Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Kiskorú ingatlanszerzése, kiskorú tulajdonában lévő ingatlan eladása - Mire figyelj, ha a gyermeked nevére laká... - Szülők Lapja

Kiskorú ingatlanszerzése, kiskorú tulajdonában lévő ingatlan eladása - Mire figyelj, ha a gyermeked nevére lakást veszel vagy ha a nevén lévő lakást el akarod adni?

Szülőklapja képMi a teendő akkor, ha a kiskorú gyermek nevén lévő ingatlant szeretnénk eladni? Mely esetekben kell, és mely esetekben nem kell kérni ehhez a gyámhatóság engedélyét? Jogász válaszol.

Szerző: Dr. Illés Fanni
2016-02-29
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 1593 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

szakértő Dr. Illés Fanni
Családjogi szakértő
kérdezd szakértőnket a témában >>
Dr. Illés Fanni családjogi szakértőnkhöz az alábbi olvasói levél érkezett:

„Tisztelt Hölgyem! A körülményeink sajnos  úgy hozták, hogy szeretnék mihamarabb eladni a gyermekünk nevén levő ingatlanunkat, és bizonytalanok vagyunk abban, hogy pontosan mi a teendőnk? Valóban a gyámügyhöz kell a fordulnunk ebben az esetben? Igaz, hogy eladási ár összegéből egy legalább ugyanolyan értékű ingatlant kell vásárolni a gyerek számára? Mit javasol, mi a célszerűbb: a házastársra vagy a gyermekre iratni az ingatlant a vagyonmegosztás során? És mi a helyzet akkor, ha később nagyobbra cserélném a gyerek lakását, ne adj Isten hitellel is megterhelném - abba is beleszólhat a gyámügy?”

Kiskorú ingatlanszerzése vagy ingatlantulajdonának átruházása


Mi a teendő akkor, ha kiskorú gyermek nevén lévő ingatlant szeretné a szülő eladni?
A Polgári Törvénykönyv a cselekvőképességről szóló rendelkezései között szabályozza azt, hogy milyen esetekben szükséges a gyámhatóság jóváhagyása a törvényes képviselő (szülő) nyilatkozatának érvényességéhez. Többek között a kiskorú nem tehermentes ingatlanszerzése, ingatlana tulajdonjogának átruházása (például adásvétel, csere) vagy az ingatlana megterhelése (például zálogjog, haszonélvezet) csak gyámhatóság jóváhagyásával lehetséges.

Abban az esetben tehát, ha a kiskorú gyermekünk nevén található ingatlant szeretnénk eladni, vagy haszonélvezettel megterhelni, akkor számítanunk kell arra, hogy a szerződés megkötését követően el kell járnunk a gyámhatóság előtt.

Érdemes tudni, hogy abban az esetben, ha a gyermekünk számára ajándékozunk egy ingatlant és az ajándékozó szülő a maga javára haszonélvezetet alapít, akkor a gyámhatóság jóváhagyása nem szükséges. Ám ha a jövőben úgy alakul, hogy ezt az ingatlant el kell adni, vagy nagyobbra kell cserélni, akkor már nem tudjuk elkerülni az engedélyeztetései eljárást.

Kiskorú ingatlanával kapcsolatos ügyintézés menete lépésről-lépésre
A 149/1997. (IX.10.) Kormány rendelet hetedik része foglalkozik részletesen a gyermekek vagyoni érdekvédelmével, azon belül is az „ingatlan vagyonnal kapcsolatok ügyekkel”. A rendelkezések tanúsága szerint a következőket kell tennünk: a szülői felügyeleti jogosítványokat gyakorló szülő/k az ingatlant meghirdetheti. Amennyiben talál komoly érdeklődőt az ingatlanra, akkor hivatalos értékbecslést kell készíttetnie. Majd ügyvéd segítségével az adásvételi szerződés megszerkesztésre kerül, amelyet a felek aláírnak. Ezt követően a kérelemmel együtt a szerződés 1 eredeti és 3 másolati példányát, valamint a 3 hónapnál nem régebbi adó- és értékbizonyítványt jóváhagyás végett be kell nyújtani a gyámhatóságnak. Az ingatlan tulajdoni lapját immáron nem nekünk kell benyújtani, a gyámhivatal eljárása során a szerződés tárgyát képező ingatlan adatainak beszerzéséről maga gondoskodik. Bár az adásvételi szerződés megkötésekor az ügyvédnek úgyis kötelessége a tulajdoni lapot kikérni az ingatlan-nyilvántartási hatóságtól.

A gyámhatóság figyelemmel kíséri  az ingatlan értékesítését
A vételár megfizetéséig, ha a vevő azt több részletben kívánja, megfizetheti, akkor a tulajdonjogot fenntartással kell átruházni, addig, amíg az utolsó részlet megfizetésre nem kerül. Abban az esetben, ha a vevő hitelből kívánja fedezni a vételárat, akkor a gyámhatóság csak akkor vezetheti rá a szerződésre a jóváhagyását, ha a vételárhoz kölcsönt nyújtó hitelintézet a kölcsön folyósítására kötelezettséget vállal. A gyámhatóság gondosan figyelemmel kíséri, hogy milyen áron kerül az ingatlan értékesítésre, a vételár pontosan hová folyik be, s aztán abból a gyermek nevére milyen értékű ingatlan kerül megvásárlásra.

Milyen szempont alapján bírál a gyámhatóság?
Felmerül a kérdés, hogy a hatóság mi alapján dönti el, hogy megadja-e a jóváhagyását vagy sem. A rendelet e tekintetben csak egy általános szabályt fogalmaz meg, miszerint a gyámhatóság a jognyilatkozat jóváhagyása során az „eset összes körülményét mérlegelve” azt vizsgálja, hogy a jóváhagyás a „gyermek érdekeit szolgálja-e”.
A gyámhivatal a törvényes képviselő jognyilatkozatának jóváhagyását és a határozat jogerőre emelkedését a szerződésekre rávezeti. A tulajdonosváltozás csak ezt követően kerülhet átvezetésre a földhivatalban.

Szerző: dr. Illés Fanni családjogi szakértő
Fotó: Pixabay

Címkék: kiskorú, gyámügy, ingatlaneladás, kiskorú ingatlanszerzése vagy ingatlantulajdonának átruházása, jog,

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Férje megcsalta és kirakta közös lakásukból - Zseniális, amit a feleség ezután tett!

Mit tehet egy nő, amikor rájön, hogy férje megcsalja egy nála csinosabb és fiatalabb nővel? Nos, sok mindent. De amit ez a nő tett, az valóban zseniális. Ismerd meg a történetet!

tovább a cikkre
Használt lakás vásárlásához és a meglévő bővítéséhez is jár júliustól a szocpol

A legfeljebb 350 ezer forintos négyzetméterárú, legalább komfortos használt lakás vásárlásához, továbbá a meglévő használt lakás bővítéséhez is jár 2015. július 1-jétől a családok otthonteremtési kedvezménye (korábbi nevén szocpol támogatás) - az erről szóló kormányrendelet a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.

tovább a cikkre
Válást érintő jogszabályváltozás! Házastársi közös lakás használatának rendezése

Az új Ptk-val változott a - házastársak utolsó lakhelyének számító- közös lakás használatának rendezése is. Elrendelheti-e a bíróság az osztott lakáshasználatot, ha valamelyik félnek van egy másik lakása is? Mi történik, ha a házastársaknak nincs több ingatlanuk, és a lakást sem lehet megosztani? Vajon ki lehet-e végleg tenni valakit a saját örökölt lakásából? A közös lakáshasználat rendezését érintő változásokat jogi szakértőnk segít megérteni.

tovább a cikkre
Új Ptk. - Változások a házassági és élettársi vagyonjogban és a cselekvőképesség korlátozásában

Az élettársi kapcsolat védelme gyengült, a házastársi vagyonjog szabályai gazdagodtak a hatályos rendelkezésekhez képest az új polgári törvénykönyvben (Ptk.) - közölte Kőrös András kúrai bíró a Hvg-Orac Kiadó által szervezett szakmai fórumon csütörtökön Budapesten.

tovább a cikkre
Lakáshasználat válás után

A házasság felbontása esetén felmerül, hogy ki fogja használni az utolsó közös lakóhelyül szolgáló lakást, sőt ennek rendezése a házasság egyező akaratnyilvánítással történő felbontásakor kötelező is.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Illés Fanni - Családjogi szakértő

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sárgarépás csirkehúspüré

Sárgarépás csirkehúspüré

Főzelékek >>
7 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Hozzávalók 1 főre: 140 g sárgarépa 60 g csirkemell

Recept: A sárgarépát a csirkehússal megfőzzük, majd robotgéppel pürésítjük.

Dietetikus véleménye:

A főzővíz egy részét tartsuk meg, ezt használjuk fel a pürésítés során. A csirkemellet lecserélhetjük lebőr&(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Bárcsak ne ordítoztam volna velük annyit! - 17 apuka mondta el, mit csinálna ma már másként a gyerekeivel kapcsolatban

vissza vissza