WHO: Nem bizonyított, hogy a tömeges maszkviselés előnnyel járna! - Mire figyelj, ha szájmaszkot viselsz? A Magyar Orvosi Kamara tanácsai

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


WHO: Nem bizonyított, hogy a tömeges maszkviselés előnnyel járna! - Mire figyelj, ha szájmaszkot viselsz? A Magyar Orvosi Kamara tanácsai Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) továbbra sem javasolja a maszk viselését azoknak, akik nem betegek, illetve nem gondoskodnak beteg emberekről. Mire figyelj, ha maszkot viselsz? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) továbbra sem javasolja a maszk viselését azoknak, akik nem betegek, illetve nem gondoskodnak beteg emberekről - írta a CNN amerikai hírtelevízió honlapján kedden a WHO illetékeseire hivatkozva.

Nem bizonyított
"Nem bizonyított, hogy a tömeges maszkviselés potenciális előnnyel járna" - mondta Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet magas rangú tisztségviselője egy genfi sajtótájékoztatón. "Sőt, egyes bizonyítékok éppen az ellenkezőjére utalnak" - tette hozzá. Szakértők szerint a helytelen maszkviselés növelheti a fertőzés kockázatát.



Emellett világszinten hatalmas hiány van a védőfelszerelésekből - mutatott rá Ryan.

Az illetékes hangsúlyozta, hogy jelenleg a koronavírus ellen a frontvonalban küzdő egészségügyi dolgozók vannak kitéve a legnagyobb veszélynek.

"Borzalmas arra gondolni, mi lenne, ha nem jutnának maszkhoz" - folytatta.

Ez is érdekelhet!
Így készíts házilag maszkot - Van, amelyiket varrni sem kell »


Elsősorban az egészségügyi dolgozóknak kell maszk
Maria Van Kerkhove, a WHO járványtannal foglalkozó munkatársa a hétfői sajtótájékoztatón szintén aláhúzta: azoknak kell maszkhoz jutniuk, akiknek a legnagyobb szükségük van rá - és ezek az egészségügyi dolgozók. Kerkhove szerint jobb, ha csak a betegek és a betegekről gondoskodók viselnek maszkot, ezzel is csökkentve a vírus továbbadásának esélyét.

A WHO a múlt héten figyelmeztetett: globális hiány van az egészségügyi eszközökből, köztük a maszkokhoz, kesztyűkhöz és egészségügyi védőruházathoz hasonló felszerelésekből.

Az országos tisztifőorvos szerint aki szeretné, hordja a maszkot, de fontos, hogy helyesen tegye. Mindemellett azonban még fontosabb az alapos kézmosás és kézfertőtlenítés, valamint a közösségi távolságtartás.
 

Így viseld a maszkot helyesen!


A Magyar Orvosi Kamara részletesen leírta, hogy miként kell felvenni, illetve eltávolítani a szájmaszkot - kövesd pontosan a leírást!

Felvétel:
- Mielőtt felvennéd a maszkot, mosd meg a kezed szappannal és meleg vízzel vagy fertőtlenítsd alkoholos kézfertőtlenítővel.
- A maszknak a viselés alatt folyamatosan, egyszerre kell fednie a szájat és az orrot is!
- Amennyiben a maszk rendelkezik állítható orrpánttal, azt szorosan igazítsd az orrgyökhöz!
- Ne legyenek nyílások a maszk és az arc között, a maszk pontosan illeszkedjen az arc bőrére.

Viselés:
- A maszk viselése közben kerüld el a maszk megérintését. Amennyiben mégis megérintetted a maszkot, mosd meg a kezeid szappannal, vagy fertőtlenítsd alkoholos bedörzsöléssel.
- Amennyiben a maszk érezhetően átnedvesedik, cseréld le.

Levétel:
- A maszk eltávolítását hátulról végezd: a fülek mögül emeld ki a rögzítő gumikat, vagy kötözd ki a tarkóra kötött madzagokat. A maszk elülső felszíne szennyezettnek tekintendő, annak érintését kerüld a levétel során!
- A maszk eltávolítása után mosd meg a kezeid szappannal és meleg vízzel, vagy fertőtlenítsd alkoholos kézfertőtlenítővel.

Kidobás vagy fertőtlenítés:
- Az egyszer használatos maszkokat ne használd újra! Azokat zárható szemetesládába dobd ki a levételt követően.
- Amennyiben saját készítésű, vagy más szövetmaszkot használsz, helyezd a maszkot enyhén klóros (domestos stb.) vagy más fertőtlenítős vízbe, ebben áztasd 10 percig, mosd ki magas hőfokon (60-90 fok), szárítsd meg és lehetőség szerint vasald ki az újabb viselés előtt!

Olvasd el ezt is!
Maszkviselés: Igen vagy nem?  - A szakemberek véleménye is megoszlik »


Forrás: MTI, Magyar Orvosi Kamara
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.04.01