Kategória: Mártások
Adható 12 hónapos kortól. Hozzávalók: Hozzávalók 1 fő részére
150 g alma
5 g liszt
30 ml tejföl
20 g cukor
fahéj, szegfűszeg, citromhéj, citromlé
Elkészítés:
Kb. 150-200 ml vizet felteszünk forrni, beletesszük a fahéjat, a cukrot, a citrom megtisztított, vékonyra vágott héját, pár darab szegfűszeget. Fedő alatt kb. 10 percig hagyjuk forrni. Közben meghámozzuk és apróra vágjuk az almát. Kiszedjük a fűszereket a vízből, beletesszük az almát és puhára főzzük. A tejfölt elkeverjük a liszttel, a mártás levéből keveset hozzámerve összemelegítjük, majd a tejfölt az almás léhez öntjük. Alaposan összekeverjük, hogy ne csomósodjon össze. 5-10 percig forraljuk, amíg besűrűsödik, utóízesítjük citromlével. Az almadarabok maradhatnak egészben, de a kész mártást le is turmixolhatjuk.
DIETETIKUS VéLEMéNYE
Ezt a mártást felhasználhatjuk édességekhez, pl. piskótához, de akár főtt húshoz és pirított darához is. Ha turmixoljuk, nem muszáj az almát teljesen puhára főzni, ha kevesebb ideig van hőhatásnak kitéve, kevésbé csökken C-vitamin-tartalma. Növelhetjük az étel C-vitamin-tartalmát azzal is, ha frissen facsart citromlevet adunk hozzá, és csak akkor, amikor már nem forró a mártás.
Az őszi, téli hónapokban a nyári bőséghez képest kevés olyan zöldség-gyümölcsféle kapható, ami hazánkban is megterem. Az egyik ilyen finom csemege a sütőtök. Őshazája Közép- és Dél-Amerika, azonban Amerika felfedezése után Európában is megjelent, Magyarországon a 16. században terjedt el.
Bár felnőttkorban a zsírszegény tej és a sok zöldség-gyümölcs a kívánatos, a gyermekeknek nem felel meg a felnőttek számára egészséges étrend. Ha a saját szükségleteink szerint etetjük őket, akkor a gyerekek túl sok zöldséget és gyümölcsöt kapnak, a keményítőtartalmú szénhidrátokból pedig kevesebbet, mint amennyi az energiaigényük lenne.
Az 1-3 év közötti gyerekek táplálkozása fokozatosan kezd hasonlítani a felnőttek táplálkozásához. A pici ízlése napról napra változik, néha csak a megszokott ételeket fogyasztja, de így is tudnunk kell fedezni az életkorának megfelelő tápanyagértékeket, megfelelő ételeket.
Mérgező növényi részek (burgonya bogyó termése) lehetséges jelenléte miatt visszahívta a forgalomból az Ardo Wok mix zöldségkeverékeket az Ardo Hungary Kft....
Azt a saját bőrünkön érezzük, hogy a tavalyi év április-májusához képest ugyanannyi pénzből nehezebb kijönni. De mennyi az annyi pontosan? Mi drágult jobban, mi kevésbé? A KSH statisztikája...
A Penny-Market Kft. visszahívja a forgalomból a Karát roppanós sertésvirslit nem jelölt szója allergén miatt; a visszahívás valamennyi minőségmegőrzési idejű, 1000 grammos kiszerelésű...
Szalmonella esetleges jelenléte miatt visszahívnak több kolbászterméket is, közölte a Nébih. Az érintett termékeket az Aldi forgalmazza, a termékek árát blokk nélkül visszatérítik....
Ingyenes szoptatási tanácsadás várja a szoptatási nehézséggel küzdő édesanyákat a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Laktációs Ambulanciáján....
Az első gyermek megszületésekor a sikeres szoptatás nem mindig egy magától értetődő folyamat, sok édesanya megküzd azért, hogy babáját minél tovább táplálhassa anyatejjel....
Fontos, hogy minden kismama ismerje a tárolás biztonságos módszereit, az anyatejhez kapcsolódó eltarthatósági időket és a felhasználás lehetséges formáit....
A Covid-19 ellen beoltott szoptató anyák anyateje jelentős mennyiségű antitestet tartalmaz, amely segíthet megvédeni a csecsemőket a koronavírustól - derült ki a Floridai Egyetem új kutatásából...
Az anyatejjel táplált babák immunrendszerében életük első három hetében sokkal több szabályozó T-sejt jelenik meg, mint a tápszeres babákéban. Miért jó, ha szoptatod a kisbabádat?...
Hozzávalók: 1, vagy 2 db paradicsom
6,5 dkg burgonya
Recept:
A paradicsomot nyersen szitán átpaszírozzuk, 2 evőkanál vizet adunk hozzá és felforraljuk (egészen addig, amíg kissé bebőrösödik).
A krumplit kevés vízben puhára főzzük, átpasszírozzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és összeforraljuk.