Élesztő pakolás: ránctalanít és jó a gyulladások ellen - A kozmetikus praktikái

Pálfi Rita

Szépség, divat

Pálfi Rita


Élesztő pakolás: ránctalanít és jó a gyulladások ellen - A kozmetikus praktikái Az élesztő rendkívül sokoldalúan hasznosítható. Élesztőből Te saját magad is készíthetsz otthon olcsó, de annál hatékonyabb arcpakolást, hajpakolást, kezelheted vele töredezett körmeidet, de akár még a fejfájásodat is elmulaszthatod! Pálfi Rita kozmetikus szakértőnk elmondja, hogy hogyan. Az élesztőt leggyakrabban a konyhában sütésnél használjuk, pedig számos jó tulajdonsága van, ami által egészségünket és szépségünket is ápolhatjuk.

Az élesztő kémiai összetétele
Mielőtt rátérnénk arra, hogy mire és hogyan használhatjuk egészségünk és szépségünk érdekében, nem árt tudnunk az élesztő kémiai összetételéről:
- 73%-75% víz,
- 13% fehérje,
- kisebb mennyiségben ásványi anyagok (kálium, kálcium, nátrium, magnézium, foszfor, vas)
- zsiradék,
- szénhidrát,
- vitamin (B1,B2,B6,E)
- enzimek (többnyire zimáz).


 

9 dolog, amire jó az élesztő a sütésen kívül


1. Élesztős bőrradír - zsíros bőrre, ránctalanításra
Az élesztő a szépségápolásban ma már szinte minden bőrprobléma megszüntetésére kiváló megoldás lehet.
Langyos tejjel, mézzel, citrommal, esetleg egy kis uborkalével összekeverve bőrradírként, zsírtalanítóként, mitesszerek eltüntetésére és ránctalanításra használhatjuk. Minden élesztős arcpakolás két elengedhetetlen hozzávalója: a tej és az élesztő.

2. Arcpakolás gyulladt, pattanásos bőrre élesztővel
Az élesztőt nem csak belsőleg, hanem külsőleg is használhatjuk. Készítsünk belőle egy egyszerű, de nagyon hatásos arcpakolást a következő receptúra szerint:
0,5 dl tejet hevítsünk fel (de csak langyosra!), majd fél csomag élesztőt folyamatos kevergetés mellett morzsoljunk bele. Pépes állagú elegyet kell, hogy kapjunk. Óvatosan vigyük fel az arcunkra a pakolást, de közben ügyeljünk rá, nehogy túl meleg legyen, mert azzal megégethetjük az arcbőrünket. 20-30 perc nyugalmi állapot után langyos meleg vízzel öblítsük le. A gyulladt bőrt azonnal nyugtatja, a pórusokat összehúzza.

3. Arcpakolás érzékeny bőrre
A fent leírt elegyet egészítsük még ki mézzel, vagy bármilyen hidegen sajtolt növényi olajjal. Erre a célra kiválóan alkalmas lehet: az extraszűz olívaolaj, mandulaolaj, avokádóolaj vagy ricinusolaj.

4. Ránctalanítás élesztővel
Csodákat ne várjunk, mindenesetre látványosan korrigálhatjuk, halványíthatjuk a vékonyabb ráncokat a következő pakolással:
1 tojásfehérjét verjünk kemény habbá, majd keverjük össze egy kis tejszínnel és élesztővel. Itt szintén a pépes állag elérése a fontos. Vigyük fel a megtisztított, radírozott arcbőrre, és 15 percig hagyjuk hatni. Végül langyos vízzel mossuk le.

5. Bőrápolás élesztővel - belsőleg
Az élesztő nyers  fogyasztása jótékonyan hat a bőrünk állapotára, szépségére.
Hetente 1/4 kockányit bátran megehetünk (teljesen mindegy, hogy reggel vagy este). Hatására már néhány napon belül szembeötlő változásokat érhetünk el: a gyulladt, pattanásos arcbőrt kiválóan nyugtatja, és gyorsítja a pattanások nyomkodása általi hegesedés folyamatát is.

6. Élesztős hajpakolás - fénytelen hajra, töredezett hajvégekre
Kiváló az élesztő hajfényesítésre és hajhullásra, töredezett hajvégek ápolására. Erre a célra drogériákban már könnyen hozzájuthatunk az élesztő tabletta formájához - itt fontos tudnunk, hogy bár a mennyiség kicsi, de rendszeres használata hatni fog, ugyanis az élesztő fokozatosan fejti ki hatását. Nem szabad azonnali, gyors hatást elvárnunk, mert akkor könnyen csalódhatunk.

A bolti tabletta helyett te magad is összeállíthatsz egy remek hajpakolást: egyszerűen keverj össze élesztőt sörrel, és kéthetente kúraszerűen használd nedves hajpakolásként a hajadra. Az eredmény tetszeni fog, hajad könnyen fésülhető, csillogó lesz.

7. Töredezett körmöket is ápol az élesztő
Fogyassz 1 hónapon keresztül csak egy késhegynyi élesztőt, és a hónap végére teljesen helyrehozhatod töredezett körmeidet a sok egyéb jótékony hatás mellett.

8. Babavárás idején egyél élesztőt
Az ásványi anyagokon túl az élesztőben folsav is található - nem is kis mennyiségben, mely a kismamák nélkülözhetetlen vitaminja babavárás idején. (A terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében hibátlan. Ezért várandós édesanyáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása). Babavárás idején elegendő naponta egy késhegynyi mennyiséget fogyasztanunk, a kellemetlen íz elkerülése végett, nagyanyáink módszere szerint, esetleg tejbe, joghurtba keverhetjük.

9. Élesztő fejfájás enyhítésére
Az élesztő magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt jótékonyan hat az idegrendszerünkre is. Ha még nem próbáltad, akkor itt az ideje kísérletezned: kezeld a stresszt, fáradtságot élesztővel! Fáradtság, levertség, kimerültség esetén a szokásos késhegynyi adag bevitele után azonnal enyhülni fognak a tünetek.

Szerző: Pálfi Rita kozmetikus
Fotó: Pixabay

Pálfi Rita

Szépség, divat

Pálfi Rita


2015.06.04