Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Miért kell a családi pótlékot Erzsébet-utalványban fizetni? - Szülők Lapja

Miért kell a családi pótlékot Erzsébet-utalványban fizetni?


Májusban várható kormánydöntés arról, mely szociális juttatások esetében indokolt és előnyös esetleg az utalvánnyal, köztük az Erzsébet-utalvánnyal történő fizetés - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) kedden az MTI-vel.

Szerző: Szülők lapja
2012-04-17
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 2834 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Indokolt a juttatások utalványban történő kifizetése?
A közlemény szerint - a kormány március 30-i határozatának megfelelően - jelenleg tárcaközi szakmai egyeztetések zajlanak "az egyes szociális jellegu ellátások készpénz-helyettesítő eszközzel való folyósításával kapcsolatos feladatokról". Ennek során az érintett tárcák még ebben a hónapban megvizsgálják, szociálpolitikai okokból indokolt-e, és ha igen, milyen mértékben - a családi pótlék, a lakásfenntartási támogatás, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, a rendszeres szociális segély és az átmeneti segélyek esetében - az utalvánnyal való fizetés. Ennek során az Erzsébet-utalvány felhasználhatóságát is vizsgálják.

A segélyezés formájáról már tavaly szavaztak
A Nefmi ennek kapcsán megjegyezte, az egy éve tartott szociális konzultáción a válaszadók 89 százaléka támogatta azt, hogy "aki szociális segélyt kap, azt részben pénzben, részben más formában kapja meg az összeget, annak érdekében, hogy az állami támogatás valóban az eredeti célját szolgálja".
   
Hatékony és igazságos kifizetési rendszer a cél
A mostani egyeztetések során "a vizsgálat alapelve, hogy mind az ellátásban részesülők, mind a támogatást nyújtó állam, mind a hazai kiskereskedelem szempontjából olyan hatékony és igazságos kifizetési rendszer jöjjön létre, amely biztosítja az állami támogatásokkal való visszaélések mértékének csökkenését, valamint, hogy az érintettek jól és életszerűen tudják felhasználni a szociális támogatásként kapott összeget" - írta a Nefmi.

Van érdeklődés az Erzsébet-utalványra   
A tárca közleménye szerint a kormány által indított Erzsébet-programban eddig több mint másfél millió munkavállaló választotta az Erzsébet-utalványt, és - mint közölték - továbbra is "élénk érdeklődés mutatkozik mind a munkáltatók, mind a munkavállalók részéről".

Sokaknak segít az Erzsébet-program   
A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kizárólagos jogosultságot kapott az új, Erzsébet-program keretében kibocsátott, étkezési célra felhasználható Erzsébet-utalvány forgalmazására. Az Erzsébet-program a szociális üdültetés és étkeztetés új rendszere, amely már az idén mindösszesen több mint 100 ezer emberen segít. Ennek kapcsán arra is emlékeztettek: a kormány a múlt héten jelentette be, hogy az Erzsébet-programnak köszönhetően idén nyáron 75 ezer hátrányos helyzetű ember tud kedvezményesen üdülni.

Másodlagos piac alakulhat ki  
Az LMP szerint nem jó a szociális juttatások utalványos fizetése. Szél Bernadett az Országgyűlés keddi ülésnapján a szociális juttatások utalványok útján történő kifizetésével kapcsolatban tett fel képviselői kérdést. Szerinte az ügyben nincs szakmai konszenzus, ráadásul nem egyértelmű, hogy kinek jó a javaslat és kinek rossz. Példaként említette, hogy másodlagos piac alakulhat ki és áron alul értékesíthetik az utalványokat, például a rászorulók.

Megvalósíthatósági tanulmány készül
Navracsics Tibor közigazgatási miniszter válaszában leszögezte: még nem született döntés az ügyben és pontosan az ellenzéki képviselő által is felvetett kérdések miatt bízta meg a kormány a Nefmi-t egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítésével. A miniszter hangsúlyozta: csak ennek elkészülte után dönti el a kormány, hogy lehet-e és megéri-e megvalósítani ezt az ötletet.

Visszaélnek a szegények a támogatással?
Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja múlt csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az MSZP szerint "gazemberség" lenne, ha a kormány úgy döntene, hogy több szociális juttatást, köztük a családi pótlékot pénzbeli ellátás helyett Erzsébet-utalványban fizeti ki. Hozzátette: a kormány ezzel a lépéssel korlátozni akarja a rászorulók pénzhasználatát, ami mögött az a feltételezés áll, hogy a szegények visszaélnek a támogatással.
   
A civilek tiltakoznak
Múlt pénteken tizennyolc civil szervezet adott át tiltakozó levelet a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban, kifogásolva, hogy pénzbeli ellátás helyett utalványban lenne fizethető több szociális juttatás. A mások mellett a Magyar Szegénységellenes Hálózat, a Magyar Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány által aláírt levélben az áll: "e szabadságkorlátozás igénye mögött az a feltételezés van, hogy a szegények és gyerekesek nem rendeltetésszerűen használják fel az állami támogatásokat".

Forrás: MTI


TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>

Címkék: családi pótlék, Erzsébet-utalvány, juttatás, segélyezés, támogatás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Családi pótlék - Erzsébet-utalványban kapjuk majd?

Április közepéig kell megvizsgálnia Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, hogyan fizethető ki pénzbeli ellátás helyett utalványban több szociális juttatás, így például a családi pótlék, a lakásfenntartási támogatás, a rendszeres szociális segély és az átmeneti segély - a kormány erről szóló döntése a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

tovább a cikkre
Családi pótlék kifizetése Erzsébet-utalványban - a civilek tiltakoznak

Tizennyolc civil szervezet által aláírt tiltakozó levelet adtak át a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban pénteken; a levélben azt az elképzelést kifogásolják, hogy pénzbeli ellátás helyett utalványban lenne fizethető több szociális juttatás, így például a családi pótlék, a lakásfenntartási támogatás, a rendszeres szociális segély és az átmeneti segély.

tovább a cikkre
Változik a családi pótlék és a családtámogatási rendszer?!

A napokban a családi pótlék szigorításáról, valamint a családtámogatási rendszer átalakításáról szóló cikkek jelentek meg a médiában. Szíjjártó Péter a Miniszterelnök szóvivője a Mokka 2011. május 31-i adásában cáfolta, hogy a kormány elé terjesztettek volna e témában javaslatot.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Körtepép

Körtepép

Gyümölcspépek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 db érett körte

Recept:

A megmosott, meghámozott körtét feldaraboljuk, héjától, magházától megtisztítjuk, majd leturmixoljuk.

Fontos!
A gyümölcspépet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert, ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

A legcukibb egyetemista: 7 hónapos kisfiával az ölében szigorlatozott egy anyuka az ELTE-n

vissza vissza