Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Óvodai beiratkozás változások - Mikortól kötelező óvodába járni? - Szülők Lapja

Óvodai beiratkozás változások - Mikortól kötelező óvodába járni?


Az óvodai beiratkozásra vonatkozó hatályos jogszabályt sokan félreértelmezik. Az EMMI munkatársai egy egyszerű példa segítségével magyarázzák el, hogy hogyan kell az óvodai beiratkozásra vonatkozó törvényt helyesen értelmezni.
Kiknek kötelező idéntől az óvoda? Mikor óvodaköteles egy gyermek?

Szerző: Szülők lapja
2015-03-10
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Óvodai beiratkozással kapcsolatban egy édesapa olvasó küldött levelet szerkesztőségünkbe, amely most nagyon időszerű és sok családot érint. Szerinte az óvodai beiratkozással kapcsolatos jogszabályt nem csak ő, hanem meglepő módon sokan félreértik ,mert nem teljesen egyértelmű. Azt, hogy hogyan kell pontosan értelmezni az óvodai beiratkozásra vonatkozó 2011. évi CXC törvény 8. § (2) bekezdését – az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) munkatársai válaszolták meg nekünk.

Az óvodai beiratkozás sokaknak nem egyértelmű – olvasói levél
„A kislányom 2016. január 20-án tölti be a harmadik életévét. Sajnos nem tudom kideríteni, hogy pontosan mikortól kell óvodába járnia. Az új jogszabályból nem derül ki egyértelműen, hogy mikortól kötelező az óvodába járás.  Annyira nem, hogy az óvodavezetők és a jegyzők sem tudnak kielégítő információval szolgálni. Beszéltem intézményvezetőkkel, jegyzőkkel, gyermekorvossal és az Oktatási Hivatal illetékesével is.  Ez ügyben írtam emaileket hivataloknak és a jegyzőnek, akiktől segítséget kértem. Írásban még nem kaptam választ, de a telefonbeszélgetések megdöbbentettek, mert senki nem tud semmit.

NKt. 8. §  (2) így szól: 'A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.'
Ezt akár többféleképpen lehet értelmezni a mi esetünkben. Vajon mikor kell kislányunkat az óvodába beíratni?”


Mivel sokan félreértelmezik a jogszabályt, az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) Köznevelésért Felelős Államtitkárságának legilletékesebb munkatársait kerestük meg. A Hivatal sajtóreferense a Szülők Lapja kérdésére az alábbi választ adta.
 
Óvodai beiratkozást a törvény így szabályozza – EMMI válasza az édesapának
„A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény 8. § (2) bekezdés az alábbiakat mondja ki:
A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt. A jegyző - az egyházi és magán fenntartású intézmények esetében a fenntartó - a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, az ötödik életév betöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja.

Ezt a törvényi hivatkozást kibontva - Mit is jelent?
1.      „A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig..” = ha pl. 2013. január 20-án született a gyermek, akkor Ő 2016. augusztus 31-éig értelemszerűen betölti a harmadik életévét.

2.       „…a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától”  =  ha a harmadik életévét 2016. augusztus 31 napjáig  betölti (márpedig a 2013. január 20-án született gyermek azt betölti), akkor a 2016. naptári évben kezdődő nevelési év első napjától, azaz a 2016/2017. nevelési év első napjától, vagyis 2016. szeptember 1-jétől kell majd megkezdenie az óvodakötelezettsége teljesítését.

3.       Ahhoz azonban, hogy mindez bekövetkezhessen, el kell majd menni a gyermeknek (szülőjének) a gyermek lakóhelye, annak hiányában tartózkodási helye szerint illetékes önkormányzat által 2016. április 20 és május 20 közötti időben kiírásra kerülő óvodai beiratkozásra, amelynek eredményeként  majd jogviszonyt létesít, és megkezdi az óvodakötelezettsége teljesítését 2016. szeptember 1-jétől azaz a 2016/2017. nevelési évtől.„Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), Köznevelésért Felelős Államtitkársága
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: óvoda, óvodai beiratkozás, EMMI, 2011. évi CXC törvény 8. § (2)

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Családi pótlék- óvodáztás lesz a feltétele

2016. január 1-jétől kötelező óvodáztatáshoz köti a Kormány a családi pótlék folyósítását. 20 nap igazolatlan hiányzás esetén a családi pótlék folyósítását szüneteltetik – tájékoztatott az Emmi.

tovább a cikkre
Étkezési díjkedvezmény 2014-ben a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban

Kik jogosultak étkezési díjkedvezményt igénybe venni? Mennyi az étkezési díjkedvezmény összege 2014-ben? Hogyan rendelkezik a gyermekvédelmi törvény ide vonatkozó passzusa? A hatóság illetékesét kérdeztük.

tovább a cikkre
2014-es óvodai beiratkozás tudnivalók - állami- és magánovik, családi napközik körképe

A bölcsődei és óvodai nyílt napok és beiratkozások kezdete előtt felmérést végeztünk a beiratkozási és intézményválasztási lehetőségekről, melynek során a szülőket leginkább érdeklő kérdéseket jártuk körül. Utánanéztünk a beiratkozási kötelezettségeknek, illetve az aktuális jogszabályoknak. Összeállításunkból mindezek mellett az is kiderül, hogy megfelelő alternatívái lehetnek-e a családi napközik, magánóvodák, Waldorf és Montessori módszerekkel működő intézmények az állami bölcsődéknek és óvodáknak?

tovább a cikkre
Az óvodai és iskolai beiratkozáshoz is kell a gyermeknek személyi

Az idei évtől az iskolai, óvodai beiratkozáshoz már nemcsak lakcímigazolvány, hanem a gyermek nevére kiállított személyi igazolvány vagy útlevél is kell - hívta fel a figyelmet a Tolna Megyei Kormányhivatal.

tovább a cikkre
Hogyan készüljünk az óvodára és az új iskolai tanévre?

Jó tanácsok szülőknek, gyerekeknek a nyár végére… tennivalók, elintéznivalók. Lassan véget ér a nyár, a nyári szünet, de most még sok időt töltünk a gyerekekkel a szabadban, előkerültek a biciklik, rollerek, a hinta, a homokozó játékok és sok más kinti játékszer.

tovább a cikkre
Amit az óvodai beiratkozásról tudni kell

2012/2013. tanévre az óvodai beíratás időpontja Budapesten: 2012. május 7-11
(vidéken az óvodák teszik közzé, illetve a város, település honlapján érdemes tájékozódni)

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Spenótfelfújt

Spenótfelfújt

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 20 g vaj 20 g liszt 150 ml tej, vagy babatej 50 g spenótpüré 20 g reszelt sajt tojás fele

Recept:

A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és habzásig hevítjük. Felöntjük a tejjel (babatejjel) és sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a megfőzött, ledarált spenótpürét, a reszelt sajtot és egy fél tojást.
Ha a massza túl lágy, akkor egy kevés zsemlemorzs(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Adómentesség 4 gyerek után 2020: Mikortól igényelhető? Ki jogosult rá? Milyen jövedelem után jár a NÉTAK?

vissza vissza