, a szükséges igazolványok felmutatását, az olyan eseteket kivéve, ahol egyértelmű, hogy 18 éven aluli személyről van szó, a jegypénzáraknál, valamin a kapun való belépéskor is kérni fogják az állatkerti munkatársak.

A maszk csak javasolt, de lesz, ahol fel kell venni
Az állatkert területén a maszk viselése csak javasolt lesz, azonban kötelező lesz azt felvenni az ajándékboltban. Azokon a helyszíneken, ahol a közönség be is mehet az állatok közé, például a gyűrűsfarkú makiknál, ugyancsak a maszk viselését kérik a látogatóktól. Az állatok egészségének védelme érdekében most még az e célra szolgáló állateledellel, az úgynevezett zoo csemegével sem lesz szabad etetni őket.

Az állatkertben látható lesz az egyhetes kiselefánt is. Az ormányosok a kifutón vagy az Elefántcsarnok belső terében tartózkodnak. Ez utóbbi hely nézőterére a látogatókat kisebb csoportokban engedik majd be. Most mutatkozik be a nagyközönségnek a novemberi bezárás után érkezett új jegesmedve, Taiko és az új nőstény leopárd, Banu is - áll az összegzésben.
 

Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

Újra kinyitott az ország leggazdagabb botanikai gyűjteménye, a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, ahol különféle tematikus "élménysétákon" vehetnek részt a látogatók májustól az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) szervezésében - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat(ELKH) pénteken az MTI-vel.

Élménysétákon lehet részt venni
Az ELKH közleménye szerint a tulipánvirágzás idején vezetett sétákon a közkedvelt növény izgalmas kultúrtörténetén keresztül azt is megismerhetik a látogatók, hogy milyen átalakuláson mehet át néhány vadon élő faj az ember nemesítő tevékenysége révén.

A "Színes séta" során pedig arra is felhívják a figyelmet a kert munkatársai, hogy milyen fontos a virágok színe az egyre veszélyeztetettebb helyzetben lévő beporzórovarok számára.

A látogatók vezetett programon ismerhetik meg a bambuszok különleges tulajdonságait, valamint a Biblia növényeit is.

A Kerttörténeti sétákon pedig a művelődéstörténet és a kertművészet egy-egy pompás helyét, a műemléki oltalmat is élvező vácrátóti romantikus tájképi kertet mutatják be, meghajolva a kert létrehozója és adományozója, gróf Vigyázó Sándor előtt.

A két-két és fél órás élménysétákat a kert kurátorai vezetik a 19. századi kastélykertben kialakított, több mint 12 ezer fajt és változatot bemutató arborétumban.
 

Magyar Nemzeti Múzeum

A Múzeumkertet bemutató sétákkal várja a látogatókat szombaton és vasárnap a Magyar Nemzeti Múzeum.

A Múzeumkert rejtett titkai
A Múzeumkert nemcsak a hétköznapok kedvelt pihenőparkja, hanem nagy események színhelye is. Mind a Magyar Nemzeti Múzeum, mind a Múzeumkert életére tragikusan hatottak például 1956 őszének történései, ugyanis a Magyar Rádió épületének közelsége miatt az épület már október 23-tól az események középpontjába került - emlékeztet a Nemzeti Múzeum által az MTI-hez eljuttatott közlemény.

Mint közölték, a szakmai vezetés során feltárulnak a Múzeumkert rejtett titkai, és az események mögötti legfontosabb történeteket is megismerhetik a látogatók. A Múzeumkert múltjának más rétegeire, dimenzióira is fény derül a séta során.

A múzeumkerti sétákat négy időpontban: szombaton, majd vasárnap is 10 és 14 órakor tartják meg.

A részvétel feltétele a járványügyi rendelkezések betartása és a jegyvásárlás a tarlatv@mnm.hu e-mail címen keresztül.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2021.04.30