2020. február 29 |...

Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > Óvodaválasztás - Szülők Lapja

Óvodaválasztás


Az óvodába kerülés szinte minden gyermeknek kettős élmény. Egyrészt várja, érdekli az újdonság, másrészt viszont elszakad a szülőktől...

Szerző: Szülők lapja
2008-04-17
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Új felnőttekkel, sok gyerekkel kell megismerkednie, egy új környezethez kell alkalmazkodnia, ahol nincs meghatározott státusza, mint a családban. Az eddig biztonságot nyújtó, szerető családban mindenkinek megvolt a saját helye és szerepe.


Az első időszak szinte minden gyermeknek igen fájdalmas. Nemcsak a szülőtől való elválás jelent traumát, hanem az új környezethez való alkalmazkodás is - akár egykorú, akár vegyes csoportban kezdik meg közösségi életüket a gyermekek.

Egykorú csoportok
A vízszintes elrendezésű csoportokban a gyerekek a ranglétra azonos fokán kezdik meg óvodai életüket. Helyüket és státuszukat a tulajdonságaik, képességeik segítségével maguknak kell kivívniuk, megtalálniuk. Ez néha nem is megy olyan könnyen, hiszen előfordul, hogy 2-3 kis vetélytárs kerül össze egy csoportba, akiknek egymással is meg kell küzdeni a vezető szerepért.

Nagyon fontos a jó szülői és pedagógusi magatartás. Az önállósodás és a kontrollálás közötti helyes arányt kell megtalálni és kialakítani a közös normákat!

Vegyes életkorú csoportok előnyei
A kisgyermeknek a vegyes életkorú csoport természetes közeg, hiszen otthon, és a tágabb környezetében is általában különböző életkorú gyermekek veszik körül. Tapasztalatok bizonyítják, hogy a vegyes csoportban gyorsabb és zökkenőmentesebb az újonnan érkezők beilleszkedése. Mivel különböző korú gyermekek vannak együtt, nem egyszerre kell átélniük a szülőktől való elszakadás traumáját. Az óvónőknek is több idejük jut a megértő figyelemre, amelyet kevesebb gyermek között kell megosztaniuk.
A vegyes csoportban nem jelent megrázkódtatást, hogy még nem megy iskolába, nem kell átélnie, hogy a többség elmegy, ő pedig marad, ismétli a nagycsoportot.

Jó dolog az is, hogy a testvérek együtt maradhatnak, nem kell elválasztani őket, hacsak a szülőnek nincs más megfontolása.
Tapasztalatok szerint a vegyes csoportból érkező gyerekek jól beilleszkednek az iskolában, valószínűleg éppen azért, mert szociálisan éretten kezdik meg a tanulást.


Vegyes életkorú csoportok hátrányai
A vegyes csoportba járó gyerekeknek kicsit elhúzódhat az ismerkedés, beilleszkedés időszaka. Elsőre kicsit félelmetes lehet a nagyok játéka, a túl sok, számukra idegen inger.


Szerző: Németh Adél óvodapedagógus

Címkék: óvodaválasztás, csoport, vegyeskorú csoport, előnyei, hátrányai

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

ARRÓL a gyerekről... - Nyílt levélben fordul minden aggódó szülőhöz egy pedagógus - Ha ezt elolvasod, másképp látod majd a dolgokat
ARRÓL a gyerekről... - Nyílt levélben fordul minden aggódó szülőhöz egy pedagógus - Ha ezt elolvasod, másképp látod majd a dolgokat

Minden szülő aggódik az iskolás gyermekéért, azért, ha egy agresszív gyerek folyton rendetlenkedik az osztályban, aki elvonja a tanító néni figyelmét, aki veszélyezteti a társai nyugalmát és épségét. Egy tanító néni nyílt levele a szülőkhöz.

tovább a cikkre
Ha az óvónő bántja, megalázza a gyermeket: mik a bántalmazás egyértelmű jelei? Milyen jogi lehetőségek léteznek óvodai visszaélések esetén?
Ha az óvónő bántja, megalázza a gyermeket: mik a bántalmazás egyértelmű jelei? Milyen jogi lehetőségek léteznek óvodai visszaélések esetén?

Hova fordulhat a szülő, ha azt tapasztalja, hogy bölcsődés, óvodás gyermekét megszégyenítik, bántják, terrorizálják? Korábbi, gyermekbántalmazásról szóló szülői beszámoló kapcsán kerestük fel jogász, illetve igazságügyi szakértőinket, hogy mondják el véleményüket a témában.

tovább a cikkre
Viselkedészavaros gyerek az óvodás csoportban: amikor mind az óvónők, mind a szülők tehetetlenek - Az integrált nevelés buktatói
Viselkedészavaros gyerek az óvodás csoportban: amikor mind az óvónők, mind a szülők tehetetlenek - Az integrált nevelés buktatói

Megtörtént eset, amikor az óvodai közösség nyugalmát egy kezelhetetlen SNI-s gyerek borította fel. A magatartászavaros kislány nem kapott megfelelő ellátást, a többi óvodás gyerek minden nap agressziónak volt kitéve, a szülők cselekvésképtelenek voltak, míg az érintett anyuka tehetetlen, az óvoda pedig egy rossz rendszer áldozata…

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Répás vajkrém

Répás vajkrém

Uzsonnakrémek kenyérre >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 db sárgarépa 5 dkg natúr vajkrém citromlé

Recept:

A sárgarépát finomra reszeljük, majd meglocsoljuk a frissen préselt citromlével. Ezután összekeverjük a vajkrémmel.
Uzsonnára kenyérre kenve adjuk a babáknak.

(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

Koronavírus: Döntő ponthoz érkezett a koronavírus-járvány a WHO szerint! - Ez most a helyzet itthon és külföldön

vissza vissza