Müller Cecília: Egyelőre senki nem érezheti biztonságban magát - Aki úgy gondolja, védett, az rosszul gondolja

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Müller Cecília: Egyelőre senki nem érezheti biztonságban magát - Aki úgy gondolja, védett, az rosszul gondolja Agresszívan terjed a brit vírusmutáns, ezért az országos tisztifőorvos mindenkit arra kér, lehetőség szerint kerüljön el minden helyzetet, amiben megfertőződhet. Agresszívan terjed a brit vírusmutáns, ezért az országos tisztifőorvos mindenkit arra kér, lehetőség szerint kerüljön el minden helyzetet, amiben megfertőződhet.

Fegyelmezettnek kell lenni továbbra is
Müller Cecília az operatív törzs március 29-ei, hétfői sajtótájékoztatón hívta fel nyomatékosan a figyelmet arra, hogy a járvány a brit vírusmutáns-variációnak köszönhetően intenzíven terjed, ezért továbbra is nagyfokú fegyelmezettségre van szükség.

- Nincs biztonságban senki, aki úgy gondolja, hogy védett, rosszul gondolja - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy nem létezik 100 százalékos védettség, még akkor sem, ha valakit már beoltottak.

Emellett azt is kiemelte, hogy hiába jön a jó idő és a családok legszívesebben felkeresnék a népszerű kirándulóhelyeket, inkább ne tegyék, mert azzal is a vírus terjedését segítik elő.

Zacher Gábor szerint felelőtlenek az emberek
Zacher Gábor szintén hasonlóról beszélt az Indexnek: mint mondta, nagyon felelőtlen hozzáállás az, hogy jó időben az emberek úgy csinálnak, mintha nem lenne járványhelyzet, és ellepik a rakpartot vagy a Margitszigetet. A hatvani kórház főorvosa szerint "az a legnagyobb probléma, hogy erről a betegségről még mindig nincsenek konkrét információik az embereknek. Nem látják a kórházakban zajló óriási küzdelmet. És erre nem a szenzációhajhászás miatt lenne szükség, hanem egyszerűen az embereknek látniuk kellene azt, hogy a koronavírus okozta megbetegedésnek mi lehet a következménye, hogy hogyan küzdenek a betegek, és hogyan küzdünk mi az életükért".

Megszólalt a víruskutató, a napokban tetőzik a járvány
Rusvai Miklós víruskutató szerint a következő napokban tetőzhet a koronavírus-járvány harmadik hulláma, erről az M1 aktuális csatornán vasárnap beszélt.
A víruskutató a legutóbbi szennyvízadatok alapján úgy értékelte, hogy "jelenleg a járvány csúcsán, vagy annak közelében járunk".

Kitért arra is, hogy a jelenlegi súlyos helyzetért a brit vírusmutáns a felelős, amely decemberben kerülhetett az országba, és januárban elterjedt. Február óta ez a brit variáns vált a dominánssá. Beszélt arról is: más járványoknál is megfigyelhető, hogy a vírusmutánsok erősebbek, hatásaik súlyosabbak, mint az eredeti vírusnál.

Az oltás a betegség súlyos lefolyásától véd, nem magától a betegségtől
Felhívta a figyelmet arra is: az immunizáltság - fertőzöttség vagy oltás révén - a betegség súlyos lefolyásától véd meg. Ez azt jelenti, hogy akik már átestek a betegségen vagy már megkapták az oltást, sokkal kisebb fertőzésveszélyt jelentenek a környezetükre, kisebb az esélye, hogy terjesszék a vírust.

Rusvai Miklós szerint az egyetlen kiút a járványhelyzetből a nyájimmunitás minél előbbi elérése. A víruskutató véleménye szerint ha ilyen ütemben haladnak az oltások, valóban "szabad nyarunk lehet".

Kismamák és pedagógusok oltása
Már oltják a héten a regisztrált pedagógusokat is, mivel az óvodákat, iskolákat április 19-ével megnyitják, illetve a kismamák és szoptatós anyukák is jelentkezhetnek soron kívüli oltásra.



Április 8-ig biztosan minden marad a régiben
A kormány egyébként április 8-ig meghosszabbította a hatályban lévő védelmi intézkedések hatályát. Az operatív törzs javaslatára hozott döntést - a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt - a magyar emberek életének, testi épségének, egészségének védelme indokolja.
 
Április 8-ig, tehát a húsvéti időszakban is változatlanok maradnak a maszkviselésre, a kijárási tilalomra, a közterületi magatartási szabályokra, az üzletekre, szabadidős létesítményekre, szórakozóhelyekre vonatkozó védelmi intézkedések, illetve az üzletek nyitvatartásával, a szolgáltatásokkal, az oktatás korlátozásával kapcsolatos rendelkezések.

Ugyanígy április 8-ig meghosszabbodik a Magyarország valamennyi schengeni belső határszakaszára ideiglenesen bevezetett határellenőrzési és határőrizeti feladatok, valamint a magyarországi személyforgalomra érvényes beutazási korlátozások hatálya.

Megjelent a kormányrendelet a nyitás első fázisáról
Közben március 27-én, szombaton már megjelent a Magyar Közlönyben a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló kormányrendelet.

Azt írták, a jogszabály rögzíti, hogy akkor nyílik lehetőség a jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedések enyhítésére, ha 2,5 millió ember legalább az első oltást már megkapta.

Ennek megtörténte után a következő változtatások lépnek életbe:
- a kijárási tilalom kezdete este 10 órára módosul, a vége változatlanul reggel 5 óra
- a szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek
- a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín nem köteles zárva tartani
- az üzleteknek este fél 10 és reggel 5 óra között be kell zárniuk
- az üzletekben biztosítani kell, hogy átlagosan 10 négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhasson bent (a 10 négyzetméteres szabály alkalmazása során a 14. életévét be nem töltött kiskorút, a 65. életévét meghaladott, illetve a fogyatékossággal élő személy segítőjét nem kell figyelembe venni)

Továbbá az üzlet köteles gondoskodni arról, hogy a bejutásra várakozók - a közös háztartásban élők kivételével - egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak, a vásárlók számára a kézfertőtlenítés lehetősége az üzlet vásárlóterében folyamatosan biztosított legyen, az üzlet vásárlóterében a felületek fertőtlenítése folyamatos legyen, és a bevásárláshoz használt eszközök (kocsi, kosár) fertőtlenítése folyamatosan megtörténjen - írta a kormany.hu.

Forrás: MTI, Operatív Törzs sajtótájékoztató
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.03.29