Főoldal > Cikkek > Közösségi élet > Iskolaválasztás II. rész - A megfelelő iskola kiválasztása - Szülők Lapja

Iskolaválasztás II. rész - A megfelelő iskola kiválasztása


Cikksorozatunk folytatásában bemutatjuk azokat a szempontokat, melyeket érdemes végiggondolni a megfelelő iskola kiválasztásához. Nem mindegy ugyanis, hogy melyik iskolába íratjuk a gyermeket, ez a döntés hosszú távra szól és alapvetően meghatározhatja a tanuláshoz, az iskolához való hozzáállását.

Szerző: Szülők lapja
2009-02-17
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A gyerekeket a lakóhely szerinti körzeti iskola első osztályába kell beíratni. Mivel így minden gyerek nyomon követhető, senki sem marad ki a kötelező beiskolázásból. Természetesen a szülő másképp is dönthet, ha a körzeti iskola valamely oknál fogva nem nyerte el tetszését. Lehetősége van rá, hogy egy másik iskolába írassa a gyermekét.

Információszerzés a leendő iskoláról

I. Iskolakóstolgatók
Az iskolanyitogatók/ kóstolgatók, nyílt napok nagyon jó alkalmak arra, hogy a szülők - gyermekükkel együtt - megnézzék a leendő iskolát. Így nemcsak az épületet, a környezetet, hanem a tanító néniket is megismerhetik.

II. Ismerős anyukák
A leghasznosabb információkat korábbi tanítványoktól, más szülőktől kaphatjuk, hiszen nem csak egy adott impulzus ér a bemutató óra alkalmával, hanem valós tapasztalatokat gyűjthetünk be általuk.

Mi alapján döntsünk?

I. Ne iskolát, hanem tanító nénit válasszunk!
Bármennyire jó hírű, bármennyire szép is egy iskola, ha a tanító néni nem megfelelő a gyermekünk számára, akkor nagy törést okozhatunk neki, esetleg hosszabb távra elvehetjük a kedvét a tanulástól. Viszont egy kevésbé „felkapott”, kevésbé modern iskolában egy életre kellő lökést kaphat a kisiskolás, ha türelmes, toleráns, kedves és főként a gyermek számára szimpatikus a tanító!

II. Helyrajzi közelség
Fontos szerepet játszhat a döntésben, hogy a leendő iskola milyen távol van a lakóhelytől, útba esik-e munkába menet, illetve, hogy a későbbiekben, az egyedül utazó gyermek számára mennyire könnyű és biztonságos a megközelítése. Döntésünk hosszú távra szól, így érdemes figyelembe venni a kényelmi szempontokat is.

III. Tanítási módszerek
Nagyon fontos szempont még, hogy milyen módszerrel tanítanak az adott iskolában. Megfelel-e ez a gyermek személyiségének. Lényeges, hogy milyen ütemben haladnak a tananyaggal, nem lesz-e túl lassú - vagy ellenkezőleg – túl gyors a tempó a számára.

IV. Osztálylétszám
Ne feledkezzenek el az osztály létszáma felől érdeklődni. A kevesebb gyermek az optimálisabb, hiszen a pedagógusnak több ideje van egyenként is foglalkozni a gyermekkel, figyelembe véve az egyéni képességeket.

Milyen papírok szükségesek a beiratkozáshoz?

- a gyermek személyazonosságát igazoló dokumentum
- a gyermek lakcímkártyája
- születési anyakönyvi kivonat
- az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolás

Szerző. Németh Adél (óvodapedagógus) és Szülők Lapja

Címkék: iskolaválasztás, tanulás, beiratkozás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Mielőtt iskolába íratod a gyermeket, nézesd meg a szemét!

Több tanulmány is kimutatta, hogy a gyerekek közel 90%-a százaléka úgy ül be az iskolapadba, hogy soha nem vett részt szemvizsgálaton, márpedig a gyerekek nem tudnak rendesen tanulni, ha nem látnak megfelelően.

tovább a cikkre
Iskolaválasztás I. rész - Iskolaérettség

Egy-két hónap és eljön az idő, mikor a szülőknek el kell dönteniük, hogy gyermekük iskolába menjen-e és ha igen, melyikbe is? De vajon érett-e már rá a gyermekünk? Engedjük iskolába, vagy inkább még egy évig maradjon az oviban?

tovább a cikkre
Óvodaválasztás

Az óvodába kerülés szinte minden gyermeknek kettős élmény. Egyrészt várja, érdekli az újdonság, másrészt viszont elszakad a szülőktől...

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Grapefruitlé

Grapefruitlé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 1 db grapefruit Tea, vagy forralt víz

Recept:

A gyümölcsöt alaposan megmossuk, citromfacsaróval kisajtoljuk, majd a levet átszürjük, hogy rostok ne maradjanak benne.
A magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsleveket kezdetben teával, vagy forralt vízzel egészítjük ki.

Fontos!
A gyümölcslevet lehet(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Elhunyt A kockásfülű nyúl és a Kíváncsi Fáncsi atyja! - Richly Zsolt rajzfilmrendező, grafikusművész 78 éves volt

vissza vissza