Erőművek éjszakája 2021: Nézd meg, hogyan működik egy hőerőmű, vízerőmű, atomerőmű - 36 helyszínen várnak!

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


Erőművek éjszakája 2021: Nézd meg, hogyan működik egy hőerőmű, vízerőmű, atomerőmű - 36 helyszínen várnak! Országszerte 36 helyszínen nyílnak meg a látogatók előtt az erőművek és a fűtőművek az idei Erőművek Éjszakáján. október 8-án, a rendezvényre már lehet regisztrálni. Országszerte 36 helyszínen nyílnak meg a látogatók előtt az erőművek és a fűtőművek az idei Erőművek Éjszakáján. október 8-án, a rendezvényre már lehet regisztrálni - közölte a  Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel.

A közleményben idézik Horváth Péter Jánost, a MEKH elnökét, aki elmondta: az Erőművek Éjszakája nemcsak a technológiáról, hanem a fenntartható környezetről és a tudatos felhasználóról is szól.

"Ezen a napon betekinthetünk az energetika érdekes világába, és megtudhatjuk, hogy kik, milyen eszközökkel, milyen forrásokból és hogyan állítják elő a mindennapjainkhoz szükséges energiát. Ha megismerjük ezeket a folyamatokat, akkor remélhetőleg az energiafelhasználásuk is sokkal tudatosabbá és takarékosabbá válik, amivel a környezetünk védelméért is sokat tehetünk" - fogalmazott.

Változatos helyszínek és programok
A változatos helyszíneken a látogatók betekintést nyerhetnek a hagyományos energiatermelés folyamataiba, választhatnak akár atom, biomassza, hulladék, lignit, szolár vagy éppen víz alapú technológiát alkalmazó erőművet is, illetve megnézhetik a városi távfűtőművek működését, amelyek idén is szép számmal csatlakoztak a programhoz - írták.



Ingyenes, de regisztrálni kell
A rendezvény tavaly a pandémia miatt elmaradt, ám az előző évben, 2019-ben csaknem 4000 látogatót vonzott, és a szervezők idén is telt házra készülnek.

A Miskolci Biomassza Fűtőmű például egyes hőkörzetek megújuló energia alapú ellátását biztosítja. A látogatás során az érdeklődők betekintést nyerhetnek az 1100 lakás távhőszolgáltatását biztosító biomassza alapú fűtőmű üzemeltetésébe, működés közben tekinthetik meg a biomassza elégetésre alkalmas kazánt, amely a legmodernebb műszaki megoldásokkal rendelkezik.

A vízerőművek iránt érdeklődők megtekinthetik az 1974-ben üzembe helyezett Kiskörei Vízerőművet, amely 28 MW beépített teljesítményével Magyarország legnagyobb vízerőműve. A vízerőmű a Tisza folyó duzzasztásával létrejött Tisza-tó megújuló vízenergiájából környezetbarát módon állít elő villamos energiát. A látogatók megtekinthetik a vízturbina szabályzó berendezéseit, a turbinaaknában elhelyezkedő berendezésrészeket és az erőmű vezénylőtermét.

A Tiszalöki Vízerőmű, Magyarország második legnagyobb vízerőműve is várja látogatóit. Az itt megtermelt energia a Magyarországon vízenergiából előállított villamos energia kb. 25 %-át teszi ki. A látogatók szakképzett üzemi kísérő vezetésével megismerhetik a Vízlépcső környezetét, annak kialakítását és ökológiai hatását az élővilágra.

A Pest megyei Tura városában épített Geotermikus Erőmű Magyarországon az első olyan geotermikus energiát használó ipari egység, ami a hőenergia szolgáltatás mellett villamos energiát is termel. A látogatás végére mindenkinek egyértelművé válhat, hogy a termálvíznek - mint megújuló energiaforrásnak - legfőbb előnye, hogy nincs környezetkárosító hatása, mivel zárt rendszerben kering és teljes mennyiségben visszasajtolásra kerül.

A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű Magyarország egyetlen kommunális hulladéktüzelésű erőműve. A létesítmény feladata, hogy termikusan ártalmatlanítsa a Budapesten keletkező települési szilárd hulladék mintegy 60 százalékát. Az erőmű évi 420 ezer tonna kommunális hulladék termikus hasznosítását teszi lehetővé, és ezzel 13 ezer lakás fűtéséhez szükséges gőzt és 45 ezer lakás éves villamosenergia-mennyiséget állít elő.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az egyes helyszínekre szeptember 20-tól lehet regisztrálni:
Először válaszd ki azt az erőművet, amit meg szeretnél nézni »
Utána jelentkezz az általuk meghirdetett programra »

Forrás: MTI, www.eromuvekejszakaja.hu
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Szülők lapja

Gyerekprogramok

Szülők lapja


2021.09.21