Kormányinfó: Két lépcsőben tervezzük a korlátozó intézkedések feloldását a jelenlegi tervek szerint

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Kormányinfó: Két lépcsőben tervezzük a korlátozó intézkedések feloldását a jelenlegi tervek szerint Gulyás Gergely a február 5-ei, pénteki kormányinfón válaszolt egyebek közt a vírushelyzettel és a nyitással kapcsolatos kérdésekre. Mikor enyhítenek a korlátozásokon? Gulyás Gergely a február 5-ei, pénteki kormányinfón válaszolt egyebek közt a vírushelyzettel és a nyitással kapcsolatos kérdésekre. Mikor enyhítenek a korlátozásokon?

A megszokottól eltérően a héten nem csütörtökön jelentkezett Gulyás Gergely a kormányinfóval, hanem pénteken. A miniszterelnökséget vezető miniszter válaszolt a vírushelyzettel és az enyhítésekkel kapcsolatos kérdésekre is.

A koronavírus második hullámának szigorító intézkedéseit november 11-én vezette be a kormány, egyebek közt e dátumtól él az este 8 és hajnali 5 közötti kijárási tilalom, bezártak az éttermek és az edzőtermek, a középiskolákban pedig digitális oktatást vezettek be.



Azóta újra és újra meghosszabbították a szigorító intézkedések érvényességét: január elején ezen egészen február 1-jéig, mivel a vírushelyzet érdemben nem javult, a tömeges oltás pedig még nem indult el. Majd január 28-án Gulyás Gergely mondta el, hogy ha nem szeretnénk, hogy a vírushelyzet súlyosbodjon és elérjen bennünket is a harmadik hullám, így fenn kell tartani a szigort. A kormány döntése értelmében ezért 2021. március 1-ig ismét meghosszabbították a szigorító intézkedések érvényességét.

A február 5-ei Kormányinfón ismét ezt az időpontot emlegette Gulyás Gergely, ugyanakkor elhangzott az is, hogy a jelenlegi tervek szerint két lépcsőben zajlik majd az újranyitás: március 1-jével, illetve április 1-jével vagy 3-ával - ez utóbbi az idei húsvét időpontja.

Mindennek azonban feltétele a tömeges oltás, illetve az, hogy a vírus különféle mutációi ne váltsák ki február vége felé a harmadik hullámot az országban. Ami jó hír, hogy az oltások az új mutáció ellen is hatékonyak, azonban a mutációk terjedése 50 százalékkal gyorsabb, mint a korábbi variánsé, ezért is kell komolyan venni.

A február 15-ei héten egyébként lesz online nemzeti konzultáció is a vírushelyzettel kapcsolatban: ebben azt szeretnék megtudni, hogy a magyar emberek miként gondolkodnak a nyitás lehetséges irányairól, illetve mi az, amit a jelenlegi helyzetben nehezen viselnek, valamint hogy melyik irányban lehetne még elmozdulni a szigorításokkal vagy enyhítésekkel.

Forrás, képernyőfotó: Kormányinfó

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.02.05