Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Családokat érintő jogszabályváltozások 2016-ban: szja, családi adókedvezmény, gyed, minimálbér, egészségüg - Szülők Lapja

Családokat érintő jogszabályváltozások 2016-ban: szja, családi adókedvezmény, gyed, minimálbér, egészségügyi járulék

Szülőklapja kép2016. január 1-jével módosult a személyi jövedelemadó (szja) mértéke, változott a családi adókedvezmény, módosult a gyed hossza, emelkedett a minimálbér, a garantált bérminimum, illetve az egészségügyi szolgáltatási járulékának összege.

Szerző: Szülők lapja
2016-01-11
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 2881 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szakértő S. Puskás Judit
Munkaügyi szakember
kérdezd szakértőnket a témában >>
A személyi jövedelemadó 2016. január 1-jén életbe lépő változásával egyidejűleg a családi adókedvezmények is módosultak. A két gyermekes családok adókedvezménye több lett, illetve mostantól a családi adókedvezmény igénybevételekor már az élettárs gyermekét is be lehet számítani az eltartottak számába.
Megváltozott a gyed hossza is, így 2016. január 1-jétől a gyed igénybevétele mellett a folyósítás első napjától kezdődően lehetőség van teljes munkaidőben munkát vállalni, ami egy sor változást von maga után.
Továbbá megváltozott a minimálbér, a garantált bérminimum és az egészségügyi szolgáltatási járulék összege. Részletek a cikkben.


SZJA 2016


Fontos változás, hogy 16-ról 15 százalékra csökkent a személyi jövedelemadó mértéke 2016. január 1-jétől. Ez több ponton is érinti a szja törvény rendelkezéseit.


Családi adókedvezmény 20162 gyermekes családok esetén így változott
A családi adókedvezmény a 2 gyermekes családok esetében magasabb lett, gyermekenként 10 000- Ft-ról 12 500 forintra emelkedett.

3 gyermekes családok esetén változatlan
A 3 gyermekes családok esetében a gyermekenként igényelhető családi kedvezmény továbbra is 33 000 forint/gyermek/hó maradt.

Élettársi kapcsolatban élők nevelési ellátásra és így családi kedvezményre jogosultak
Családok támogatásáról szóló törvény 7. § (1) a) bekezdése alapján nevelési ellátásra – és így családi kedvezményre – jogosult a szülővel együtt élő élettárs is, amennyiben:
- ha az ellátással érintett gyermekkel közös lakó vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és a szülővel élettársként legalább egy éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában,
- vagy a szülővel fennálló élettársi kapcsolatát az ellátás megállapítására irányuló kérelmet legalább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal igazolja (a továbbiakban együtt: szülő)

Ezzel a változással lehetőség nyílik arra, hogy a családi kedvezmény igénybevételekor az élettárs gyermekét is beszámítsák az eltartottak számába.

CSALÁDI ADÓKEDVEZMÉNY MÉG TÖBB INFÓ »

GYED 2016


LEGÚJABB ÍRÁSUNKAT A TÉMÁBAN ITT OLVASHATOD. KÉRLEK KATTINTS IDE A 2016-I AKTUALITÁSOKHOZ »

DIPLOMÁS GYED 2016


A diplomás gyed-et igénybe vevők a szülést követő 169. napon munkát vállalhatnak anélkül, hogy elveszítenék a gyed-et. ( Csedre nem jogosultak az anyukák, gyest a gyedre való jogosultságig kérhetnek.)


GYED HAVI ÖSSZEGE 2016

a) a felsőfokú alapképzésben, felsőfokú szakképzésben vagy felsőoktatási szakképzésben, valamint a szakirányú továbbképzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes kötelező legkisebb munkabér 70 százaléka
b) a mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes garantált bérminimum 70 százaléka.

GYED EXTRA MÉG TÖBB INFÓ »

GYED EXTRA VÁLTOZÁS 2016 MÉG TÖBB INFÓ »

MINIMÁLBÉR, GARANTÁLT BÉRMINIMUM, EGÉSZSÉGÜGYI JÁRULÉK 2016


2016. január 1-jétől ezek az érvényes összegek.

Minimálbér: 111 000.-Ft/hó

Garantált bérminimum: 129 000.-Ft/hó
A garantált bérminimum nem az iskolai végzettségtől függ, hanem a munkakörre előírt iskolai végzettségtől. Ha a munkakör előírja a magasabb végzettséget, de a munkavállaló nem rendelkezik ezzel , akkor nem jár a garantált bérminimum.

Egészségügyi szolgáltatási járulék összege: 7050.-Ft / hónap
Az egészségügyi szolgáltatási járulékot annak a magánszemélynek kell fizetnie, aki a Tbj. szerint nem minősül biztosítottnak, illetve nem jogosult egészségügyi szolgáltatásra.

EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSI JÁRULÉK MÉG TÖBB INFÓ »

Címkék: jogszabály változás 2016, szja 2016, családi adókedvezmény 2016, gyed 2016, minimálbér 2016, garantált bérminimum 2016, egészségügyi szolgáltatási járulék 2016

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Gyed extra változás 2016: már a baba 6 hónapos korától igényelheti a szülő
Gyed extra változás 2016: már a baba 6 hónapos korától igényelheti a szülő

2016. január 1-jétől a csok-on kívül a gyed extra is változik! A változást az indokolja, hogy ha arra szükség van, akkor a szülő visszamehessen dolgozni.

tovább a cikkre
CSOK 2016 - Újabb részletek a 10+10 milliós családi otthonteremtési kedvezményről
CSOK 2016 - Újabb részletek a 10+10 milliós családi otthonteremtési kedvezményről

A külföldi munkavállalásból hazatérők, valamint olyan házastársak is igénybe vehetik a kormány új családi otthonteremtési kedvezményét (csok), ahol az egyik fél idősebb negyven évnél - jelentette be Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelentekre hivatkozva.

tovább a cikkre
Adózás 2016 - Ki számít megbízható és ki kockázatos adózónak? Hogyan változik az adóregisztrációs eljárás?
Adózás 2016 - Ki számít megbízható és ki kockázatos adózónak? Hogyan változik az adóregisztrációs eljárás?

Januártól számos változás lép hatályba az adózás rendjéről szóló törvényben, közülük a legjelentősebb, hogy az adóhatóság kategorizálja az adózókat, és eltérő eljárási szabályokat alkalmaz a megbízható és kockázatos adózókra.

tovább a cikkre
Családi adókedvezmény 2016: januártól ennyivel emelkedik az összeg
Családi adókedvezmény 2016: januártól ennyivel emelkedik az összeg

Nő a kétgyerekesek családi adókedvezménye 2016. január 1-jétől és a testvérek fontosságát bemutató kampány is indul - jelentette be az Emmi hivatalos sajtótájékoztatóján.

tovább a cikkre
Családi adókedvezmény változás: 2016-tól nem kell adóazonosító a gyerekeknek
Családi adókedvezmény változás: 2016-tól nem kell adóazonosító a gyerekeknek

2016. január 1-jétől nem kell a gyerekeknek adóazonosító ahhoz, hogy az utánuk járó adókedvezmény igénybe vehető legyen - jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a közelmúltban, az M1 hírműsorában.

tovább a cikkre
Bővül a gyed extra 2016 januárjától – már a baba 6 hónapos korától igénybe vehető lesz

A munkába visszatérő édesanyák 2016 januárjától már a gyermekük 6 hónapos korától igénybe vehetik a gyed extrát a kormány szerdai döntése értelmében. Eddig a gyed extrára a gyermek 1 éves kora után volt lehetőség, jövőre azonban már a gyermek féléves korától folyósítják az ellátást.

tovább a cikkre
CSED, GYED, GYES és ellátások kisokosa

Anyasági támogatás, Apanap, Állami támogatás kisgyermekes szülőknek is, Apanap, Apasági nyilatkozat, Álláskeresési támogatás, Babakötvény – Start számla, Betegszabadság, Biztosítási jogviszony, Családi kedvezmény, Családi pótlék, Családi ellátás az EU-ban, Csecsemőgondozási díj - CSED, Első házasok kedvezménye, Egyedülálló szülő, Egészségügyi Szolgáltatási Díj, Felmondási védettség, GYÁS (Tgyás, Terhességi gyermekágyi segély), GYED, GYED Extra, GYES, GYES Extra, GYET, Gyermekápolási táppénz, Gyermek után járó szabadság, Lakcímkártya, Start Plusz Kártya, Születési anyakönyvi kivonat, Születési támogatás, TAJ-kártya.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

S. Puskás Judit - Munkaügyi szakember

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Alma túróval

Alma túróval

Uzsonnaételek gyümölcsből >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Alma Túró

Recept:

A megmosott, meghámozott almát lereszeljük. A kb. azonos mennyiségű sovány tehéntúrót szitán áttörjük, majd az almával simára keverjük.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Mert az ő egészsége a legfontosabb… (x)

vissza vissza