Áramütés, égési sérülés, vágott és szúrt sebek: Megbukott az összes gyerekeknek szánt termék a fogyasztóvédelmi vizsgálaton

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Áramütés, égési sérülés, vágott és szúrt sebek: Megbukott az összes gyerekeknek szánt termék a fogyasztóvédelmi vizsgálaton A fogyasztóvédelem 17 különféle, gyerekeknek szánt lámpát és párásítót vizsgált meg, ezek közül mindegyik megbukott a teszteken! Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) első alkalommal vizsgálta a gyermekek számára vonzó megjelenésű villamossági termékeket, és sajnos nem túl biztató, amire jutottak.

Mind a 17 vizsgált terméket ki kellett vonni a forgalomból
A fogyasztóvédelmi laboratóriumi ellenőrzésen átesett 17 - cicás, kaktuszos, kisautós, unikornisos - lámpa és párásító mindegyike veszélyesnek bizonyult, további forgalmazásukat ezért megtiltották. Az áramütés, égési és vágási sérülés, fulladás kockázatát hordozó tizenhat árucikket a vásárlóktól is vissza kell hívniuk a kereskedőknek, áll a november 17-ei közleményükben.

Az ITM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma rendszeresen vizsgálja a legkisebbeknek kínált eszközöket a veszélyes termékek kiszűrése, a balesetek megelőzése érdekében. Idén először ellenőrizték célzottan az otthoni felhasználásra, elsősorban gyerekszobákba szánt, többnyire állatokat mintázó, játékfigurás elektromos árucikkeket.



Égési sérülés, vágott és szúrt sebek, áramütés, fulladás
A fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai kifejezetten veszélyes lámpatesteket, háztartási készülékeket kerestek és találtak a boltok polcain és a webáruházakban. A laborvizsgálatok szerint a 17 gyanús termék használata kivétel nélkül kockázatos!

A közvetlenül hálózati feszültségről működő termékeket kialakításuk alapján a gyermekek játéknak nézhetik, megfoghatják, kézbe vehetik. A vizsgált árucikkek törékeny kerámiatestének, burkolatának cserépszilánkjai szúrt vagy vágott, egyes megérinthető felületeik több mint 100 Celsius-fokosra felforrósodva pedig égési sérüléseket okozhatnak.

Könnyen hozzáférhető, feszültség alatt álló részeik miatt a tizenhétből tizenhat termék használata áramütés veszélyével fenyeget. A pöttyös labdára hasonlító asztali lámpa nem megfelelően rögzített, színes fényáteresztő korongjai kieshetnek, így súlyos fulladásveszélyt jelentenek a háromévesnél fiatalabbak számára.

A most vizsgált lámpatestek némelyikénél a hálózati vezetéket nem rögzítették megfelelően, az izzócsere során a feszültség alatt álló elemek megérinthetők voltak, vagy a csatlakozódugó csapjait éghető műanyagba ágyazták be. E hibák következménye áramütés és égési sérülés lehet, a problémás termékek közelében tehát még a szülők sem érezhetik biztonságban magukat.

A célzott ellenőrzéseken megbukott árucikkek lekerültek az üzletek polcairól, azokat a webáruházak kínálatából is eltávolítják.
Itt találod a tételes terméklistát a hibajegyzékkel »

Nemrég gyerekjátékokat vizsgáltak
A tárca akkreditált laboratóriumai 2020-ban 102 féle, kereskedelmi forgalomban kapható vagy a vámhatáron mintavételezett játékot vizsgáltak meg. Ezek közel fele, 45 féle játék kapcsán merült fel termékbiztonsági kifogás, közülük 43 használata súlyos kockázatot jelent. A hatóság a veszélyes játékokat is kivonja a forgalomból. Itt olvashatsz erről bővebben: Veszélyes gyerekjátékokat talált a fogyasztóvédelem - Ezeket ne add a gyerek kezébe »

Forrás: MTI, ITM
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.11.17