Levelet kaptak a háziorvosok - Országos szinten korlátozhatják a betegek laborvizsgálatait

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Levelet kaptak a háziorvosok - Országos szinten korlátozhatják a betegek laborvizsgálatait A levélben az áll, hogy egy laborkéréssel maximum egyszerre 15 darab paraméter kérhető - ez vonatkozik a háziorvosok által kérhető sürgős laborkérésekre is, ezek okát a jövőben indokolni kell. A 444 értesülései szerint a napokban levelet kaptak a Pest megyei háziorvosok, amely alapján országos szinten korlátozhatják a betegek laborvizsgálatait.

A levélben az áll, hogy egy laborkéréssel maximum egyszerre 15 darab paraméter kérhető - ez vonatkozik a háziorvosok által kérhető sürgős laborkérésekre is, ezek okát a jövőben indokolni kell, a sürgősség tényét pedig a laborszolgáltató orvosigazgatója dönti majd el.

Korlátozzák a laborvizsgálatok számát
A lap úgy tudja, a laborszolgáltató azért kénytelen bevezetni a korlátozásokat és a szigorítást, mert a laborvizsgálat is a Teljesítmény Volumen Korlát (TVK) alá eső szolgáltatás. Ez az Egészségtudományi Fogalomtár meghatározása szerint "a járóbeteg-ellátásra és az aktív fekvőbeteg-szakellátásra vonatkozóan szolgáltatónként, éves szinten, havi bontásban meghatározott elszámolható teljesítmény-mennyiség."

Levelet kaptak a háziorvosok - Országos szinten korlátozhatják a betegek laborvizsgálatait

Kisebb a támogatás
Ha a laborvizsgálatok száma az ebben szereplő teljesítményszám alatt van, akkor ott 1,98 forint az egységnyi finanszírozás összege, ha azonban ezt a számot "túlteljesítik", akkor a NEAK már csak minimális finanszírozást nyújt, jelen esetben mindössze 0,144 forintot. Azaz egy labor minél több, a TVK-t meghaladó vizsgálatot végez el, annál nagyobb vesztesége keletkezik, ráadásul a szolgáltatás költsége az energiaárak jelentős növekedése, illetve az infláció miatt amúgy is erősen megnőtt.

A 2023-as év első 5 hónapjában 804 százalékos volt NEAK limiten felüli túlteljesítés.

Így látja egy orvos
A lap megkérdezett egy érintett orvost, aki így fogalmazta meg az aggályait: "A mi olvasatunkban az a rész, hogy "indokolni kell a kérőlapon", azt jelenti, hogy a beteg anamnéziséről, jelen panaszairól, fizikális vizsgálatáról, gyógyszereléséről egy korrekt leírást kell mellékelnünk a beutalón, amely alapján a labor illetékese el tudja dönteni, hogy valóban sürgős volt a beutalás. Természetesen más szakrendelések esetén ezt egyébként megtesszük, de laborok esetén ez jelentős többletmunkát jelent és jogkör szűkítésnek éljük meg. Elég valószínű, hogy a legtöbb kolléga ezek után inkább SBO-ra küldi majd a betegeket, ezzel további ellátási problémákat generálva. A sürgős laborkérések adminisztratív bonyolítása pedig szinte ellehetetleníti, hogy a területen kezeljük azt az akut beteget, akit egyébként képesek lennénk kórház bevonása nélkül ellátni."

Ez az intézkedés ráadásul azokat a betegeket is érinti, akiknél a sürgős laborvizsgálat nem az állapota, hanem a rendszer hiányossága miatt volt szükséges - hiszen ha a beteg hamarabb kap időpontot CT vagy MR vizsgálatra, ahová vinnie kell mondjuk a vesefunkciós laboreredményét, akkor csak így, sürgős kérésként lehetett a vizsgálatokat időponton teljesíteni. De kérdés, ez vajon "jóváhagyható" sürgős eset lesz-e a szolgáltató orvosigazgatója helyett? És hány hasonló esetben kell majd napi szinten döntenie?

A levél szerint egyébként a probléma nem egyedi, hanem országos jellegű, és leginkább a magánszolgáltatókat érinti, teszi hozzá a 444 szerzője.

Forrás: 444
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2023.07.11