Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > Alanyi jogon bölcsődei férőhely és támogatás az otthon nevelt bölcsis korúaknak - Szülők Lapja

Alanyi jogon bölcsődei férőhely és támogatás az otthon nevelt bölcsis korúaknak


Az új családtámogatási reform részeként garantálják minden kisgyermek számára a bölcsődei férőhelyet és a bölcsőde helyett otthon nevelt gyermekek után támogatást fizetnek a kismamáknak ezentúl Németországban.

Szerző: Szülők lapja
2013-08-08
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Egyszerre két reformintézkedés lépett életbe a családtámogatás területén Németországban, ahol csütörtöktől alanyi jogon jár a bölcsődei férőhely, és külön támogatást kaphat, aki nem állami keretek között oldja meg 3 évesnél fiatalabb gyermeke napközbeni ellátását.

Hároméves korig jár a bölcsőde
A szeptemberi országos parlamenti választások előtt alig néhány héttel bevezetett reformcsomag értelmében egytől hároméves korig minden gyereknek jár férőhely napközbeni ellátást biztosító állami, önkormányzati fenntartású intézményben, vagyis bölcsődében, családi napköziben, vagy más formában, de közpénzzel támogatott intézményben. A szülők beperelhetik az államot, ha nem jut hely a bölcsődés korú gyereküknek könnyen megközelíthető - városokban öt kilométeres körzetben lévő, általánosságban pedig félórai utazással elérhető - intézményben.  
   
Gondozási díj az otthon nevelt bölcsődés korúak után
A csomag másik eleme, hogy egytől hároméves korig gyermekenként havonta adómentesen 100 euró (nagyjából 29 ezer forint) - 2014 augusztusától pedig havi 150 euró (43 ezer forint) - úgynevezett gondozási díj jár azoknak a családoknak, amelyek máshogy gondoskodnak a gyerek ellátásáról, például valaki otthon marad vele, vagy magánbölcsődébe adják. Abban az esetben, ha a szülő igényli a gondozási díjat, de nem szeretné elkölteni, hanem félretenné, hogy később a gyerek taníttatására fordítsa, az állam 15 euróval (4300 forinttal) többet ad havonta.
   
A gyerekvállalás ösztönzése
Mindkét reform a konzervatív-liberális koalíció kiemelt fontosságúnak nevezett projektje, és mindkettő a gyerekvállalás ösztönzését célozza. A kisgyermekek napközbeni ellátását biztosító intézményrendszerhez való hozzáférés alanyi joggá emelését valamennyi párt támogatja, a gondozási díj viszont erősen vitatott. A probléma azért jelentős, mert nem csupán kevés gyerek születik, hanem a bölcsődei hálózat is fejletlen. A volt NDK területén az államszocialista rendszer örökségeként igen kiterjedt az intézményrendszer, az egykori NSZK-ban viszont szinte ismeretlen volt a bölcsőde.
   
Kevés a bölcsődei férőhely
Az országos hálózat kiépítése 12 milliárd euróba kerül, és már 2008-ban, a konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció idején elkezdték. Jelenleg 709 ezer férőhely van, de kormányzati becslés szerint 780 ezer férőhely és további 10 ezer nevelő kellene ahhoz, hogy mindenki járathassa a gyerekét állami bölcsődébe. Főleg nyugati nagyvárosokra jellemző, hogy a gyerekek várólistára kerülnek, míg Berlinben például valamennyi bölcsődés elhelyezése biztosított. A keleti tartományok fejlettségét mutatja, hogy Türingiában már 2010-től jár bölcsődei hely minden gyereknek. Az állami ellátás nem ingyenességet jelent, de olcsóbb, mint a magánbölcsőde.
   
A hagyományos családmodell erősödése
A gondozási díjat a jobbközép CDU/CSU konzervatív szárnyának nyomására vezették be. Az intézmény pártolói azzal érvelnek, hogy az állam leértékeli a hagyományos családmodellt, ha csak a bölcsődéket fejleszti, és nem támogatja a tradicionális, otthoni gyereknevelést. Az ellenzők szerint viszont a juttatás hátráltathatja a kisgyermekes anyák visszatérését a munkába, a bevándorló vagy alacsony képzettségű családok esetében pedig egyenesen káros, hiszen arra ösztönöz, hogy otthon tartsák a gyerekeket, holott a bölcsődében sokkal több a lehetőség a nyelvtanulásra és az integrációra, és jobbak a korai fejlesztés feltételei.
   
A gyerekvállalást hátráltató tényezők
Németországban a teljes termékenységi arányszám - az egy szülőképes korú nőre jutó gyerekek száma - 1,36, ami az 1,60 körüli uniós átlaghoz képest alacsony, és közel van egy fontosnak tekintett határértékhez, az 1,3-hoz, amely alatt a statisztikusok szerint gyors ütemű csökkenésnek indul az adott népesség.
Egy csütörtökön ismertetett felmérés szerint a németeket jellemzően három tényező tántorítja el a gyerekvállalástól, ezek a gyerekneveléssel járó pluszkiadások, a független életmód feladása, valamint a karrier megbicsaklásának kockázata.

Forrás: mti
Kép: Freedigitalphotos.net

Címkék: bölcsőde, bölcsődei ellátás, támogatás, napközbeni ellátás, család, gyermeknevelés, gyermekvállalás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Felkészülés a bölcsődére

Nagy döntés a család életében, ha bölcsődébe adják a picit. Nemcsak lelkileg nehéz az elválás, de a nappali szoptatásokat is el kell hagyni és a babának is egy teljesen új rendszert kell megszoknia. Erre alaposan fel kell készíteni őt.

tovább a cikkre
A bölcsődei ellátásról

A bölcsőde olyan szolgáltató intézmény, amely alaptevékenysége keretében napközbeni ellátást nyújt a gyermekek számára. A legfontosabb feladata, hogy az életkori sajátosságokat figyelembe véve gondoskodjon a három éven aluli gyermekek gondozásáról és neveléséről, valamint elősegítse testi-szellemi fejlődésüket. A bölcsőde vállalhatja a 6 éven aluli fogyatékos gyermekek korai fejlesztését, gondozását, fejlesztő felkészítését is.

tovább a cikkre
Óvodai - bölcsődei beszoktatás

A beszoktatásnál - ha bölcsődéből jött gyermek, óvodai beszoktatásáról van szó -, könnyebb a dolgunk, mert neki már van tapasztalata a környezetváltozást illetően. Ha a gyermek még nem volt bölcsődés, vagy éppen otthonról megy bölcsődébe, meg kell próbálnunk őt felkészíteni az új helyzetre, amennyire tudjuk.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Hókifli

Hókifli

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 300g liszt 1 db margarin 1 db tojás kevés tej

Recept:

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a tojást és annyi tejet, hogy gyúrható legyen. Fél órára a hűtőbe tesszük, majd lisztes deszkán kinyújtjuk. Pohárral kiszaggatjuk, közepét darált dióval, vagy lekvárral megtöltjük. Félbehajtjuk, széleit m(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Jó hír a SZÉP-kártyásoknak: Így könnyítik meg a felhalmozott pénz felhasználását - A rendelet is megjelent

vissza vissza