Pufifesték házilag: Így készíts pofonegyszerűen 3D-hatású festéket otthon! - Mikrózós és mikró nélküli változat

Szülők lapja

Játék

Szülők lapja


Pufifesték házilag: Így készíts pofonegyszerűen 3D-hatású festéket otthon! - Mikrózós és mikró nélküli változat Szuper kreatív ötletet hoztunk rossz időre: készítsetek pufifestéket házilag! Két receptünk is van, egy mikrózós és egy mikrózás nélküli változatra. Attól még, hogy kint esetleg pocsék az idő és nem nagyon lehet játszótérre menni, muszáj lefoglalni a gyereket, hogy ne szedje szét a lakást unalmában. Most egy szuper ötletet hoztunk nektek: készítsetek pufifestéket!

Bár pufifestéket készen is lehet vásárolni, de sokkal nagyobb móka házilag előállítani. Ráadásul nem egy bonyolult dolog, így akár a mikrózós változatot készítitek, akár a mikró nélkülit, jól fogtok szórakozni.



Ami fontos:
- Erősebb papírra, kartonpapírra dolgozzatok a festékkel, hogy ne deformálódjon és nedvesedjen át könnyen, valamint a mikrózást is jobban bírja.
- A festék felvihető a papírra fülpiszkáló pálcával, hurkapálcával, de úgy is használható, hogy zacskóba töltöd, és kis lyukat vágsz a végén.
 

Pufifesték receptek - Mikrózós és mikró nélküli változat


1. Pufifesték: A mikrózós változat
Ennek a pufifestéknek a lényege, hogy az elkészült képet 20-30 másodpercre be kell tenni a mikróba, így nyeri el a 3D-s formáját.

Hozzávalók a mikrós pufifestékhez:
- 100 gramm liszt (kb. 3/4 bögrényi)
- 1,5 teáskanál sütőpor
- 1,5 teáskanál só
- víz
- ételfesték

A hozzávalókat az ételfesték kivételével keverd össze - akkor jó, hogy sűrű palacsintatészta-állagú anyagot kapsz. Ezt követően oszd szét külön tálkákba vagy zacskókba, és színezd be az ételfestékkel. (Ha esetleg valamiért állni hagyod, és besűrűsödik, pár csepp vízzel lazíthatsz rajta)

Ha ezzel is megvagy, mehet a festegetés: kinyomtatott színezőben is dolgozhat a gyerek, de akár saját alkotások is születhetnek.

Ha a mű elkészült, tedd be a mikróba és mikrózd 10-30 másodpercig (a mikró teljesítményétől függően), közben figyeld, hogy a papír ne gyulladjon meg, és a festék se barnuljon.

Vedd ki és gyönyörködj a végeredményben!

Pro tipp: Ha nincs otthon ételfesték vagy nem akarod használni, akkor fekete kartonra dolgozzon a gyerek, úgy lesz látványos a végeredmény.

2. Pufifesték: A mikró nélküli változat
Itt másféle összetevőket kell használnod, viszont nem kell mikrózni a képet, alapból 3D-hatású lesz a végeredmény.

Hozzávalók a mikró nélküli pufifestékhez:
- 3/4 bögre borotvahab (nem gél!)
- 1/4 bögre hobbiragasztó (white glue)
- 1/4 bögre liszt
- ételfesték

Az eljárás hasonló, mint fentebb: keverd össze a hozzávalókat az ételfesték kivételével - arra ügyelj, hogy a hab légbuborékjait ne törd meg nagyon, maradjon levegős a "festék". Utána ugyanúgy oszd adagokra és színezd az ételfestékkel.
Ha úgy érzed, túl híg a festék, adj hozzá még egy picit ragasztót.

Ezt követően mehet a festegetés. Ugye, milyen egyszerű?

Pro tipp: ha nyomós adagoló flakonba töltöd a festéket, még könnyebb vele dolgozni (szószokhoz is árulnak ilyet).

Itt egy videó, ha megnéznéd, hogyan készül:



Forrás: zoldito.blog.hu, meaningfulmama.com
Kezdőfotó: artfulparent.com, happyhooligans.ca

Szülők lapja

Játék

Szülők lapja


2020.06.17