Otthonfelújítási támogatás buktatói: Ezekre figyelj, ha nem akarod elbukni a milliós támogatást!

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Otthonfelújítási támogatás buktatói: Ezekre figyelj, ha nem akarod elbukni a milliós támogatást! Az otthonfelújítási támogatás, amelyet az otthonteremtési program részeként hirdettek meg 2021. január 1-jétől, vissza nem térítendő támogatás a gyerekes családoknak, amelyből a felújítási költségek felét lehet finanszírozni, maximum 3 millió forintot.

Az otthonfelújítási támogatás, amelyet az otthonteremtési program részeként hirdettek meg január 1-jétől, vissza nem térítendő támogatás a gyerekes családoknak, amelyből a felújítási költségek felét lehet finanszírozni, maximum 3 millió forintot.

A rendelet szerint az otthonfelújítási támogatás gyerekes családoknak szól (jelen esetben már gyereknek számít a 12 hetes magzat, és egészen a gyerek 25 éves koráig igényelhetitek a támogatást), akik legalább egy éve az adott ingatlanba vannak bejelentve és ott is élnek. Nem kell házasnak lenni, együttélő vagy akár egyedülálló szülő is igényelheti, a felújítandó lakásban pedig minimum 50%-os tulajdonhányaddal kell rendelkezni.



Ám a felsoroltakon kívül sok mindenen múlik még, hogy megkapd a támogatást. Mire figyelj oda, hogy ne ess el az otthonfelújítási támogatás összegétől? Megpróbáltuk összeszedni a leggyakoribb buktatókat.
 

Buktató 1: Csak 60 napig lehet benyújtani a számlákat


A támogatáshoz a felújítási munkálatokról gyűjteni kell a számlákat, amelyeket a munkák befejezését követő maximum 60 napon belül be kell nyújtani a MÁK-hoz. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni.

A beérkezett számlákat az államkincstár ellenőrzi, és miután jóváhagyta az egyes családok kérelmét, kiutalja a megfelelő összeget, azaz a felújításra fordított pénznek a felét, maximum 3 millió forintot.
 

Buktató 2: Számlák keltezési dátuma


Csak olyan munkálatért nyújtható be támogatás, melyet 2021. január 1-jétől végeztek el. Otthonfelújítási kölcsön igénybevétele esetén a támogatás iránti kérelem 2021. március 1-jétől nyújtható be.
 

Buktató 3: Vállalkozói díj és anyagköltség


Fontos szabály, hogy a Kincstár által kiutalt támogatás összegében a vállalkozási díj és az anyagköltség 50-50%-ban oszlik meg. Tehát a benyújtott kérelemhez csatolt számlák között feltétlenül kell lennie minimum 25-25% vállalkozási díjat és anyagköltséget tartalmazó számlának.

A Magyar Államkincstár tájékoztató felületén példákkal igyekeznek illusztrálni, egyes költségek után milyen támogatás jár, illetve nem jár.

1. példa: Felújítás teljes költsége: 6.000.000,- Ft
Anyagköltség: 4.500.000,- Ft
Munkadíj: 1.500.000,- Ft
Kifizethető támogatás: 3.000.000,- Ft
Tekintettel arra, hogy a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj arányának 50-50 %-nak kell lennie, ami 1.500.000 - 1.500.000 Ft-tal teljesül, jár a maximális összeg.

2. példa: Felújítás teljes költsége: 5.000.000,- Ft
Anyagköltség: 4.000.000,- Ft
Munkadíj: 1.000.000,- Ft
Kifizethető támogatás: 2.000.000,- Ft
A maximális támogatási összeg 2.500.000,- Ft lenne, de mivel a munkadíj csak 1.000.000,- Ft-ot tesz ki, az 50-50 %-os szabály akkor érvényesül, ha az anyagköltségből is csak 1.000.000,- Ft-ot veszünk figyelembe, így a kifizethető támogatás 2.000.000,- Ft.

3. példa: Felújítás teljes költsége: 1.000.000,- Ft
Anyagköltség: 1.000.000,- Ft
Munkadíj: 0,- Ft
Kifizethető támogatás: 0,- Ft
A kifizethető támogatás 500.000,- Ft lenne, ha legalább 250.000,- Ft összegű munkadíjról szóló számla is benyújtásra került volna. Tekintettel arra, hogy ebben az esetben az egyik költség a lehetséges támogatási összeg 50 %-a alatt van, az 50-50 %-os szabály semmiképpen nem érvényesülhet, így támogatás nem fizethető ki.
 

Buktató 4: Csak egyszer lehet igénybe venni, 2022. december 31-ig


Az otthonfelújítási támogatás 2022. december 31-ig elérhető, minden gyereket váró vagy gyereket nevelő család egyszer veheti igénybe. Az tehát nem jó taktika, hogy több menetben akarsz belevágni a lakásfelújításnak.
 

Buktató 5: Sok mindenre kérhető támogatás, de nem mindenre!


Az otthonfelújítási támogatás igénybe vehető például a közműhálózat kiépítésére vagy cseréjére, fürdőszoba felújításra, külső nyílászárók cseréjére, tetőcserére, burkolatcserére - ugyanakkor nem igényelheted például tetőtér-beépítésre, lakberendező kifizetésére, szabadon álló bútorok beszerzésére. Sőt, bár támogatják a napelemes rendszer kiépítését, de csak abban az esetben, ha a mellékelt számlákon feltüntetett anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget.
Hogy pontosan milyen munkálatokra jár még a támogatás és mire nem, azt megtalálod korábbi cikkünkben »
 

Buktató 6: A munkadíjról milyen számla fogadható el?


- A vállalkozó által kiállított olyan számla fogadható el, amelyről a vállalkozó az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 10. számú melléklet 1. pontja szerinti adatszolgáltatási kötelezettségét teljesítette (nyugta nem, csak számla fogadható el).

- A támogatás az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vonatkozásában NEM VEHETŐ igénybe

- A 0%-os és 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla figyelembe vehető

- A felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokat végző vállalkozó által kiállított számla csak akkor fogadható el, ha a vállalkozó sem az igénylőnek vagy együttes igénylés esetén egyik igénylőnek sem közeli hozzátartozója vagy élettársa, vagy a felújítást végző gazdálkodó szervezetnek nem tagja, illetve nem munkavállalója és nem vezető tisztségviselője sem az igénylő/igénylők, sem az igénylő/igénylők közeli hozzátartozója. Tehát a felújítási kivitelezést végző vállalkozásban például nem lehet tulajdonos vagy alkalmazott az igénylő, így saját magának nem számlázhat.
 

Buktató 7: Minden esetben kell kivitelezői szerződés, vagy elég, ha a vállalkozó számláját benyújtod?

Csak akkor kaphatod meg a támogatást, ha a vállalkozói szerződést is csatolod a kérelemhez.

Még több infó az otthonfelújítási támogatásról!
Otthonfelújítási támogatás: Ki igényelheti? Mi az igénylés menete? »
Otthonfelújítási támogatás: Pontosan milyen munkálatokra vehető igénybe? »
Otthonfelújítási támogatás: Mi a helyzet, ha jelzáloghitel vagy haszonélvezeti jog van a lakáson? »
Otthonfelújítási támogatás: Jár-e gyes, gyed, gyet esetén? Mi a helyzet a lakástakarék-pénztárba és falusi csokhoz benyújtott számlákkal? »
Otthonfelújítási kölcsön 2021: Februártól már igényelheted! - Milyen összegben jár? Mekkora lesz a törlesztőrészlet? »
Otthonfelújítási támogatás 2021: Milyen munkálatokra vonatkozik? Milyen munkálatra nem kérhető otthonfelújítási támogatás? »

Forrás: MTI, MÁK

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.03.02