Már a 20 fok is kevés, nem hogy a 18! - Háborog a Pedagógusok Szakszervezete, nyilatkozatot várnak a kormánytól

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Már a 20 fok is kevés, nem hogy a 18! - Háborog a Pedagógusok Szakszervezete, nyilatkozatot várnak a kormánytól Minimum 20-22 fokos hőmérséklet biztosítását várja el a nevelési intézményekben a PSZ, fenntartótól függetlenül, azaz az állam nyújtson elegendő pénzügyi fedezetet az intézmények emelkedő rezsijének kifizetéséhez. Minimum 20-22 fokos hőmérséklet biztosítását várják el a nevelési intézményekben, fenntartótól függetlenül, azaz az állam nyújtson elegendő pénzügyi fedezetet az intézmények emelkedő rezsijének kifizetéséhez - egyebek közt erről szól a a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közleménye.

Mint ismeretes, augusztus közepén nagy port kavart  Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár kijelentése, mi szerint az iskolákban elég lesz télen 20 fokra felfűteni a termeket - ezt a minimális szintet írja elő a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet is.

Már akkor a A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja, Nagy Erzsébet felhívta a figyelmet, hogy bár az iskolák, óvodák működéséről szóló kormányrendelet valóban 20 fokot ír elő télen, ez a minimum hőmérséklet, aminek teljesülnie kell - ha ez alá csökken a tantermi hőmérséklet és legalább két napig úgy marad, akkor rendkívüli szünetet kell elrendelni. Így szerinte "cinikus és rosszindulatú" állítás, hogy Kisfaludy László a minimumot képzeli el optimálisként.

18 foknál nem lesz több az állami intézményekben - de hol?
Szeptember 7-én a kormány még tovább ment: Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón bejelentette, az állami intézményeket nem lehet 18 Celsius-foknál magasabbra felfűteni.



Hogy pontosan milyen közintézményekre vonatkozik ez az intézkedés, arra nem tért ki részletesen, így a PSZ attól tart, ez majd az állami fenntartású iskolákra is vonatkozik majd.

Az iskolákra is ez vonatkozik?
Szerintük azonban már a 20°C fok is kevés, ezért az állami intézményekben előírt 18°C fok semmiképp sem vonatkozhat oktatási és nevelési intézményekre, így mielőbbi, egyértelmű nyilatkozatot várnak a kormánytól.

Mindemellett egyebek közt további intézkedéseket követelnek a kormánytól, hogy a gyermekétkeztetésben tapasztalható drasztikus áremelkedés miatt egyetlen gyermek se essen ki a menzai étkezésből. "Minden család számára - nem csupán a háromgyermekeseknek - kompenzálják az emelkedő árakat, mégpedig megemelt összegű családi pótlékkal!"

Forró tea és réteges öltözködés
Az Index által megkérdezett szakértő szerint ha az ember több órát ül viszonylag hűvös helyiségben, akkor az erek beszűkülnek, fázni kezd és a teljesítőképesség is csökken - főleg, ha fázósabb típus valaki.

- Megfelelő öltözködés, forró tea és a munkavégzés megszakítása kisebb mozgással, sétákkal sokat javíthat a helyzeten - emelte ki a szakember, kérdés, a gyerekek egy iskolában mennyire tudnak forró teázgatni az órákon, vagy éppen felkerekedni egy átmozgató sétára, ha már annyira átfáztak.

Fotó: Freepik/pvproductions

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2022.09.15