Több mint 6 kilós óriásbébinek adott életet egy édesanya - Természetes úton hozta világra a rekordméretű kisfiút

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Több mint 6 kilós óriásbébinek adott életet egy édesanya - Természetes úton hozta világra a rekordméretű kisfiút Természetes úton adott életet nem mindennapi méretű gyermekének egy német édesanya, a kisfiú 6100 grammal és 61 centisen született. Természetes úton adott életet nem mindennapi méretű gyermekének egy német édesanya, jelentette be a SVZ helyi hírportál.

Stefanie Oldag és párja, Robert Kliebisch kisbabája 2023. június 8-án született 6100 grammal és 61 centisen, a németországi Hagenow város egyik kórházában.

Raphael nagy baba
A kisfiú, aki a Raphael nevet kapta, az elmúlt 30 év egyik legnagyobb súllyal született babája, az pedig, hogy nem császármetszéssel segítették világra, igazán ritkaságszámba megy.

Raphael szokatlanul nagy méretei a hivatalos, újszülött fiúkra vonatkozó növekedési táblázat szerint egy 3,5 hónapos gyermekével egyeznek meg.



Ritkaság arrafelé
Frank Schönherr főorvos és Benita Dähn szülésznő is azt nyilatkozta a helyi hírügynökségnek, hogy még soha nem láttak ekkora babát, különösen nem olyat, amelyik természetes úton született.

Európában átlagosan 3-4 kiló körüli súllyal születnek a babák. A valaha volt legnagyobb csecsemő Guinness-rekordját egy 1879-ben Ohióban született kisbaba tartja, aki 11 kilósan jött világra, ám a születése után 11 órával elhunyt.

A nagyméretű babák hüvelyi úton történő megszülése komoly kockázatokkal járhat mind a baba, mind az anya számára: a túl hosszan elhúzódó szülés alatt a baba könnyebben megsérülhet, az anyai vérveszteség pedig jelentős lehet. A nagyobb babáknál megnőhet a légzési distressz szindróma kockázata is, valamint túl sok lehet a vörösvértestük, ami májkárosodáshoz és sárgasághoz vezethet.

Nem számítottak rá, hogy ekkora lesz
Az ilyen méretű babákat gyakran császármetszéssel hozzák világra, hogy elkerüljék a természetes szüléssel járó problémákat. Raphael végül mégis hüvelyi úton született, mivel sokkal kisebbnek jósolták, mint amekkora végül lett. Szerencsére a szülés során nem lépett fel komplikáció és a kisfiú egészségesen látta meg a napvilágot.

Forrás, fotó: SVZ

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2023.07.12