Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > Óvodaválasztás - Szülők Lapja

Óvodaválasztás


Az óvodába kerülés szinte minden gyermeknek kettős élmény. Egyrészt várja, érdekli az újdonság, másrészt viszont elszakad a szülőktől...

Szerző: Szülők lapja
2008-04-17
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Új felnőttekkel, sok gyerekkel kell megismerkednie, egy új környezethez kell alkalmazkodnia, ahol nincs meghatározott státusza, mint a családban. Az eddig biztonságot nyújtó, szerető családban mindenkinek megvolt a saját helye és szerepe.


Az első időszak szinte minden gyermeknek igen fájdalmas. Nemcsak a szülőtől való elválás jelent traumát, hanem az új környezethez való alkalmazkodás is - akár egykorú, akár vegyes csoportban kezdik meg közösségi életüket a gyermekek.

Egykorú csoportok
A vízszintes elrendezésű csoportokban a gyerekek a ranglétra azonos fokán kezdik meg óvodai életüket. Helyüket és státuszukat a tulajdonságaik, képességeik segítségével maguknak kell kivívniuk, megtalálniuk. Ez néha nem is megy olyan könnyen, hiszen előfordul, hogy 2-3 kis vetélytárs kerül össze egy csoportba, akiknek egymással is meg kell küzdeni a vezető szerepért.

Nagyon fontos a jó szülői és pedagógusi magatartás. Az önállósodás és a kontrollálás közötti helyes arányt kell megtalálni és kialakítani a közös normákat!

Vegyes életkorú csoportok előnyei
A kisgyermeknek a vegyes életkorú csoport természetes közeg, hiszen otthon, és a tágabb környezetében is általában különböző életkorú gyermekek veszik körül. Tapasztalatok bizonyítják, hogy a vegyes csoportban gyorsabb és zökkenőmentesebb az újonnan érkezők beilleszkedése. Mivel különböző korú gyermekek vannak együtt, nem egyszerre kell átélniük a szülőktől való elszakadás traumáját. Az óvónőknek is több idejük jut a megértő figyelemre, amelyet kevesebb gyermek között kell megosztaniuk.
A vegyes csoportban nem jelent megrázkódtatást, hogy még nem megy iskolába, nem kell átélnie, hogy a többség elmegy, ő pedig marad, ismétli a nagycsoportot.

Jó dolog az is, hogy a testvérek együtt maradhatnak, nem kell elválasztani őket, hacsak a szülőnek nincs más megfontolása.
Tapasztalatok szerint a vegyes csoportból érkező gyerekek jól beilleszkednek az iskolában, valószínűleg éppen azért, mert szociálisan éretten kezdik meg a tanulást.


Vegyes életkorú csoportok hátrányai
A vegyes csoportba járó gyerekeknek kicsit elhúzódhat az ismerkedés, beilleszkedés időszaka. Elsőre kicsit félelmetes lehet a nagyok játéka, a túl sok, számukra idegen inger.


Szerző: Németh Adél óvodapedagógus

Címkék: óvodaválasztás, csoport, vegyeskorú csoport, előnyei, hátrányai

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

ARRÓL a gyerekről... - Nyílt levélben fordul minden aggódó szülőhöz egy pedagógus - Ha ezt elolvasod, másképp látod majd a dolgokat
ARRÓL a gyerekről... - Nyílt levélben fordul minden aggódó szülőhöz egy pedagógus - Ha ezt elolvasod, másképp látod majd a dolgokat

Minden szülő aggódik az iskolás gyermekéért, azért, ha egy agresszív gyerek folyton rendetlenkedik az osztályban, aki elvonja a tanító néni figyelmét, aki veszélyezteti a társai nyugalmát és épségét. Egy tanító néni nyílt levele a szülőkhöz.

tovább a cikkre
Ha az óvónő bántja, megalázza a gyermeket: mik a bántalmazás egyértelmű jelei? Milyen jogi lehetőségek léteznek óvodai visszaélések esetén?
Ha az óvónő bántja, megalázza a gyermeket: mik a bántalmazás egyértelmű jelei? Milyen jogi lehetőségek léteznek óvodai visszaélések esetén?

Hova fordulhat a szülő, ha azt tapasztalja, hogy bölcsődés, óvodás gyermekét megszégyenítik, bántják, terrorizálják? Korábbi, gyermekbántalmazásról szóló szülői beszámoló kapcsán kerestük fel jogász, illetve igazságügyi szakértőinket, hogy mondják el véleményüket a témában.

tovább a cikkre
Viselkedészavaros gyerek az óvodás csoportban: amikor mind az óvónők, mind a szülők tehetetlenek - Az integrált nevelés buktatói
Viselkedészavaros gyerek az óvodás csoportban: amikor mind az óvónők, mind a szülők tehetetlenek - Az integrált nevelés buktatói

Megtörtént eset, amikor az óvodai közösség nyugalmát egy kezelhetetlen SNI-s gyerek borította fel. A magatartászavaros kislány nem kapott megfelelő ellátást, a többi óvodás gyerek minden nap agressziónak volt kitéve, a szülők cselekvésképtelenek voltak, míg az érintett anyuka tehetetlen, az óvoda pedig egy rossz rendszer áldozata…

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Paradicsomlé

Paradicsomlé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm paradicsom

Recept:

A paradicsomot alapos mosás után forrásban lévő vízbe tesszük. A héj ráncosodása után a vízből kiemelve a héját lehúzzuk és kipréseljük, vagy szitán átnyomkodjuk.
Értékes ásványianyag-forrás.

Szék(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Hivatalos ügyek

2021-22-es tanév rendje: Mikor lesz őszi szünet, téli szünet, tavaszi szünet, érettségi, középiskolai felvételi?

vissza vissza