Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > "Nem kell mindennek tökéletesnek lennie, a gikszereink is mi vagyunk" - Vekerdy Tamás idézetek karácsony kapcsán - Szülők Lapja

"Nem kell mindennek tökéletesnek lennie, a gikszereink is mi vagyunk" - Vekerdy Tamás idézetek karácsony kapcsán

Szülőklapja képBár Vekerdy Tamás író, pszichológus már három éve nincs velünk, megszívlelendő gondolatai itt maradtak. Most 5 Vekerdy Tamás idézetet mutatunk a karácsony és az ünnepek kapcsán, érdemes többször elolvasni őket.

Szerző: Szülők lapja
2022-12-23
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Bár Vekerdy Tamás író, pszichológus már három éve nincs velünk, megszívlelendő gondolatai itt maradtak. Most 5 Vekerdy Tamás idézetet mutatunk a karácsony és az ünnepek kapcsán, érdemes többször elolvasni őket és elgondolkodni az üzenetükön.

"Nagyszerű, ha megadjuk a módját a számunkra is jelentéssel bíró alkalmak megünneplésének, de nem kell mereven ragaszkodni a részletekhez. Ezeket a tébolyokat, hogy úristen, kész van-e a majonézes krumpli, jó, ha elkerüljük. Nincs kész - hát aztán? Kész van-e a bejgli? Egy nagy túrót van kész, majd kész lesz karácsony második-harmadik napjára, vagy azután, amikor épp ráérünk foglalkozni vele. Érdemes arra koncentrálni, ami tényleg számít - az érdektelen részletkérdéseken való görcsölés teljesen tönkre tudja tenni az ünnepek hangulatát és örömét.""A pénz és a drága cucc annál fontosabb, minél nagyobb az úgynevezett érzelmi nélkülözés vagy érzelmi depriváció. Ha csak a 37 500 forintos sportcipő "jó", és a gyerek kétségbeesetten-erőszakosan tiltakozik a 6900 forintos ellen, akkor gyanakodhatunk, hogy valami baj van ezen a téren. Ilyenkor a tárgyak világa, a fogyasztás vigasztaló-szórakoztató (helyettesítő) szerepet játszik, és persze mindig csak pillanatnyilag hatékony, hiszen az igény, ami megbújik mögötte, ezen a módon kielégíthetetlen!"

"De jó volna, ha tudnánk megint játszani a karácsonyfa alatt és körül, gyerekeinkkel és egymással, mert a játék arra tanítana, hogy ne vegyük olyan komolyan azt, amit nap mint nap öngyötrően komolyan veszünk. Karriert, pénzt, a külvilág ítéletét."

"A karácsony - a "legszebb ünnep" - a rosszat is felnagyítja, maga is lehet válságok okozója. Holtfáradtan, feszülten, teljesítménykényszerben nem lehet ünnepelni. Meglesz-e, kész lesz-e, megvettem-e? Kész lesz-e a hal, a bejgli? Hányszor megmondtam, hogy ne az utolsó percben csináld azt az izét! Nem lehet kibírni ebben a házban! Jön az ordítozás a szeretet ünnepén, rengeteg válás kezdődik karácsonykor, ilyenkor több az öngyilkosság is, mint máskor. Nehéz időkben még jobban kell vigyáznunk egymásra, és el kell fogadnunk: nem kell mindennek tökéletesnek lennie, a gikszereink is mi vagyunk. A karácsony úgyis mint rejtély, mint misztérium működik. A karácsony a világ titokzatosságának felmutatása, és azt ígéri: a végén majd rájövünk valami fontos és csodálatos dologra - majd kibomlik előttünk a megfejtés. És tényleg, csak ki kell csomagolni, a végére kell járni."

"Ne legyünk tökéletes anyák, nem is tudunk azok lenni, ne szorongjunk, ne görcsöljünk ezen. Éljünk úgy, mintha többé-kevésbé normális emberek lennénk. Az élet nehéz, és együtt küzdjük magunkat végig ezen a gyerekeinkkel. Nem tökéletesnek, nem zseniálisnak kell lenni. Amikor lehet, jelen kell lenni. Kongruensnek, önmagammal azonosnak kell lenni."

Fotó: Rawpixel

Címkék: vekerdy tamás idézetek, vekerdy tamás karácsony

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

4 szívmelengető karácsonyi kisfilm, amit legszívesebben egész nap néznénk - Mindegyiknek fontos üzenete van
4 szívmelengető karácsonyi kisfilm, amit legszívesebben egész nap néznénk - Mindegyiknek fontos üzenete van

Most négy olyan karácsonyi reklámfilmet mutatunk, melyek az utóbbi évek nagy kedvencei voltak - és mi is nagyon szeretjük őket.

tovább a cikkre
Babát vár Bruce Willis és Demi Moore legidősebb lánya! - Rumer Willis pocakos fotóval jelentette be az örömhírt
Babát vár Bruce Willis és Demi Moore legidősebb lánya! - Rumer Willis pocakos fotóval jelentette be az örömhírt

Bruce Willis és Demi Moore legnagyobbik lánya, Rumer Willis babát vár! Ez azt is jelenti, hogy Bruce Willis nagypapa, Demi Moore pedig nagymama lesz.

tovább a cikkre
A rendőrség szerint két gyerek törte fel a KRÉTA rendszerét - Egyiküket ki is hallgatták
A rendőrség szerint két gyerek törte fel a KRÉTA rendszerét - Egyiküket ki is hallgatták

Egy 13 és egy 15 éves fiú intézett adathalász támadást a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) fejlesztőcégének informatikai rendszere ellen, de személyes adatokhoz nem jutottak hozzá.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Húskrém

Húskrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Csirke-, marha-, vagy pulykahús Margarin

Recept:

A húst enyhén sós vízben megfőzzük, ledaráljuk és margarinnal elkeverjük, majd szitán áttörjük, esetleg turmixoljuk. Kenyérre kenve falatonként adható a már rágni tudó csecsemőnek.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

A gyereked egész életére kihat, hogy melyik szülőtípusba tartozol

vissza vissza