Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > Alanyi jogon bölcsődei férőhely és támogatás az otthon nevelt bölcsis korúaknak - Szülők Lapja

Alanyi jogon bölcsődei férőhely és támogatás az otthon nevelt bölcsis korúaknak


Az új családtámogatási reform részeként garantálják minden kisgyermek számára a bölcsődei férőhelyet és a bölcsőde helyett otthon nevelt gyermekek után támogatást fizetnek a kismamáknak ezentúl Németországban.

Szerző: Szülők lapja
2013-08-08
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Egyszerre két reformintézkedés lépett életbe a családtámogatás területén Németországban, ahol csütörtöktől alanyi jogon jár a bölcsődei férőhely, és külön támogatást kaphat, aki nem állami keretek között oldja meg 3 évesnél fiatalabb gyermeke napközbeni ellátását.

Hároméves korig jár a bölcsőde
A szeptemberi országos parlamenti választások előtt alig néhány héttel bevezetett reformcsomag értelmében egytől hároméves korig minden gyereknek jár férőhely napközbeni ellátást biztosító állami, önkormányzati fenntartású intézményben, vagyis bölcsődében, családi napköziben, vagy más formában, de közpénzzel támogatott intézményben. A szülők beperelhetik az államot, ha nem jut hely a bölcsődés korú gyereküknek könnyen megközelíthető - városokban öt kilométeres körzetben lévő, általánosságban pedig félórai utazással elérhető - intézményben.  
   
Gondozási díj az otthon nevelt bölcsődés korúak után
A csomag másik eleme, hogy egytől hároméves korig gyermekenként havonta adómentesen 100 euró (nagyjából 29 ezer forint) - 2014 augusztusától pedig havi 150 euró (43 ezer forint) - úgynevezett gondozási díj jár azoknak a családoknak, amelyek máshogy gondoskodnak a gyerek ellátásáról, például valaki otthon marad vele, vagy magánbölcsődébe adják. Abban az esetben, ha a szülő igényli a gondozási díjat, de nem szeretné elkölteni, hanem félretenné, hogy később a gyerek taníttatására fordítsa, az állam 15 euróval (4300 forinttal) többet ad havonta.
   
A gyerekvállalás ösztönzése
Mindkét reform a konzervatív-liberális koalíció kiemelt fontosságúnak nevezett projektje, és mindkettő a gyerekvállalás ösztönzését célozza. A kisgyermekek napközbeni ellátását biztosító intézményrendszerhez való hozzáférés alanyi joggá emelését valamennyi párt támogatja, a gondozási díj viszont erősen vitatott. A probléma azért jelentős, mert nem csupán kevés gyerek születik, hanem a bölcsődei hálózat is fejletlen. A volt NDK területén az államszocialista rendszer örökségeként igen kiterjedt az intézményrendszer, az egykori NSZK-ban viszont szinte ismeretlen volt a bölcsőde.
   
Kevés a bölcsődei férőhely
Az országos hálózat kiépítése 12 milliárd euróba kerül, és már 2008-ban, a konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció idején elkezdték. Jelenleg 709 ezer férőhely van, de kormányzati becslés szerint 780 ezer férőhely és további 10 ezer nevelő kellene ahhoz, hogy mindenki járathassa a gyerekét állami bölcsődébe. Főleg nyugati nagyvárosokra jellemző, hogy a gyerekek várólistára kerülnek, míg Berlinben például valamennyi bölcsődés elhelyezése biztosított. A keleti tartományok fejlettségét mutatja, hogy Türingiában már 2010-től jár bölcsődei hely minden gyereknek. Az állami ellátás nem ingyenességet jelent, de olcsóbb, mint a magánbölcsőde.
   
A hagyományos családmodell erősödése
A gondozási díjat a jobbközép CDU/CSU konzervatív szárnyának nyomására vezették be. Az intézmény pártolói azzal érvelnek, hogy az állam leértékeli a hagyományos családmodellt, ha csak a bölcsődéket fejleszti, és nem támogatja a tradicionális, otthoni gyereknevelést. Az ellenzők szerint viszont a juttatás hátráltathatja a kisgyermekes anyák visszatérését a munkába, a bevándorló vagy alacsony képzettségű családok esetében pedig egyenesen káros, hiszen arra ösztönöz, hogy otthon tartsák a gyerekeket, holott a bölcsődében sokkal több a lehetőség a nyelvtanulásra és az integrációra, és jobbak a korai fejlesztés feltételei.
   
A gyerekvállalást hátráltató tényezők
Németországban a teljes termékenységi arányszám - az egy szülőképes korú nőre jutó gyerekek száma - 1,36, ami az 1,60 körüli uniós átlaghoz képest alacsony, és közel van egy fontosnak tekintett határértékhez, az 1,3-hoz, amely alatt a statisztikusok szerint gyors ütemű csökkenésnek indul az adott népesség.
Egy csütörtökön ismertetett felmérés szerint a németeket jellemzően három tényező tántorítja el a gyerekvállalástól, ezek a gyerekneveléssel járó pluszkiadások, a független életmód feladása, valamint a karrier megbicsaklásának kockázata.

Forrás: mti
Kép: Freedigitalphotos.net

Címkék: bölcsőde, bölcsődei ellátás, támogatás, napközbeni ellátás, család, gyermeknevelés, gyermekvállalás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Felkészülés a bölcsődére

Nagy döntés a család életében, ha bölcsődébe adják a picit. Nemcsak lelkileg nehéz az elválás, de a nappali szoptatásokat is el kell hagyni és a babának is egy teljesen új rendszert kell megszoknia. Erre alaposan fel kell készíteni őt.

tovább a cikkre
A bölcsődei ellátásról

A bölcsőde olyan szolgáltató intézmény, amely alaptevékenysége keretében napközbeni ellátást nyújt a gyermekek számára. A legfontosabb feladata, hogy az életkori sajátosságokat figyelembe véve gondoskodjon a három éven aluli gyermekek gondozásáról és neveléséről, valamint elősegítse testi-szellemi fejlődésüket. A bölcsőde vállalhatja a 6 éven aluli fogyatékos gyermekek korai fejlesztését, gondozását, fejlesztő felkészítését is.

tovább a cikkre
Óvodai - bölcsődei beszoktatás

A beszoktatásnál - ha bölcsődéből jött gyermek, óvodai beszoktatásáról van szó -, könnyebb a dolgunk, mert neki már van tapasztalata a környezetváltozást illetően. Ha a gyermek még nem volt bölcsődés, vagy éppen otthonról megy bölcsődébe, meg kell próbálnunk őt felkészíteni az új helyzetre, amennyire tudjuk.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Túrós galuska

Túrós galuska

Köretek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 60 g liszt 30 g tehéntúró fél tojás só olívaolaj

Recept:

A felvert tojáshoz hozzáadjuk az áttört túrót és jól elkeverjük. Beletesszük a lisztet és annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk. Lazán összedolgozzuk és forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőzzük. Lecsöpögtetjük, hideg v&iacu(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Szülés

Nem volt idejük eljutni a kórházba, túl gyorsan jött a baba! - Saját kisfiát segítette világra egy édesapa Vas megyében

vissza vissza