Családi adókedvezmény változás: 2016-tól nem kell adóazonosító a gyerekeknek

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Családi adókedvezmény változás: 2016-tól nem kell adóazonosító a gyerekeknek 2016. január 1-jétől nem kell a gyerekeknek adóazonosító ahhoz, hogy az utánuk járó adókedvezmény igénybe vehető legyen - jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a közelmúltban, az M1 hírműsorában. 2016. január 1-jétől nem kell a gyerekeknek adóazonosító ahhoz, hogy az utánuk járó adókedvezmény igénybe vehető legyen - jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a közelmúltban, az M1 hírműsorában.

Rogán Antal elmondta: a miniszterelnök kérésére csütörtökön egyeztetett a nagycsaládosok képviselőivel, akik egyértelműen felesleges, bürokratikus lépésnek gondolják a kötelező adóazonosítót.

- Ezt a véleményüket mi tiszteletben fogjuk tartani, ami azt jelenti, hogy a Fidesz-frakció a kormánnyal együtt kezdeményezni fogja ősszel ennek a szabálynak a módosítását - tette hozzá. Megjegyezte: mintegy 800 ezer gyereknek hiányzik az adóazonosítója, ami valóban komoly problémát jelentett.

A most érvényben lévő, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény szerint a családi kedvezmény érvényesítésének feltétele a magánszemély adóbevalláshoz vagy munkáltatói adómegállapításhoz tett írásbeli nyilatkozata
a) a jogosultság jogcíméről, és
b) a családi kedvezmény megosztása, közös érvényesítése esetén erről a tényről,
amelyen fel kell tüntetnie - a magzat kivételével - minden eltartott (kedvezményezett eltartott) adóazonosító jelét, továbbá azt, hogy e személyek - ideértve a magzatot is - az adóév mely hónapjaiban minősültek eltartottnak, kedvezményezett eltartottnak.
A családi kedvezmény megosztása, közös érvényesítése esetén a másik fél adóazonosító jelét is fel kell tüntetni.

Forrás: MTI

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2015.08.13