Középiskolai szakképzés 2020: Erre számíthat a gyermeked, ha ősztől technikumba megy tanulni - Ösztöndíj, tantárgyak, vizsgák

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Középiskolai szakképzés 2020: Erre számíthat a gyermeked, ha ősztől technikumba megy tanulni - Ösztöndíj, tantárgyak, vizsgák Elkészítette az Innovációs és Technológiai Minisztérium a szakképző intézmények heti óraterveit, ami alapján az iskolák összeállíthatják a jövő tanévi programjukat. Ilyen változásokra számíthatsz a technikumokban. Elkészítette az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a szakképző intézmények heti óraterveit, ami alapján az iskolák összeállíthatják a jövő tanévi programjukat. A Magyar Nemzettel a tárca közölte a részleteket.

A szakképzés átalakításáról még 2019 novemberében adtunk hírt: akkor szavazta meg a kormány a szakképzés teljes átalakítását, melynek egyik fő eleme volt a technikumok és a szakközépiskolák létrejötte a korábbi szakgimnázium, illetve szakiskola helyett.



2020-tól új képzése forma: technikum
2 év ágazati képzés+3 év szakosodás érettségivel:
A korábbi szakgimnáziumokat váltó ötéves technikum lényege, hogy az első 2 évben ágazati alapképzést kapnak majd a diákok. Ezt az időszakot ágazati alapvizsga zárja. A következő 3 évben jön a szakosodás, a diákok növekvő képzési időt töltenek a vállalatoknál, és az is ösztönözheti őket, hogy a cégek választhatnak, kikkel kötnek közülük szerződést. Végül az ötödik év végén tesznek érettségit és technikusi vizsgát.

A technikusképzéssel az előterjesztő célja az, hogy néhány éven belül kinevelhető legyen a ma például a jármű- és a vegyiparból hiányzó középvezetői kör. Fontos törekvés az is, hogy a technikusi képzésből - érettségi megszerzésével - egyenes út vezethessen a felsőoktatásba; a technikusi vizsga emelt szintű érettséginek felel meg.

A legfontosabbak változások a 2020. őszi tanévtől a technikumokban - az ITM tájékoztatása:
- nagy hangsúlyt kap a gyakorlat, de ez nem a műveltségi tárgyak rovására fog történni: az ötéves technikusképzésben matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagtartalmat, ugyanolyan óraszámban kell elsajátítani, mint a hagyományos gimnáziumban
- heti 34 órájuk lesz: magyarból valamivel kevesebb órára, matekból és történelemből viszont több tanórára kell számítaniuk, mint jelenleg
- nem lesz minden nap testnevelés óra
- nem lesz kötelező művészeti óra (rajz, ének, mozgókép)
- nem kell második idegen nyelvet tanulni
- természettudományból a 9. évfolyamon komplex óra lesz, amit a következő két évben a választott ágazathoz kapcsolódó tantárgy (biológia, kémia, fizika vagy földrajz) vált
- állampolgári ismereteket és pénzügyi ismereteket a sima gimnáziumhoz hasonlóan a technikumban is kell tanulni, továbbá minden évfolyamon van szabadon tervezhető órakeret is
- külön napokon szervezik meg a diákok szakmai képzését és a közismereti órákat, hogy egyenletesebb legyen a terhelés
- idegen nyelvből a 13. osztály végén, a többi érettségi tárgyból a 12. évfolyam végén is vizsgázhatnak
- a technikusi vizsgát az ötödik év végén teszik le, ekkor egyszerre két bizonyítványt vehetnek át

Ösztöndíj és egyéb juttatások
Fontos változás, hogy míg korábban csak a hiányszakmát tanulók kaptak ösztöndíjat, 2020 szeptemberétől ez valamennyi diákra vonatkozik. Technikumban, nappali rendszerű oktatásban havi 8000 forintot, a szakképző iskolákban havi 15 ezer forintot utalnak a diákoknak.

Az ágazati alapképzést követő években a vállalati partner már munkabért fizet, de aki önhibáján kívül nem tud cégnél gyakorlatozni, annak az iskola biztosít 10-50 ezer forint teljesítményalapú havi juttatást. A duális képzésben résztvevők a minimálbér 25-60 százalékára számíthatnak, ami az utolsó évben akár száz százalékra is emelkedhet.

Mindemellett a sikeres szakmai vizsgát követően - eredménytől függően -, 150-300 ezer forintot egyszerre kapnak kézhez a diákok.

Ősztől egyébként 34 ezer diák tanul majd technikumban (korábbi szakgimnázium),  az ITM közlése szerint ezt az iskolatípust választották a legtöbben.

Forrás: Magyar Nemzet
Fotó: Pexels/Stanley Morales (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.06.02