Központi felvételi 2020: Figyelem, nyolcadikosok, fontos dátum közeleg - már nem sok időtök maradt!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Központi felvételi 2020: Figyelem, nyolcadikosok, fontos dátum közeleg - már nem sok időtök maradt! December 6-ig, azaz most péntekig lehet jelentkezni a középfokú felvételi központi írásbeli vizsgáira. Célszerű a diák lakhelyéhez közeli iskolát választani a központi írására, hiszen a helyszín többnyire független attól, hova akarja beadni a jelentkezését később. December 6-ig, azaz most péntekig lehet jelentkezni a középfokú felvételi központi írásbeli vizsgáira - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.

A jelentkezést egy formanyomtatványon abba a középiskolába kell benyújtani, amelyikben a vizsgát meg kívánja írni a diák.

Fontos dátum közeleg!
Emlékeztettek, hogy a középfokú iskolák már korábban közzétették felvételi tájékoztatójukat, amelyben meghatározták, milyen tanulmányi területeket indítanak a 2020/2021-es tanévben. Megjelölték azt is, hogy - az adott jogszabályi keretek között - milyen felvételi eljárással veszik majd fel a hozzájuk jelentkező tanulókat, és jelezték, ha a jelentkezőknek központi írásbeli vizsgát kell tenniük.

A felvételhez központi írásbeli vizsgát csak a gimnáziumok és a szakgimnáziumok írhatnak elő. Közülük 434 középiskola (64 százalék) jelezte egy vagy több feladatellátási helyén, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók előzetesen vegyenek részt a központi írásbeliken.



Ha egy tanuló úgy tervezi, hogy februárban ezek valamelyikébe is beadja felvételi jelentkezését, mindenképp részt kell vennie a központi írásbeli vizsgákon. A központi írásbeli vizsgára való jelentkezés határideje tehát: 2019. december 6.

Mit kell tudni a központi felvételiről?
A központi felvételi vizsgára 2020. január 18-án 10:00 órától kerül sor (az iskolák általában azt kérik, hogy fél órával a kezdés előtt jelenjen meg mindenki), a diákok matematikából és magyar nyelvből adnak számot tudásukról. Mindkét tantárgyból 45-45 perc áll rendelkezésre a feladatok megoldásához.

Amennyiben a diáknak alapos oka van a távolmaradásra, úgy 2020. január 23-án 14:00 órakor részt vehet a pótló központi felvételi vizsgán.

A felvételire vinni kell a személyi azonosságot igazoló dokumentumot: ez többnyire a diákigazolvány, de egyes iskolák kérhetik a személyi igazolványt is.  Emellett 2 darab kék tollat, derékszögű és egyenes vonalzót, valamint körzőt.  Más segédeszközök nem használhatók!

A központi felvételi vizsgákkal és a középfokú felvételi eljárás további menetével kapcsolatos minden információ elérhető az oktatas.hu honlapon.

Ez is érdekelhet!
Így alakul át a középiskolai szakképzés a 2020/2021-es tanévben! - A legfontosabb változások »


Forrás: MTI
Fotó: Rawpixel

 

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.12.05