Otthonfelújítási támogatás: Meghosszabbították az igénylési határidőt 2023. március 31-ig - De csak két speciális esetben

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Otthonfelújítási támogatás: Meghosszabbították az igénylési határidőt 2023. március 31-ig - De csak két speciális esetben A december 22-én megjelent Magyar Közlönyben az Otthonfelújítási támogatás meghosszabbításáról van szó - de csak két speciális esetben veheted igénybe. Mi lesz a sorsa a 2022. december 31-én kifutó családtámogatásoknak? Melyiket tartja meg a kormány és melyiket nem lehet jövőre igényelni? A december 22-én megjelent Magyar Közlönyben az Otthonfelújítási támogatás meghosszabbításáról van szó - de csak két speciális esetben veheted igénybe.

Idén december 31-ével több családtámogatás is kifut, és hetek óta megy a találgatás, vajon melyiket tartja meg a kormány. A Babaváró hitel fontosságáról a szerdai sajtótájékoztatón maga Orbán Viktor beszélt, így valószínűsíthető, hogy ez a támogatási forma megmarad.



A falusi csok igénylésének határideje is lejár 2022. december 31-én, ennek sorsáról egyelőre nem tudni. Emellett az otthonfelújítási támogatás az, amit sokan szerettek volna, ha meghosszabbodik - végül a Kormány csütörtök este megjelent rendeletében erről is esik szó, ám csak 2 speciális esetben.
 

Otthonfelújítási támogatás határidő meghosszabbítása - 2 speciális esetben


Az eredeti rendelettől eltérően két esetben igényelhető a támogatás 2023. március 31-ig:

- Magzatelhalás esetén: "az igénylő támogatásra való jogosultsága a magzat elhalásának vagy halva születésének, vagy a gyermek halálának a támogatási kérelem benyújtását megelőző bekövetkezése esetén is megállapítható, ha igazolja, hogy legkorábban a Korm. rendelet 7. §-a szerinti vállalkozási szerződés megkötésének vagy az első számla kibocsátásának napján a  Korm. rendelet 2. § (1)  bekezdés 2. pontjának megfelelő gyermeke életben volt, vagy a  12. hetét betöltött várandósság fennállt."

- Aki napelemet telepített: "kizárólagosan vagy részben a Korm. rendelet 6. § i) pontja szerinti építési tevékenységre vonatkozóan (azaz a napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje) - a 4. § (2) bekezdésében foglalt feltételek teljesítése esetén

Utóbbinál további feltétel, hogy mellékelni kell az igényléshez a napkollektoros, napelemes munkálatok kivitelezésére vonatkozó, legkésőbb 2022. július 31. napjáig aláírt vállalkozási szerződést és a 2022. szeptember 30. napjáig beadott hálózati csatlakozási igénybejelentésről szóló igazolást.

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2022.12.23