Általános iskolai beiratkozás 2021: Ezt kell tenned, hogy gyermeked szeptembertől iskolába járhasson

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Általános iskolai beiratkozás 2021: Ezt kell tenned, hogy gyermeked szeptembertől iskolába járhasson A héten már zajlik az általános iskolai beiratkozás a KRÉTA rendszerén belül, személyesen csütörtökön és pénteken, azaz 2021. április 15-én és 16-án lehet beíratni a gyereket az általános iskolába. A héten már zajlik az általános iskolai beiratkozás a KRÉTA rendszerén belül, személyesen csütörtökön és pénteken, azaz 2021. április 15-én és 16-án lehet beíratni a gyereket az általános iskolába.

A járványügyi helyzetre való tekintettel az iskolával való kapcsolatfelvételre elsődlegesen az elektronikus megkeresés javasolják, a felvételi kérelem benyújtható az KRÉTA rendszer e-Ügyintézés felületén keresztül, itt: https://eugyintezes.e-kreta.hu/kezdolap
A KRÉTA rendszer működéséről és a beiskolázás részleteiről az iskolák honlapjain találhatsz tájékoztatást.

Ha a szülőknek nincs ettől eltérő szándéka, a kötelező felvételt biztosító körzetes iskola a gyermeket hivatalból felveszi. Itt találod a körzetes iskolákat »



Mire figyelj oda az általános iskolás beiratkozásnál?
- Elektronikus formában benyújtott felvételi kérelem esetében a beiratkozáshoz szükséges dokumentumok eredetijének személyes bemutatására a 2021/2022-es tanév kezdetekor is sor kerülhet.

- Fontos, hogy az általános iskolai beiratkozáshoz szükséges dokumentumokat, nyomtatványokat mindkét törvényes képviselő aláírásával ellátva kell benyújtani.

- Az adott évben tanköteles korba lépő sajátos nevelési igényű gyermeket a szakértői véleményben kijelölt iskola hivatalból felveszi.

- A nemzetiséghez tartozó jelentkezőt – ha a felvételi követelményeknek megfelel – a nemzetiség nyelvén vagy a nemzetiség nyelvén és magyarul tanító iskolába, tagozatra, osztályba, csoportba fel vagy át kell venni.

Ha a gyerek magyar állampolgár, de külföldön járna általános iskolába
Magyar állampolgár engedély nélkül folytathat tanulmányokat külföldön és tankötelezettségét külföldi nevelési-oktatási intézményben is teljesítheti. A tanköteles tanuló tanulmányainak külföldön történő folytatását – a tanköteles gyermek nyilvántartása céljából – be kell jelenteni az Oktatási Hivatalnak.

A nem magyar állampolgár kiskorú akkor tanköteles Magyarországon, ha
- menekült, oltalmazott, menedékes, valamint a menedékjogról szóló törvény alapján befogadott jogállású,
- a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogát Magyarországon gyakorolja,
- a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozik, és bevándorolt vagy letelepedett jogállású, vagy Magyarország területén való tartózkodásra jogosító engedéllyel rendelkezik.

A feltételek meglétét a tanuló nevelési-oktatási intézménybe történő felvételénél igazolni kell.

A Magyarországon tartózkodó nem magyar állampolgár, ha megfelel a fenti feltételeknek, az iskolai nevelést-oktatást a tankötelezettség fennállása, továbbá a 18. életéve betöltése előtt megkezdett tanulmányok befejezéséig a magyar állampolgárokkal azonos feltételekkel veheti igénybe.

Mi történik, ha nem íratod be a gyermeked az általános iskolába?
Az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló gyermeket kellő időben az iskolába nem íratja be, szabálysértést követ el.

A beiratkozáshoz szükséges nyilatkozatok a lakcímről és a szülőkről:
- nyilatkozat az életvitelszerű lakcímről
- nyilatkozat a gyermek felügyeleti jogának gyakorlásáról

Ha csak az egyik szülő gyakorolja a szülői felügyeleti jogot, ennek igazolására szolgáló dokumentum lehet: gyámhivatali határozat, bírósági ítélet, halotti anyakönyvi kivonat.

Ha a gyám a törvényes képviselő, ennek igazolására szolgáló dokumentum: gyámhivatali döntés.

Ha az egyik szülő külföldön tartózkodik, (de mindketten gyakorolják a szülői felügyeleti jogot) akkor is szükséges a nyilatkozata, melyet akár személyesen vagy elektronikus úton is eljuttathat.

Ha a gyermekedet személyesen íratnád be az általános iskolába
Amennyiben személyesen íratnád be gyermekedet április 15-én vagy április 16-án, a fenti nyilatkozatokat töltsd le és beiratkozáskor előre kitöltve vidd magaddal, így jelentősen meggyorsítható a beiratkozás menete.

A beiratkozáshoz szükséges iratok a fenti nyilatkozatokon kívül:
- a gyermek személyazonosságát igazoló hatósági igazolvány,
- a gyermek nevére kiállított TAJ kártya,
- a gyermek nevére kiállított, lakcímet igazoló hatósági igazolvány

A beiratkozás pontos menetéről, egyéb tudnivalókról érdemes az adott általános iskolánál is érdeklődnöd, illetve böngészned az iskola honlapját.

Olvasd el ezt is!
Óvodai beiratkozás 2021: Ezt kell tenned, hogy gyermeked szeptembertől óvodába járhasson »


Forrás: Oktatási Hivatal, Zuglói Munkácsy Mihály Általános Iskola, ELTE Gyertyánffy Általános Iskola
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.04.14