Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > Tanulási nehézségek javítása - Szülők Lapja

Tanulási nehézségek javítása


A tanulási nehézségek hátterében számos ok állhat. Ezek feltérképezése után néhány egyszerű módszerrel feloldhatjuk a gátló tényezőket. Cikkünkben tippeket nyújtunk az egyszerűbb blokkok oldására. A mélyebb gyökerű problémáknál érdemes kineziológus szakember segítségét kérni.

Szerző: Szülők lapja
2009-09-02
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal


Az agyról – gyerekeknek
Ha egy gyereknek tanulási nehézségei vannak, fontos, hogy el tudjuk neki magyarázni, hogyan is működik az agya. Persze a tudományos verzió az ő számára unalmas, hosszú, és nehezen felfogható, így játékosan érdemes bemutatni az agy működését.
Jó megoldás lehet, ha úgy beszélünk vele az agyról, mintha egy ház lenne. Ebben a házban vannak tágas és világos szobák, vannak azonban kicsik és szabálytalan alakúak is. A házban sok a zegzugos folyosó és csigalépcső. Fontos, hogy az agyházban minden szoba ajtajának nyitva kell lennie ahhoz, hogy kedve szerint sétálgathasson benne a gyermek, akkor pedig minden feladatot jól, gyorsan és könnyen fog elvégezni és a tanulás örömet jelent majd számára. Ha viszont vannak olyan szobák, melyek ajtaja csukva van vagy nehezen nyílik, akkor előfordulhat, hogy a házi feladatot rosszul oldja meg, mert fél, hogy rossz jegyet kap. Amikor a jobb és a bal oldali szobák között folyosó nehezen átjárható, akkor a két oldal nincs összhangban, nehézzé válhat az összefüggések megértése vagy az olvasottak megjegyzése. Így könnyebben el is fárad, esetleg utál tanulni. Egy pár tanuláskönnyítő gyakorlat elvégzésével segíthet a csukott ajtó megnyitásában, a folyosó átjárhatóvá tételében.

Néhány tanulási blokk és azok oldása

- Vízhiány:
Testünk 70%-a víz, ez a felelős a megfelelő információáramlásért. Ez az agyunkra is vonatkozik: megfelelő vízfogyasztás híján nem tud jól működni, a gondolkodás folyamata lelassul, fáradtság, dekoncentráltság alakul ki.
A gyermek tanulás előtt és közben igyon sok (szénsavmentes) vizet.

- Táplálkozás:
Az egyoldalú táplálkozás, sok cukor, finomliszt, szénsavas üdítők, a színező- és tartósítóanyagok sokat követelnek a szervezettől, így emésztési problémák, hiperaktivitás, agresszivitás és koncentrációs problémák alakulhatnak ki, sőt ezek az anyagok allergiát is okozhatnak.
Tápláljuk gyermekünket változatos és természetes táplálékokkal és csökkentsük a cukor mennyiségét.

- Szülői elvárás:
A szülők – természetesen – a legjobbat akarják a gyermeküknek. Túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a társadalmi értékeknek, a gyerekben már meglévő képességekkel szemben. Az elvárások miatt a gyerek túlterhelt lesz, kialakul a sikertelenségtől való félelem. Ez blokkolja és további romlás következhet be a teljesítményében.
A szülőnek el kell fogadnia a gyermek adottságait, meg kell ismerni és támogatni kell a rá jellemző képességeket.

- Félelem és egyéb érzelmi problémák:
Gyakran olyan helyzetbe kerül a gyerek, amikor megszégyenül vagy kineveti a többi gyerek. A negatív élmény bevésődik az agyába és a testébe egyaránt. Bizonyos események, melyek hasonlítanak a negatív élmény eseményeihez (lehet ez akár egy arcjáték vagy testtartás is), az elfojtott múltbeli tapasztalatokkal összefüggésbe hozható érzelmeket váltanak ki. Ezek után hasonló szituációban hasonlóan fog viselkedni.
Ebben az esetben érzelmi stresszoldásra (a kineziológia egyik technikájára) van szükség: meg kell találni a blokkot okozó helyzetet, átprogramozni a történteket, és az új verziót elmenteni az agyban.


Az agyféltekékről felnőtteknek
Agyunk két agyféltekéből áll. A kettőt egy mély barázda választja szét, melyen egy vastag rostnyaláb húzódik (Corpus-callosum). Ez a híd felelős a két agyfélteke közötti információcseréért. A jobb agyfélteke irányítja a bal testfelünk összes funkcióját, a bal agyfélteke pedig a jobboldalit. Mivel az emberek nagyobb számban jobbkezesek, így általában a bal agyfélteke dolgozik erősebben. Fontos viszont a két agyfélteke összehangolása, hiszen megvan mindkettőnek a feladata, és ezeknek egyensúlyban kell lenniük a testünk és szellemünk kielégítő működéséhez.
A bal agyfélteke logikus, analitikus, racionális, objektív, szervezett, verbális, ő felelős az időérzékért, a vizuális tervezésért. A jobb agyfélteke intuitív, egységes, kreatív, szubjektív, non-verbális, gondoskodik arról, hogy át tudjunk tekinteni dolgokat és legyen vizuális emlékezetünk. A felsorolt tulajdonságok tükrében szokás mondani, hogy a bal agyfélteke (így a jobb testfelünk) a férfias, a jobb agyfélteke (így a bal testfelünk) a nőies oldalt képviseli.


Bőszné Stofán Monika
kineziológus

Felhasznált irodalom: Helga Baureis-Claudia Wagenmann:
Hatékony tanulás kineziológiával
(Hogyan fejlesszük gyermekünk képességeit)
 

Címkék: tanulás, tanulási nehézség, javítás, gátló tényező, blokk, érzelmi problémák

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Gyermekek lelki problémái és a kineziológia

Napjainkban egyre többen fordulnak alternatív gyógymódokhoz betegségeik gyógyításával kapcsolatban. Ez főképp akkor tűnik jó megoldásnak, ha a nyugati orvoslás szemében láthatatlan, felderíthetetlen, lelki eredetű betegségről van szó.

tovább a cikkre
Fiús lányok, lányos fiúk

Gyakran találkozunk fiús lányokkal, lányos fiúkkal. Ennek hátterében több tényező is állhat, akár még a babavárás időszakáig is vissza kell menni az okok feltárásakor.

tovább a cikkre
Szexuális érdeklődés óvodáskorban

Az én-tudat kialakulása (2 -2 és fél év körül) időszakában a gyermek átéli önmaga különálló lényét, hogy ő ki és milyen. Ebbe az én-képbe természetesen épül be a nemisége, testképe, nemi identitása. Érdeklődéssel szemléli, hogy az ő teste kihez hasonló, kitől eltérő, és ezen belül kiemelkedő jelentőséget kapnak a nemi szervek.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sportszelet süti - sütés nélküli sütemény

Sportszelet süti - sütés nélküli sütemény

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz darálva 20 dkg cukor 25 dkg margarin 4 púpozott kanál kakaópor 2 dl tej rumaroma Csokimázhoz: 1 tábla tortabevonó vagy étcsokoládé 2 ek étolaj vagy vaj

Recept: A kakaóport és a darált kekszet összekeverjük. A margarint felolvasztjuk és belekeverjük a cukrot, majd hozzáadjuk a tejet és a rumaromát, végül a kakaós kekszet is beledolgozzuk.
A jól összekevert masszát egy folpackkal borított négyszögletes edénybe helyezzü(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Mellrák kialakulása: 8-ból 1 magyar nőt érint ez a daganatos betegség! - Videón a helyes otthoni mellvizsgálat menete

vissza vissza