Ez lesz 5,5 millió beoltott után: Strandra és moziba mehetsz védettségi igazolvány nélkül, de koncertre vagy meccsre nem

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Ez lesz 5,5 millió beoltott után: Strandra és moziba mehetsz védettségi igazolvány nélkül, de koncertre vagy meccsre nem 5,5 millió beoltott után megszűnik a kötelező maszkviselés, és újabb korlátozásokat is feloldanak, ugyanakkor továbbra is oltásra buzdítanak mindenkit, aki még nincs beoltva. 5,5 millió beoltott után megszűnik a kötelező maszkviselés, és újabb korlátozásokat is feloldanak - közölték a kormany.hu portálon június 30-án, szerda délután.

A közleményben azt írták: a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt több korlátozás feloldásának újabb szakasza lép életbe az 5,5 millió beoltott elérését követően.

A magyar lakosság magas átoltottságnak köszönhetően a járvány harmadik hulláma elvonult, az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, így az élet fokozatosan visszatérhet a normális kerékvágásba - írták.

Az enyhítő intézkedések 5,5 millió beoltott után:
- A kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, nem kell majd maszkot hordani a közterületeken - amelyeken már most sem kell  -, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, ugyanakkor a maszkhasználat senki számára nem tiltható meg
- Védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátóüzletekbe, a szálláshelyekre, a szabadidős létesítményekbe és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra - azaz szállodákba, éttermekbe, strandokra, fürdőkbe, színházba vagy moziba bárki mehet majd



- Megszűnnek az üzletekre vonatkozó tíz négyzetméterenkénti vásárlói korlátozások, valamint a vásárlók közötti távolságtartási szabályok is
- A családi események, magánrendezvények esetén az 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik

Ami továbbra is marad:
- A sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó, szabadtéren tartott egyéb rendezvények esetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás, és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet azokon részt venni
- A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken

Oltasson, aki még nincs oltva
A közleményben felhívták a még be nem oltottak figyelmét, hogy a vírus továbbra is terjed Európában, és még jelen van Magyarországon is. A betegség ellen a védőoltás jelenti a legerősebb védelmet, mindenki számára továbbra is nyitva áll a www.vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap és az online időpontfoglaló.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatáról szóló kormányrendelet szerdán meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Orbán Viktor szerint pénteken meglesz az 5,5 millió beoltott
A koronavirus.gov.hu oldal július 1-jei adatai szerint egyébként 5 millió 493 609 beoltott van jelenleg Magyarországon, így feltehetően hétvégére elérjük az 5,5 milliót. 


Orbán Viktor a Kossuth Rádióban 2021. július 2-án

A miniszterelnök ennél is optimistább: mint Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában július 2-án, pénteken elmondta, ennyi beoltott ember "ma délutánra, estére talán már meglesz", és akkor újabb korlátozásokat oldanak fel, például nem kell maszkot viselni.

A korlátozások feloldásával kapcsolatban azt is hozzátette: a szociális intézmények és a kórházak kivételével nem lesz kötelező a maszkviselés, sem az üzletekben, sem a tömegközlekedési eszközökön. Persze ha valaki úgy gondolja, hogy nagyobb biztonságot szeretne magának, hordhat maszkot, de ez nem lesz kötelező - jelezte a miniszterelnök.

Ismertette azt is: védettségi igazolvány nélkül lehet belépni a vendéglátóhelyiségekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe és az előre váltott ülőhelyes nézőtéren tartott kulturális rendezvényekre.

Az üzletekre vonatkozó korlátozások megszűnnek, magánrendezvényeken 50 helyett 100-an vehetnek részt, lakodalomban pedig 200-ról 400-ra emelkedik az engedélyezett létszám - közölte.

Hozzátette: három helyen tartják fenn "szigorúan és erélyesen" a belépés védettségi igazolványhoz kötöttségét: a sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott "koncertszerű rendezvények" esetén.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Balogh Zoltán, MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.07.01