Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Középiskolai szakképzés 2020: Erre számíthat a gyermeked, ha ősztől technikumba megy tanulni - Ösztöndíj, tan - Szülők Lapja

Középiskolai szakképzés 2020: Erre számíthat a gyermeked, ha ősztől technikumba megy tanulni - Ösztöndíj, tantárgyak, vizsgák

Szülőklapja képElkészítette az Innovációs és Technológiai Minisztérium a szakképző intézmények heti óraterveit, ami alapján az iskolák összeállíthatják a jövő tanévi programjukat. Ilyen változásokra számíthatsz a technikumokban.

Szerző: Szülők lapja
2020-06-02
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Elkészítette az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a szakképző intézmények heti óraterveit, ami alapján az iskolák összeállíthatják a jövő tanévi programjukat. A Magyar Nemzettel a tárca közölte a részleteket.

A szakképzés átalakításáról még 2019 novemberében adtunk hírt: akkor szavazta meg a kormány a szakképzés teljes átalakítását, melynek egyik fő eleme volt a technikumok és a szakközépiskolák létrejötte a korábbi szakgimnázium, illetve szakiskola helyett.2020-tól új képzése forma: technikum
2 év ágazati képzés+3 év szakosodás érettségivel:
A korábbi szakgimnáziumokat váltó ötéves technikum lényege, hogy az első 2 évben ágazati alapképzést kapnak majd a diákok. Ezt az időszakot ágazati alapvizsga zárja. A következő 3 évben jön a szakosodás, a diákok növekvő képzési időt töltenek a vállalatoknál, és az is ösztönözheti őket, hogy a cégek választhatnak, kikkel kötnek közülük szerződést. Végül az ötödik év végén tesznek érettségit és technikusi vizsgát.

A technikusképzéssel az előterjesztő célja az, hogy néhány éven belül kinevelhető legyen a ma például a jármű- és a vegyiparból hiányzó középvezetői kör. Fontos törekvés az is, hogy a technikusi képzésből - érettségi megszerzésével - egyenes út vezethessen a felsőoktatásba; a technikusi vizsga emelt szintű érettséginek felel meg.

A legfontosabbak változások a 2020. őszi tanévtől a technikumokban - az ITM tájékoztatása:
- nagy hangsúlyt kap a gyakorlat, de ez nem a műveltségi tárgyak rovására fog történni: az ötéves technikusképzésben matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagtartalmat, ugyanolyan óraszámban kell elsajátítani, mint a hagyományos gimnáziumban
- heti 34 órájuk lesz: magyarból valamivel kevesebb órára, matekból és történelemből viszont több tanórára kell számítaniuk, mint jelenleg
- nem lesz minden nap testnevelés óra
- nem lesz kötelező művészeti óra (rajz, ének, mozgókép)
- nem kell második idegen nyelvet tanulni
- természettudományból a 9. évfolyamon komplex óra lesz, amit a következő két évben a választott ágazathoz kapcsolódó tantárgy (biológia, kémia, fizika vagy földrajz) vált
- állampolgári ismereteket és pénzügyi ismereteket a sima gimnáziumhoz hasonlóan a technikumban is kell tanulni, továbbá minden évfolyamon van szabadon tervezhető órakeret is
- külön napokon szervezik meg a diákok szakmai képzését és a közismereti órákat, hogy egyenletesebb legyen a terhelés
- idegen nyelvből a 13. osztály végén, a többi érettségi tárgyból a 12. évfolyam végén is vizsgázhatnak
- a technikusi vizsgát az ötödik év végén teszik le, ekkor egyszerre két bizonyítványt vehetnek át

Ösztöndíj és egyéb juttatások
Fontos változás, hogy míg korábban csak a hiányszakmát tanulók kaptak ösztöndíjat, 2020 szeptemberétől ez valamennyi diákra vonatkozik. Technikumban, nappali rendszerű oktatásban havi 8000 forintot, a szakképző iskolákban havi 15 ezer forintot utalnak a diákoknak.

Az ágazati alapképzést követő években a vállalati partner már munkabért fizet, de aki önhibáján kívül nem tud cégnél gyakorlatozni, annak az iskola biztosít 10-50 ezer forint teljesítményalapú havi juttatást. A duális képzésben résztvevők a minimálbér 25-60 százalékára számíthatnak, ami az utolsó évben akár száz százalékra is emelkedhet.

Mindemellett a sikeres szakmai vizsgát követően - eredménytől függően -, 150-300 ezer forintot egyszerre kapnak kézhez a diákok.

Ősztől egyébként 34 ezer diák tanul majd technikumban (korábbi szakgimnázium),  az ITM közlése szerint ezt az iskolatípust választották a legtöbben.

Forrás: Magyar Nemzet
Fotó: Pexels/Stanley Morales (illusztráció)

Címkék: technikum, szakképzés, duális képzés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Villamosmegállóban szülte meg kisbabáját egy fiatal nő Budapesten - A rendőrök segítettek neki
Villamosmegállóban szülte meg kisbabáját egy fiatal nő Budapesten - A rendőrök segítettek neki

A 4-es és a 6-os villamos megállójában szülte meg gyermekét Budapesten május 24-én, vasárnap este egy nő, akinek rendőrök segítettek.

tovább a cikkre
Megjelent az iskolák júniusi működését szabályozó kormányrendelet - Ezek a legfontosabb tudnivalók
Megjelent az iskolák júniusi működését szabályozó kormányrendelet - Ezek a legfontosabb tudnivalók

Megjelent az iskolák júniusi működését szabályozó kormányrendelet a Magyar Közlönyben, június 2. és június 15. között továbbra is tantermen kívüli, digitális munkarend szerint folyik az oktatás.

tovább a cikkre
Ingyenes, 8 hetes informatikai online oktatás: Ma délig jelentkezhetsz az Újratervezés programra! - Tudnivalók
Ingyenes, 8 hetes informatikai online oktatás: Ma délig jelentkezhetsz az Újratervezés programra! - Tudnivalók

2020. május 22-én, pénteken 12:00-kor zárul a regisztráció az Újratervezés programra, amely szintén a járvány miatt esetleg munkahelyváltásra készülőket segíti.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Túróval töltött burgonya

Túróval töltött burgonya

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g burgonya 50 g túró 50 ml tejföl 20 g sajt kapor fűszerpaprika só

Recept:

A burgonyát alaposan megmossuk és enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Mikor kicsit kihűlt, meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, kiszedjük a belsejét. A túrót alaposan összekeverjük a tejföllel, a kaporral, a fűszerpaprikával, ezzel a masszával megtö(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

Most tanul olvasni a gyerek? 4 szuper könyvsorozat, amitől garantáltan beleszeret az olvasásba

vissza vissza