Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Otthonfelújítási támogatás buktatói: Ezekre figyelj, ha nem akarod elbukni a milliós támogatást! - Szülők Lapja

Otthonfelújítási támogatás buktatói: Ezekre figyelj, ha nem akarod elbukni a milliós támogatást!

Szülőklapja képAz otthonfelújítási támogatás, amelyet az otthonteremtési program részeként hirdettek meg 2021. január 1-jétől, vissza nem térítendő támogatás a gyerekes családoknak, amelyből a felújítási költségek felét lehet finanszírozni, maximum 3 millió forintot.

Szerző: Szülők lapja
2021-03-02
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 945 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az otthonfelújítási támogatás, amelyet az otthonteremtési program részeként hirdettek meg január 1-jétől, vissza nem térítendő támogatás a gyerekes családoknak, amelyből a felújítási költségek felét lehet finanszírozni, maximum 3 millió forintot.

A rendelet szerint az otthonfelújítási támogatás gyerekes családoknak szól (jelen esetben már gyereknek számít a 12 hetes magzat, és egészen a gyerek 25 éves koráig igényelhetitek a támogatást), akik legalább egy éve az adott ingatlanba vannak bejelentve és ott is élnek. Nem kell házasnak lenni, együttélő vagy akár egyedülálló szülő is igényelheti, a felújítandó lakásban pedig minimum 50%-os tulajdonhányaddal kell rendelkezni.Ám a felsoroltakon kívül sok mindenen múlik még, hogy megkapd a támogatást. Mire figyelj oda, hogy ne ess el az otthonfelújítási támogatás összegétől? Megpróbáltuk összeszedni a leggyakoribb buktatókat.
 

Buktató 1: Csak 60 napig lehet benyújtani a számlákat


A támogatáshoz a felújítási munkálatokról gyűjteni kell a számlákat, amelyeket a munkák befejezését követő maximum 60 napon belül be kell nyújtani a MÁK-hoz. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni.

A beérkezett számlákat az államkincstár ellenőrzi, és miután jóváhagyta az egyes családok kérelmét, kiutalja a megfelelő összeget, azaz a felújításra fordított pénznek a felét, maximum 3 millió forintot.
 

Buktató 2: Számlák keltezési dátuma


Csak olyan munkálatért nyújtható be támogatás, melyet 2021. január 1-jétől végeztek el. Otthonfelújítási kölcsön igénybevétele esetén a támogatás iránti kérelem 2021. március 1-jétől nyújtható be.
 

Buktató 3: Vállalkozói díj és anyagköltség


Fontos szabály, hogy a Kincstár által kiutalt támogatás összegében a vállalkozási díj és az anyagköltség 50-50%-ban oszlik meg. Tehát a benyújtott kérelemhez csatolt számlák között feltétlenül kell lennie minimum 25-25% vállalkozási díjat és anyagköltséget tartalmazó számlának.

A Magyar Államkincstár tájékoztató felületén példákkal igyekeznek illusztrálni, egyes költségek után milyen támogatás jár, illetve nem jár.

1. példa: Felújítás teljes költsége: 6.000.000,- Ft
Anyagköltség: 4.500.000,- Ft
Munkadíj: 1.500.000,- Ft
Kifizethető támogatás: 3.000.000,- Ft
Tekintettel arra, hogy a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj arányának 50-50 %-nak kell lennie, ami 1.500.000 - 1.500.000 Ft-tal teljesül, jár a maximális összeg.

2. példa: Felújítás teljes költsége: 5.000.000,- Ft
Anyagköltség: 4.000.000,- Ft
Munkadíj: 1.000.000,- Ft
Kifizethető támogatás: 2.000.000,- Ft
A maximális támogatási összeg 2.500.000,- Ft lenne, de mivel a munkadíj csak 1.000.000,- Ft-ot tesz ki, az 50-50 %-os szabály akkor érvényesül, ha az anyagköltségből is csak 1.000.000,- Ft-ot veszünk figyelembe, így a kifizethető támogatás 2.000.000,- Ft.

3. példa: Felújítás teljes költsége: 1.000.000,- Ft
Anyagköltség: 1.000.000,- Ft
Munkadíj: 0,- Ft
Kifizethető támogatás: 0,- Ft
A kifizethető támogatás 500.000,- Ft lenne, ha legalább 250.000,- Ft összegű munkadíjról szóló számla is benyújtásra került volna. Tekintettel arra, hogy ebben az esetben az egyik költség a lehetséges támogatási összeg 50 %-a alatt van, az 50-50 %-os szabály semmiképpen nem érvényesülhet, így támogatás nem fizethető ki.
 

Buktató 4: Csak egyszer lehet igénybe venni, 2022. december 31-ig


Az otthonfelújítási támogatás 2022. december 31-ig elérhető, minden gyereket váró vagy gyereket nevelő család egyszer veheti igénybe. Az tehát nem jó taktika, hogy több menetben akarsz belevágni a lakásfelújításnak.
 

Buktató 5: Sok mindenre kérhető támogatás, de nem mindenre!


Az otthonfelújítási támogatás igénybe vehető például a közműhálózat kiépítésére vagy cseréjére, fürdőszoba felújításra, külső nyílászárók cseréjére, tetőcserére, burkolatcserére - ugyanakkor nem igényelheted például tetőtér-beépítésre, lakberendező kifizetésére, szabadon álló bútorok beszerzésére. Sőt, bár támogatják a napelemes rendszer kiépítését, de csak abban az esetben, ha a mellékelt számlákon feltüntetett anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget.
Hogy pontosan milyen munkálatokra jár még a támogatás és mire nem, azt megtalálod korábbi cikkünkben »
 

Buktató 6: A munkadíjról milyen számla fogadható el?


- A vállalkozó által kiállított olyan számla fogadható el, amelyről a vállalkozó az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 10. számú melléklet 1. pontja szerinti adatszolgáltatási kötelezettségét teljesítette (nyugta nem, csak számla fogadható el).

- A támogatás az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vonatkozásában NEM VEHETŐ igénybe

- A 0%-os és 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla figyelembe vehető

- A felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokat végző vállalkozó által kiállított számla csak akkor fogadható el, ha a vállalkozó sem az igénylőnek vagy együttes igénylés esetén egyik igénylőnek sem közeli hozzátartozója vagy élettársa, vagy a felújítást végző gazdálkodó szervezetnek nem tagja, illetve nem munkavállalója és nem vezető tisztségviselője sem az igénylő/igénylők, sem az igénylő/igénylők közeli hozzátartozója. Tehát a felújítási kivitelezést végző vállalkozásban például nem lehet tulajdonos vagy alkalmazott az igénylő, így saját magának nem számlázhat.
 

Buktató 7: Minden esetben kell kivitelezői szerződés, vagy elég, ha a vállalkozó számláját benyújtod?

Csak akkor kaphatod meg a támogatást, ha a vállalkozói szerződést is csatolod a kérelemhez.

Még több infó az otthonfelújítási támogatásról!
Otthonfelújítási támogatás: Ki igényelheti? Mi az igénylés menete? »
Otthonfelújítási támogatás: Pontosan milyen munkálatokra vehető igénybe? »
Otthonfelújítási támogatás: Mi a helyzet, ha jelzáloghitel vagy haszonélvezeti jog van a lakáson? »
Otthonfelújítási támogatás: Jár-e gyes, gyed, gyet esetén? Mi a helyzet a lakástakarék-pénztárba és falusi csokhoz benyújtott számlákkal? »
Otthonfelújítási kölcsön 2021: Februártól már igényelheted! - Milyen összegben jár? Mekkora lesz a törlesztőrészlet? »
Otthonfelújítási támogatás 2021: Milyen munkálatokra vonatkozik? Milyen munkálatra nem kérhető otthonfelújítási támogatás? »

Forrás: MTI, MÁK

Címkék: otthonfelújítási támogatás 2021, otthonfelújítási támogatás buktatók

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen zsemlét vettél, ne edd meg, inkább vidd vissza!
Figyelem, termékvisszahívás: Ha ilyen zsemlét vettél, ne edd meg, inkább vidd vissza!

Etilén-oxid szennyezettség miatt visszahívja hamburgerzsemle-termékét a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. Mutatjuk, melyik termékről van szó.

tovább a cikkre
Kormányinfó: Két lépcsőben tervezzük a korlátozó intézkedések feloldását a jelenlegi tervek szerint
Kormányinfó: Két lépcsőben tervezzük a korlátozó intézkedések feloldását a jelenlegi tervek szerint

Gulyás Gergely a február 5-ei, pénteki kormányinfón válaszolt egyebek közt a vírushelyzettel és a nyitással kapcsolatos kérdésekre. Mikor enyhítenek a korlátozásokon?

tovább a cikkre
Jótállás és szavatosság jogszabály 2021:  8 fontos változást vezetett be január 1-jétől a Fogyasztóvédelem
Jótállás és szavatosság jogszabály 2021: 8 fontos változást vezetett be január 1-jétől a Fogyasztóvédelem

Jótállási változások 2021: a termék árához igazodó, akár kétszer-háromszor hosszabb jótállás, egyértelmű javítási és cserehatáridők, elektronikus jótállási jegy, javíttatási helyszínek, a szakvélemény kötelező tartalmi elemei és más szabályváltozások.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Húskrém

Húskrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
9 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: Csirke-, marha-, vagy pulykahús Margarin

Recept:

A húst enyhén sós vízben megfőzzük, ledaráljuk és margarinnal elkeverjük, majd szitán áttörjük, esetleg turmixoljuk. Kenyérre kenve falatonként adható a már rágni tudó csecsemőnek.

(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

A gyereked egész életére kihat, hogy melyik szülőtípusba tartozol

vissza vissza