Szülői felügyeleti jog, gyermek átadása - Mit tehet az aggódó szülő, ha volt párja magánál tartja a gyermeket? Jogi szakértő válaszol

Dr. Illés Fanni

Hivatalos ügyek

Dr. Illés Fanni


Szülői felügyeleti jog, gyermek átadása - Mit tehet az aggódó szülő, ha volt párja magánál tartja a gyermeket? Jogi szakértő válaszol A szülők felügyeleti joga sarkalatos kérdés minden válás esetén. Amikor csupán az egyik fél kapja a felügyeleti jogot és ennek ellenére a másik fél magánál tartja a gyermeket, jogellenesen jár el és a törvény lesújthat rá. Amikor a bíróság ítélete értelmében a gyermek felügyelete az egyik szülőt illeti meg, ám a gyermeket a másik ún. "különélő szülő" jogellenesen magánál tartja, akkor a bírósági végrehajtásról szóló törvény értelmében "meghatározott cselekmény" végrehajtását lehet kezdeményezni. Az eljárás mibenlétéről és pontos menetéről családjogi szakértőnk, Dr. Illés Fanni ad felvilágosítást.

A szülő a gyermeket az arra jogosult másik szülőnek átadni köteles. Ha ezt nem teszi meg, a végrehajtást kérő kérelmére a meghatározott cselekmény végrehajtásának speciális fajtáját, a gyermek átadása iránti végrehajtást kell megindítani.
 

Gyermek átadása - Milyen lehetősége van az aggódó szülőnek, ha volt párja magánál tartja a gyermeket?


Végrehajtási eljárás kezdeményezése, menete
1. Az eljárás ilyen esetekben az erre a célra létrehozott formanyomtatványon, végrehajtási lap kiállításával és az illetékes bíróságra történő benyújtásával indítható meg. A meghatározott cselekmény végrehajtására a bírósági végrehajtó rendelkezik hatáskörrel. Ne feledjük, hogy ez csak a gyermek átadására vonatkozó rendelkezés! A különélő szülő és a gyermek közötti kapcsolattartás végrehajtása a gyámhivatal hatáskörébe tartozik.

2. Ha a végrehajtás meghatározott cselekmény elvégzésére irányul, a bíróság a végrehajtható okiratban a kötelezettet felhívja az önkéntes teljesítésre. A végrehajtható okiratot a végrehajtó a feleknek postán kézbesítteti. A végrehajtó az okiratot azzal küldi meg a végrehajtást kérőnek, hogy az önkéntes teljesítésre kitűzött határidő eltelte után a teljesítést vagy elmaradását közölje a végrehajtóval. Ha a végrehajtást kérő közlése szerint a kötelezett önként nem teljesített, a végrehajtó ezt a közlést haladéktalanul beterjeszti a végrehajtást foganatosító bírósághoz. Az eljárás tehát a bíróságon folytatódik.

3. A bíróság határidő tűzésével felhívja a kötelezettet az önkéntes teljesítésre és az önkéntes teljesítés elmaradása esetére elrendeli a gyermek rendőrség közreműködésével történő átadását. A kötelezettel szemben 500 000 Ft-ig terjedő pénzbírságot szabhat ki, amely az eljárás során a pénzbírság többször is kiszabható. Ha a kötelezett meg is fizette a pénzbírságot, az nem mentesíti őt a meghatározott cselekmény elvégzésétől és attól, hogy magát a végrehajtás költségét is meg kell fizetnie.

4. A végrehajtó a végrehajtható okiratot, valamint a végrehajtás alapjául szolgáló bírósági határozat másolatát a gyámhatóság részére kézbesíti azzal a felhívással, hogy a kötelezett önkéntes teljesítésének előmozdítása érdekében folytasson le helyszíni eljárást, tájékoztassa a kötelezettet az önkéntes teljesítés elmaradásának következményeiről.

5. Ha a teljesítés elmaradt, a végrehajtó ún. helyszíni eljárásra időpontot tűz, és erről értesíti a végrehajtást kérőt, a gyámhatóságot és a rendőrséget. A végrehajtó a kötelezett tartózkodási helyén a gyámhatóság és a rendőrség közreműködésével foganatosítja az átadást. A gyermeket a végrehajtást kérőnek, távollétében a gyámhatóságnak kell átadni. A végrehajtó indítványára a rendőrség eltávolíthatja a kötelezettet a gyermek átadásának helyszínéről.

6. Ha a kötelezett vagy a kiadni rendelt gyermek a hatóságok által ismert címen nem lelhető fel, felkutatására a végrehajtó személykörözést / nemzetközi körözést rendel el. A gyermek előállítása költségtérítésének összegét a kötelezettnek kell viseli, az végrehajtási költségnek minősül.

Szerző: Dr. Illés Fanni
Fotó: freepik/peoplecreation

Dr. Illés Fanni

Hivatalos ügyek

Dr. Illés Fanni


2017.09.05