Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Óvodai beiratkozás változások - Mikortól kötelező óvodába járni? - Szülők Lapja

Óvodai beiratkozás változások - Mikortól kötelező óvodába járni?


Az óvodai beiratkozásra vonatkozó hatályos jogszabályt sokan félreértelmezik. Az EMMI munkatársai egy egyszerű példa segítségével magyarázzák el, hogy hogyan kell az óvodai beiratkozásra vonatkozó törvényt helyesen értelmezni.
Kiknek kötelező idéntől az óvoda? Mikor óvodaköteles egy gyermek?

Szerző: Szülők lapja
2015-03-10
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Óvodai beiratkozással kapcsolatban egy édesapa olvasó küldött levelet szerkesztőségünkbe, amely most nagyon időszerű és sok családot érint. Szerinte az óvodai beiratkozással kapcsolatos jogszabályt nem csak ő, hanem meglepő módon sokan félreértik ,mert nem teljesen egyértelmű. Azt, hogy hogyan kell pontosan értelmezni az óvodai beiratkozásra vonatkozó 2011. évi CXC törvény 8. § (2) bekezdését – az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) munkatársai válaszolták meg nekünk.

Az óvodai beiratkozás sokaknak nem egyértelmű – olvasói levél
„A kislányom 2016. január 20-án tölti be a harmadik életévét. Sajnos nem tudom kideríteni, hogy pontosan mikortól kell óvodába járnia. Az új jogszabályból nem derül ki egyértelműen, hogy mikortól kötelező az óvodába járás.  Annyira nem, hogy az óvodavezetők és a jegyzők sem tudnak kielégítő információval szolgálni. Beszéltem intézményvezetőkkel, jegyzőkkel, gyermekorvossal és az Oktatási Hivatal illetékesével is.  Ez ügyben írtam emaileket hivataloknak és a jegyzőnek, akiktől segítséget kértem. Írásban még nem kaptam választ, de a telefonbeszélgetések megdöbbentettek, mert senki nem tud semmit.

NKt. 8. §  (2) így szól: 'A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.'
Ezt akár többféleképpen lehet értelmezni a mi esetünkben. Vajon mikor kell kislányunkat az óvodába beíratni?”


Mivel sokan félreértelmezik a jogszabályt, az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) Köznevelésért Felelős Államtitkárságának legilletékesebb munkatársait kerestük meg. A Hivatal sajtóreferense a Szülők Lapja kérdésére az alábbi választ adta.
 
Óvodai beiratkozást a törvény így szabályozza – EMMI válasza az édesapának
„A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény 8. § (2) bekezdés az alábbiakat mondja ki:
A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt. A jegyző - az egyházi és magán fenntartású intézmények esetében a fenntartó - a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, az ötödik életév betöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja.

Ezt a törvényi hivatkozást kibontva - Mit is jelent?
1.      „A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig..” = ha pl. 2013. január 20-án született a gyermek, akkor Ő 2016. augusztus 31-éig értelemszerűen betölti a harmadik életévét.

2.       „…a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától”  =  ha a harmadik életévét 2016. augusztus 31 napjáig  betölti (márpedig a 2013. január 20-án született gyermek azt betölti), akkor a 2016. naptári évben kezdődő nevelési év első napjától, azaz a 2016/2017. nevelési év első napjától, vagyis 2016. szeptember 1-jétől kell majd megkezdenie az óvodakötelezettsége teljesítését.

3.       Ahhoz azonban, hogy mindez bekövetkezhessen, el kell majd menni a gyermeknek (szülőjének) a gyermek lakóhelye, annak hiányában tartózkodási helye szerint illetékes önkormányzat által 2016. április 20 és május 20 közötti időben kiírásra kerülő óvodai beiratkozásra, amelynek eredményeként  majd jogviszonyt létesít, és megkezdi az óvodakötelezettsége teljesítését 2016. szeptember 1-jétől azaz a 2016/2017. nevelési évtől.„Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), Köznevelésért Felelős Államtitkársága
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: óvoda, óvodai beiratkozás, EMMI, 2011. évi CXC törvény 8. § (2)

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Családi pótlék- óvodáztás lesz a feltétele

2016. január 1-jétől kötelező óvodáztatáshoz köti a Kormány a családi pótlék folyósítását. 20 nap igazolatlan hiányzás esetén a családi pótlék folyósítását szüneteltetik – tájékoztatott az Emmi.

tovább a cikkre
Étkezési díjkedvezmény 2014-ben a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban

Kik jogosultak étkezési díjkedvezményt igénybe venni? Mennyi az étkezési díjkedvezmény összege 2014-ben? Hogyan rendelkezik a gyermekvédelmi törvény ide vonatkozó passzusa? A hatóság illetékesét kérdeztük.

tovább a cikkre
2014-es óvodai beiratkozás tudnivalók - állami- és magánovik, családi napközik körképe

A bölcsődei és óvodai nyílt napok és beiratkozások kezdete előtt felmérést végeztünk a beiratkozási és intézményválasztási lehetőségekről, melynek során a szülőket leginkább érdeklő kérdéseket jártuk körül. Utánanéztünk a beiratkozási kötelezettségeknek, illetve az aktuális jogszabályoknak. Összeállításunkból mindezek mellett az is kiderül, hogy megfelelő alternatívái lehetnek-e a családi napközik, magánóvodák, Waldorf és Montessori módszerekkel működő intézmények az állami bölcsődéknek és óvodáknak?

tovább a cikkre
Az óvodai és iskolai beiratkozáshoz is kell a gyermeknek személyi

Az idei évtől az iskolai, óvodai beiratkozáshoz már nemcsak lakcímigazolvány, hanem a gyermek nevére kiállított személyi igazolvány vagy útlevél is kell - hívta fel a figyelmet a Tolna Megyei Kormányhivatal.

tovább a cikkre
Hogyan készüljünk az óvodára és az új iskolai tanévre?

Jó tanácsok szülőknek, gyerekeknek a nyár végére… tennivalók, elintéznivalók. Lassan véget ér a nyár, a nyári szünet, de most még sok időt töltünk a gyerekekkel a szabadban, előkerültek a biciklik, rollerek, a hinta, a homokozó játékok és sok más kinti játékszer.

tovább a cikkre
Amit az óvodai beiratkozásról tudni kell

2012/2013. tanévre az óvodai beíratás időpontja Budapesten: 2012. május 7-11
(vidéken az óvodák teszik közzé, illetve a város, település honlapján érdemes tájékozódni)

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sütőtökpüré csirkével

Sütőtökpüré csirkével

Egytálételek >>
7 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 g sütőtök 50 g csirkemell

Recept:

A sütőtököt alaposan megmossuk, felszeleteljük, sütőben megsütjük. A csirkemellet ledaráljuk, enyhén sós, kevés vízben megfőzzük. A megsült tököt kiszedjük a héjából, villával összetörjük, és összekeverjük a hússal.
tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Szlávik János: A fiataloknak is kérniük kell az oltást, mert most veszélyben vannak ők is

vissza vissza