Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Babakötvény 2018: ilyen változásokra számíthatsz idén! - Bővült a jogosultak köre és még kedvezőbbek a felt - Szülők Lapja

Babakötvény 2018: ilyen változásokra számíthatsz idén! - Bővült a jogosultak köre és még kedvezőbbek a feltételek

Szülőklapja képBabakötvény jár minden 2005. december 31. után született gyermeknek! Mi az a Babakötvény? Mekkora összegben jár? Ki kaphat magasabb összeget a Babakötvénnyel? Jár-e a külföldön született magyar gyerekek után? Babakötvény 2018-as változások!

Szerző: Szülők lapja
2018-02-06
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 956 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2018 februárjától 5,4 százalékra nő a babakötvény kamata, vagyis jóval magasabb lesz, mint a bankok által fizetett betéti kamat - közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán az MTI-vel.

A tárcavezető ismertette: a kiemelkedő kamatot azok kaphatják, akik a Magyar Államkincstárnál Start-értékpapírszámlát nyitnak és a támogatásból babakötvényt jegyeznek. Minden 2005. december 31. után született gyermek jogosult 42 500 forint életkezdési támogatásra, az összeget és a család befizetéseit a 18. születésnapja után tudja felhasználni - tette hozzá.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a család éves befizetéseinek mértéke után évi 6 ezer forintig az állam 10 százalékos kiegészítést biztosít.

A babakötvény kamata jelenleg 3,4 százalék. 2018. február 1-jétől ez 5,4 százalékra nő, figyelembe véve, hogy a tavalyi 2,4 százalékos éves inflációhoz adódik 3 százalék kamatprémium.
 

Babakötvény - a legfontosabb tudnivalók


Kinek jár a babakötvény?
A Magyar Állam támogatást nyújt a fiatal felnőttek önálló életkezdésének anyagi megalapozása céljából babakötvény formájában:
- 2005. december 31. napját követően született Magyarország területén élő magyar állampolgár számára, valamint
- 2017. június 30. napját követően született Magyarország területén kívül élő magyar állampolgár vagy Magyar igazolvánnyal rendelkező személy javára.

Mekkora összeg jár a babakötvénnyel?
Az első utalási összeg jelenleg 42.500 forint.
A Magyarországon élő rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, illetve a nevelésbe vett gyermek esetében a születés évét követő 7. évben (második utalási összeg) és a születését követő 14. évben (harmadik utalási összeg) újabb támogatást biztosít. A második és a harmadik utalási összeg 2006-ban született gyermekek esetében 42.000-42.000 forint; 2007-ben és azt követően születettek esetében pedig 44.600-44.600 forint.

Hogyan kapja meg a jogosult gyermek a babakötvényt?
A 2005. december 31. napját követően született Magyarországon élő magyar állampolgárságú gyermekek adatait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal küldi meg a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) számára az életkezdési letéti számla megnyitásának céljából, így a támogatást nem szükséges a törvényes képviselőnek megigényelnie.
Az életkezdési letéti számla megnyitásáról a törvényes képviselő írásbeli értesítést kap, mely tartalmazza a gyermek adóazonosító jelét is.

Mi a helyzet a külföldön született gyerekekkel?
A 2017. június 30. napját követően született Magyarország területén kívül élő magyar állampolgár vagy magyar igazolvánnyal rendelkező gyermek részére az életkezdési támogatás összegét kérelem útján meg kell igényelnie a törvényes képviselőnek. (Az igénylésre vonatkozó feltételeket a "Köldökzsinór program" tájékoztató tartalmazza az Államkincstár weboldalán.)

Mekkora a babakötvény kamata?
Az életkezdési letéti számlán kerül elhelyezésre az életkezdési támogatás összege, melyet – egészen a gyermek nagykorúságáig – a Kincstár évenként növeli az előző évi, hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói árindex mértékével megegyező támogatással. Az életkezdési letéti számlákon nyilvántartott életkezdési támogatások összege után fizetett kamat mértéke 2018. évben 2,4%. Az így felhalmozott megtakarítást a 18. életévét betöltött gyermek a 23. életévének betöltéséig veheti fel.

Miért jobb áttenni a babakötvényt Start-értékpapírszámlára?
A törvényes képviselőknek a gyermek 18. életévének betöltéséig lehetőségük van arra, hogy az állam által nyújtott életkezdési támogatás összegét az életkezdési letéti számláról Kincstári Start-értékpapírszámlára helyezzék át.

A gyermek részére megnyitott Kincstári Start-értékpapírszámlára természetes személyek, illetve a belföldi települési önkormányzatok is teljesíthetnek befizetést, míg az életkezdési letéti számlára befizetések kezdeményezésére nincs lehetőség. Az egyéni befizetésekre az állam évente további támogatást nyújt, ezzel is ösztönözve a hosszú távú megtakarítási szándékot.

Évente a befizetések 10%-ának megfelelő, de legfeljebb évi 6.000 Ft állami támogatás jár, nincs számlavezetési díj, a gyermek 18. életévének betöltéséig keletkezett megtakarítás és hozam pedig mentesül mindennemű adó, járulék és illeték alól.

Forrás: MTI, Államkincstár
Fotó: Pixabay

Címkék: babakötvény, államkincstár, életkezdési támogatás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

Babát szeretnétek?

Babát szeretnétek?
Ovuláció kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatjátok, hogy mikor van rá a legnagyobb esélyetek! Tovább a kalkulátorra >>

 
vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Adóbevallás 2018: Több százezer forint kedvezménytől eshetsz el, ha erre nem figyelsz! - Családi adókedvezmény, első házasok kedvezménye
Adóbevallás 2018: Több százezer forint kedvezménytől eshetsz el, ha erre nem figyelsz! - Családi adókedvezmény, első házasok kedvezménye

Az év első hónapjaiban több tízezren elfelejtik igénybe venni a családi kedvezményt; érdemes minél korábban leadni az adóelőleg-nyilatkozatot a munkáltatónál, mert a kifizető csak így tudja a fizetést a kedvezmény összegével megnövelten utalni.

tovább a cikkre
Csok változások 2018: mostantól még egyszerűbb és gyorsabb a csok igénylése! - 7 pontba szedtük össze a lényeget
Csok változások 2018: mostantól még egyszerűbb és gyorsabb a csok igénylése! - 7 pontba szedtük össze a lényeget

Jelentősen csökkennek a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok igénybevételének adminisztratív terhei, gyorsabb lesz az elbírálás, kevesebb papírmunka szükséges. Csok-változások 2018 februárjától!

tovább a cikkre
Elindult a babacsomagprogram! Kismamákat, kisgyerekes szülőket segítenek az ingyenes babacsomaggal - Ki jogosult rá?
Elindult a babacsomagprogram! Kismamákat, kisgyerekes szülőket segítenek az ingyenes babacsomaggal - Ki jogosult rá?

Babacsomagprogram kismamáknak, kisgyerekes szülőknek: a tartós fogyasztási cikkeket tartalmazó, 20 ezer forint értékű csomagban a babák ellátásához szükséges eszközök vannak: digitális hőmérő, kifogó, pelenka, orrszívó, törlőkendő, takaró.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sajtos tojáslepény

Sajtos tojáslepény

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 2 db tojás 30 ml tejszín 10 ml olaj 40 g óvári sajt só

Recept:

Tojásokat alaposan elkeverjük a tejszínnel és a sóval. Palacsintasütő alját kikenjük olajjal, felmelegítjük, beleöntjük a tojáslét, addig sütjük az egyik oldalát, amíg megszilárdul, majd óvatosan megfordítjuk, ezt az oldalát is megsütjük. Megsz&(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Szétköltözés, vagy megosztás a használatban?

Sok fontos részlet bújik meg a leírt helyzetben!


Első, hogy lehetőleg, szakembereink segítségével a kommunikáció egy szintjéhez vissza érdemes térni!


Viszonylag nem jellemző, hogy a nő szoruljon ki egy ingatlanból!


Készséggel várjuk Önt kollégáinkkal a használat megosztása témájában, gyakorlati lépésekkel!


Team munka, peres és nem peres gyakorlat egy helyen!
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

"Anya mos és főz, apa tévét néz" - Mi történik akkor, ha a gyerekek tervezik a házimunkát?

vissza vissza