Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Kiskorú ingatlanszerzése, kiskorú tulajdonában lévő ingatlan eladása - Mire figyelj, ha a gyermeked nevére laká... - Szülők Lapja

Kiskorú ingatlanszerzése, kiskorú tulajdonában lévő ingatlan eladása - Mire figyelj, ha a gyermeked nevére lakást veszel vagy ha a nevén lévő lakást el akarod adni?

Szülőklapja képMi a teendő akkor, ha a kiskorú gyermek nevén lévő ingatlant szeretnénk eladni? Mely esetekben kell, és mely esetekben nem kell kérni ehhez a gyámhatóság engedélyét? Jogász válaszol.

Szerző: Dr. Illés Fanni
2016-02-29
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 2655 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szakértő Dr. Illés Fanni
Családjogi szakértő
kérdezd szakértőnket a témában >>
Dr. Illés Fanni családjogi szakértőnkhöz az alábbi olvasói levél érkezett:

„Tisztelt Hölgyem! A körülményeink sajnos  úgy hozták, hogy szeretnék mihamarabb eladni a gyermekünk nevén levő ingatlanunkat, és bizonytalanok vagyunk abban, hogy pontosan mi a teendőnk? Valóban a gyámügyhöz kell a fordulnunk ebben az esetben? Igaz, hogy eladási ár összegéből egy legalább ugyanolyan értékű ingatlant kell vásárolni a gyerek számára? Mit javasol, mi a célszerűbb: a házastársra vagy a gyermekre iratni az ingatlant a vagyonmegosztás során? És mi a helyzet akkor, ha később nagyobbra cserélném a gyerek lakását, ne adj Isten hitellel is megterhelném - abba is beleszólhat a gyámügy?”

Kiskorú ingatlanszerzése vagy ingatlantulajdonának átruházása


Mi a teendő akkor, ha kiskorú gyermek nevén lévő ingatlant szeretné a szülő eladni?
A Polgári Törvénykönyv a cselekvőképességről szóló rendelkezései között szabályozza azt, hogy milyen esetekben szükséges a gyámhatóság jóváhagyása a törvényes képviselő (szülő) nyilatkozatának érvényességéhez. Többek között a kiskorú nem tehermentes ingatlanszerzése, ingatlana tulajdonjogának átruházása (például adásvétel, csere) vagy az ingatlana megterhelése (például zálogjog, haszonélvezet) csak gyámhatóság jóváhagyásával lehetséges.

Abban az esetben tehát, ha a kiskorú gyermekünk nevén található ingatlant szeretnénk eladni, vagy haszonélvezettel megterhelni, akkor számítanunk kell arra, hogy a szerződés megkötését követően el kell járnunk a gyámhatóság előtt.

Érdemes tudni, hogy abban az esetben, ha a gyermekünk számára ajándékozunk egy ingatlant és az ajándékozó szülő a maga javára haszonélvezetet alapít, akkor a gyámhatóság jóváhagyása nem szükséges. Ám ha a jövőben úgy alakul, hogy ezt az ingatlant el kell adni, vagy nagyobbra kell cserélni, akkor már nem tudjuk elkerülni az engedélyeztetései eljárást.

Kiskorú ingatlanával kapcsolatos ügyintézés menete lépésről-lépésre
A 149/1997. (IX.10.) Kormány rendelet hetedik része foglalkozik részletesen a gyermekek vagyoni érdekvédelmével, azon belül is az „ingatlan vagyonnal kapcsolatok ügyekkel”. A rendelkezések tanúsága szerint a következőket kell tennünk: a szülői felügyeleti jogosítványokat gyakorló szülő/k az ingatlant meghirdetheti. Amennyiben talál komoly érdeklődőt az ingatlanra, akkor hivatalos értékbecslést kell készíttetnie. Majd ügyvéd segítségével az adásvételi szerződés megszerkesztésre kerül, amelyet a felek aláírnak. Ezt követően a kérelemmel együtt a szerződés 1 eredeti és 3 másolati példányát, valamint a 3 hónapnál nem régebbi adó- és értékbizonyítványt jóváhagyás végett be kell nyújtani a gyámhatóságnak. Az ingatlan tulajdoni lapját immáron nem nekünk kell benyújtani, a gyámhivatal eljárása során a szerződés tárgyát képező ingatlan adatainak beszerzéséről maga gondoskodik. Bár az adásvételi szerződés megkötésekor az ügyvédnek úgyis kötelessége a tulajdoni lapot kikérni az ingatlan-nyilvántartási hatóságtól.

A gyámhatóság figyelemmel kíséri  az ingatlan értékesítését
A vételár megfizetéséig, ha a vevő azt több részletben kívánja, megfizetheti, akkor a tulajdonjogot fenntartással kell átruházni, addig, amíg az utolsó részlet megfizetésre nem kerül. Abban az esetben, ha a vevő hitelből kívánja fedezni a vételárat, akkor a gyámhatóság csak akkor vezetheti rá a szerződésre a jóváhagyását, ha a vételárhoz kölcsönt nyújtó hitelintézet a kölcsön folyósítására kötelezettséget vállal. A gyámhatóság gondosan figyelemmel kíséri, hogy milyen áron kerül az ingatlan értékesítésre, a vételár pontosan hová folyik be, s aztán abból a gyermek nevére milyen értékű ingatlan kerül megvásárlásra.

Milyen szempont alapján bírál a gyámhatóság?
Felmerül a kérdés, hogy a hatóság mi alapján dönti el, hogy megadja-e a jóváhagyását vagy sem. A rendelet e tekintetben csak egy általános szabályt fogalmaz meg, miszerint a gyámhatóság a jognyilatkozat jóváhagyása során az „eset összes körülményét mérlegelve” azt vizsgálja, hogy a jóváhagyás a „gyermek érdekeit szolgálja-e”.
A gyámhivatal a törvényes képviselő jognyilatkozatának jóváhagyását és a határozat jogerőre emelkedését a szerződésekre rávezeti. A tulajdonosváltozás csak ezt követően kerülhet átvezetésre a földhivatalban.

Szerző: dr. Illés Fanni családjogi szakértő
Fotó: Pixabay

Címkék: kiskorú, gyámügy, ingatlaneladás, kiskorú ingatlanszerzése vagy ingatlantulajdonának átruházása, jog,

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Férje megcsalta és kirakta közös lakásukból - Zseniális, amit a feleség ezután tett!

Mit tehet egy nő, amikor rájön, hogy férje megcsalja egy nála csinosabb és fiatalabb nővel? Nos, sok mindent. De amit ez a nő tett, az valóban zseniális. Ismerd meg a történetet!

tovább a cikkre
Használt lakás vásárlásához és a meglévő bővítéséhez is jár júliustól a szocpol

A legfeljebb 350 ezer forintos négyzetméterárú, legalább komfortos használt lakás vásárlásához, továbbá a meglévő használt lakás bővítéséhez is jár 2015. július 1-jétől a családok otthonteremtési kedvezménye (korábbi nevén szocpol támogatás) - az erről szóló kormányrendelet a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.

tovább a cikkre
Válást érintő jogszabályváltozás! Házastársi közös lakás használatának rendezése

Az új Ptk-val változott a - házastársak utolsó lakhelyének számító- közös lakás használatának rendezése is. Elrendelheti-e a bíróság az osztott lakáshasználatot, ha valamelyik félnek van egy másik lakása is? Mi történik, ha a házastársaknak nincs több ingatlanuk, és a lakást sem lehet megosztani? Vajon ki lehet-e végleg tenni valakit a saját örökölt lakásából? A közös lakáshasználat rendezését érintő változásokat jogi szakértőnk segít megérteni.

tovább a cikkre
Új Ptk. - Változások a házassági és élettársi vagyonjogban és a cselekvőképesség korlátozásában

Az élettársi kapcsolat védelme gyengült, a házastársi vagyonjog szabályai gazdagodtak a hatályos rendelkezésekhez képest az új polgári törvénykönyvben (Ptk.) - közölte Kőrös András kúrai bíró a Hvg-Orac Kiadó által szervezett szakmai fórumon csütörtökön Budapesten.

tovább a cikkre
Lakáshasználat válás után

A házasság felbontása esetén felmerül, hogy ki fogja használni az utolsó közös lakóhelyül szolgáló lakást, sőt ennek rendezése a házasság egyező akaratnyilvánítással történő felbontásakor kötelező is.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Illés Fanni - Családjogi szakértő

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Paradicsomos burgonya

Paradicsomos burgonya

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom 6,5 dkg burgonya

Recept:

A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Így neveld okosan a gyereket: 7 egysoros, nevelő szándékú mondat, ami hatékonyabb minden szidásnál és érvelésnél

vissza vissza