Főoldal > Cikkek > Gyermekprogramok > Erőművek éjszakája 2021: Nézd meg, hogyan működik egy hőerőmű, vízerőmű, atomerőmű - 36 helyszínen várn - Szülők Lapja

Erőművek éjszakája 2021: Nézd meg, hogyan működik egy hőerőmű, vízerőmű, atomerőmű - 36 helyszínen várnak!

Szülőklapja képOrszágszerte 36 helyszínen nyílnak meg a látogatók előtt az erőművek és a fűtőművek az idei Erőművek Éjszakáján. október 8-án, a rendezvényre már lehet regisztrálni.

Szerző: Szülők lapja
2021-09-21
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Országszerte 36 helyszínen nyílnak meg a látogatók előtt az erőművek és a fűtőművek az idei Erőművek Éjszakáján. október 8-án, a rendezvényre már lehet regisztrálni - közölte a  Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel.

A közleményben idézik Horváth Péter Jánost, a MEKH elnökét, aki elmondta: az Erőművek Éjszakája nemcsak a technológiáról, hanem a fenntartható környezetről és a tudatos felhasználóról is szól.

"Ezen a napon betekinthetünk az energetika érdekes világába, és megtudhatjuk, hogy kik, milyen eszközökkel, milyen forrásokból és hogyan állítják elő a mindennapjainkhoz szükséges energiát. Ha megismerjük ezeket a folyamatokat, akkor remélhetőleg az energiafelhasználásuk is sokkal tudatosabbá és takarékosabbá válik, amivel a környezetünk védelméért is sokat tehetünk" - fogalmazott.

Változatos helyszínek és programok
A változatos helyszíneken a látogatók betekintést nyerhetnek a hagyományos energiatermelés folyamataiba, választhatnak akár atom, biomassza, hulladék, lignit, szolár vagy éppen víz alapú technológiát alkalmazó erőművet is, illetve megnézhetik a városi távfűtőművek működését, amelyek idén is szép számmal csatlakoztak a programhoz - írták.



Ingyenes, de regisztrálni kell
A rendezvény tavaly a pandémia miatt elmaradt, ám az előző évben, 2019-ben csaknem 4000 látogatót vonzott, és a szervezők idén is telt házra készülnek.

A Miskolci Biomassza Fűtőmű például egyes hőkörzetek megújuló energia alapú ellátását biztosítja. A látogatás során az érdeklődők betekintést nyerhetnek az 1100 lakás távhőszolgáltatását biztosító biomassza alapú fűtőmű üzemeltetésébe, működés közben tekinthetik meg a biomassza elégetésre alkalmas kazánt, amely a legmodernebb műszaki megoldásokkal rendelkezik.

A vízerőművek iránt érdeklődők megtekinthetik az 1974-ben üzembe helyezett Kiskörei Vízerőművet, amely 28 MW beépített teljesítményével Magyarország legnagyobb vízerőműve. A vízerőmű a Tisza folyó duzzasztásával létrejött Tisza-tó megújuló vízenergiájából környezetbarát módon állít elő villamos energiát. A látogatók megtekinthetik a vízturbina szabályzó berendezéseit, a turbinaaknában elhelyezkedő berendezésrészeket és az erőmű vezénylőtermét.

A Tiszalöki Vízerőmű, Magyarország második legnagyobb vízerőműve is várja látogatóit. Az itt megtermelt energia a Magyarországon vízenergiából előállított villamos energia kb. 25 %-át teszi ki. A látogatók szakképzett üzemi kísérő vezetésével megismerhetik a Vízlépcső környezetét, annak kialakítását és ökológiai hatását az élővilágra.

A Pest megyei Tura városában épített Geotermikus Erőmű Magyarországon az első olyan geotermikus energiát használó ipari egység, ami a hőenergia szolgáltatás mellett villamos energiát is termel. A látogatás végére mindenkinek egyértelművé válhat, hogy a termálvíznek - mint megújuló energiaforrásnak - legfőbb előnye, hogy nincs környezetkárosító hatása, mivel zárt rendszerben kering és teljes mennyiségben visszasajtolásra kerül.

A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű Magyarország egyetlen kommunális hulladéktüzelésű erőműve. A létesítmény feladata, hogy termikusan ártalmatlanítsa a Budapesten keletkező települési szilárd hulladék mintegy 60 százalékát. Az erőmű évi 420 ezer tonna kommunális hulladék termikus hasznosítását teszi lehetővé, és ezzel 13 ezer lakás fűtéséhez szükséges gőzt és 45 ezer lakás éves villamosenergia-mennyiséget állít elő.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az egyes helyszínekre szeptember 20-tól lehet regisztrálni:
Először válaszd ki azt az erőművet, amit meg szeretnél nézni »
Utána jelentkezz az általuk meghirdetett programra »

Forrás: MTI, www.eromuvekejszakaja.hu
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Címkék: hőerőmű, vízerőmű, atomerőmű, erőművek éjszakája 2021

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Ingyenes programok Budapesten és vidéken 2021: Ide menjetek el a gyerekkel idén ősszel!
Ingyenes programok Budapesten és vidéken 2021: Ide menjetek el a gyerekkel idén ősszel!

Városi séták, óriás falfestmények, ingyenes koncertek és kertmozi, hagyományőrző játékok - A 2021-es évben tele van programokkal a szeptember, az ember győzze kiválogatni, hogy hova megy el.

tovább a cikkre
Libegők Éjszakája 2021: Idén már másodszor! - 5 helyszín, ahol éjszaka libegőzhetsz a nyár utolsó szombatján
Libegők Éjszakája 2021: Idén már másodszor! - 5 helyszín, ahol éjszaka libegőzhetsz a nyár utolsó szombatján

A nagy sikerű július 17-ei IV. Libegők Éjszakája sikerén felbuzdulva idén még egy alkalommal, augusztus 28-án is megrendezik a Libegők Éjszakáját.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Alma burgonyával

Alma burgonyával

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 db alma 10 dkg burgonya

Recept:

A megmosott, meghámozott almát felszeleteljük és vízben félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a felaprózott burgonyát és együtt puhára főzzük.
Az almát főzés nélkül, nyersen is a burgonyához keverhetjük!

DIETETIKUS VÉLEMÉNYE:<(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Figyelem, termékvisszahívás: Mérgező anyagot találtak a chipsben - Ha ilyet vettél, ne fogyaszd el!

vissza vissza