2023. február 08 |Bagamér, Jakobina, János, Jeromos...
Szoptatás - étrend szoptatás alatt
Szerző: Milisitsné Tátrai Beatrix 2013-04-11 Forrás: Szülők lapja ![]()
Azt, hogy ki milyen módon, és milyen sokáig tud szoptatni sok mindentől függ. Elsősorban alkati adottság, befolyásolja az életmód és környezet, de sokban hozzájárul az önbizalom a szoptatás képességében. Amikor egy édesanya szoptat, azt nagyon jól akarja csinálni. Szeretné, ha a legjobb, legtartalmasabb anyatejet tudná elővarázsolni az emlőiből, mindig megfelelő mennyiségben. Mit egyen az anyuka? Hogyan táplálkozzon, hogy ne legyen a babájának hasfájása, ne sírjon tőle sokat, és szépen fejlődjön. Erre nincs tökéletes recept! Mindenki más és más, mindenkinek a babája másképpen reagál az anya által elfogyasztott élelmiszerekre. Az a tapasztalatom, hogy vannak babák, akik nagyon érzékenyek, és hasfájással küzdenek, bármit eszik az anya. Vannak olyan babák, akiknek édesanyja fazékszám eszi a töltött káposztát, mégsem lesz hasfájásuk. Kevés olyan étel van, amit nem ajánlott fogyasztani Felkészülés a szoptatásra A szoptatásban az a legfontosabb, hogy az anya készülődjön várandóssága alatt a baba fogadására. Biztos legyen abban, hogy akarja szoptatni a babáját. Erősítse az önbizalmát, hogy képes lesz erre a feladatra. Tudatosítsa önmagában, hogy a szoptatási időszak elején akár nehézségei is lehetnek (nehezen indul meg a tejelválasztás, emlő kisebesedése, fáradtság, kimerültség), melyek kitartást követelnek. Mindig fontolja meg, kitől fogad el tanácsot! A kéretlen tanácsok csak összezavarhatják! Néhány ilyen tanács, aminek nincs komoly alapja: 1. Mennyiségi táplálkozás. Sokszor halljuk azt az idősebb generációtól, hogy akkor lesz csak jó, tartalmas, tápláló teje a szoptatós anyának, ha sokat eszik. Ez nem így van! A várandósság alatt felszedett súlytöbblet tulajdonképpen megalapozza azt a tápanyagraktárt, amely biztosítja az anyatej megfelelő minőségét, és azt az energiát az anyai szervezet számára, ami a tej termelődéséhez, leadásához, és a szoptatáshoz szükséges. Nem kell többet enni, csak a rendszerességre kell törekedni, és legalább 5x változatosan étkezni. 2. Zsíros ételeket, de sokat, hogy jó vastag, tápláló legyen az anyatej, és a baba jól növekedjen. Akár hiszik, akár nem az anyatej összetétele egy meghatározott séma alapján választódik ki a szervezetben. Nem változik az összetétele akkor sem, ha az anya több, vagy kevesebb zsírt fogyaszt. Az anyatej zsírtartalmát, a szervezetben felhalmozott zsírraktárak biztosítják, nem a pillanatnyilag elfogyasztott zsír mennyisége. A sok és zsíros étel csak a szoptató anya súlyát növeli, nem az anyatej minőségét javítja. 3. Puffasztó ételek fogyasztásának tiltása is a tévhitek kategóriájába tartozik. A puffasztó, gázképződést okozó anyagokból (cellulóz, emészthetetlen rostok), felszabaduló gázok inkább csak az anyának okoznak kellemetlenséget, ezek az anyatejbe nem jutnak át, de okozhatnak kellemetlenséget a babának is. „Mindent lehet enni, de mértékkel” szemléletét követve, és figyelve a baba reakcióit, kialakíthat az anya egy változatos, tápláló, energiagazdag étrendet. Fontos tudni! A szoptatás ugyanúgy, mint a várandósság szipolyozza az anyai szervezetet, ezért fontos a szoptatás első pár hónapjában a fokozott vitamin-, ásványi anyag, mikroelem bevitel. Erre bármelyik multivitamin alkalmas, de fontos hogy természetes tápanyagokkal is támogassa az anya szervezetét. Miben és miért változtasson a szoptatós anya a táplálkozásán? A szoptatás alatt ugyanúgy kell tartózkodni a károsító anyagoktól, mint a várandósság idején, mert azok átkerülnek az anyatejbe is, mint ahogy a véráram útján a magzati szervezetbe. Aki szoptat, az ne dohányozzon, tartózkodjon az alkoholtól és a drogok használatától. Ne szedjen ellenőrizetlenül gyógyszert! De a mérsékletesen fogyasztott kávé, tea, csokoládé kellemesebbé teheti a szoptató anya napjait, segíthet a feszültség oldásában. Érdemes betartani az egészséges táplálkozás elveit. Törekedni kell a friss zöldségből, gyümölcsből készült ételek fogyasztására. Ha lehet, kerülje a szoptató anya a gyorsételeket, amelyeknek magasabb a zsírtartalma. Javasolt a finom pékárut felcserélni rostos, teljes kiőrlésű gabonából készült termékekre, ezeknek alacsonyabb a glikémiás indexe* kevésbé terhelik a hasnyálmirigy munkáját. Ugyanezen okokból kellene a répacukrot felváltani mézre, barnacukorra, és az édes, cukros, szénsavas üdítőket tiszta vízre. * glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége a szőlőcukorhoz képest, százalékban Címkék: szoptatás, táplálkozás, étkezés, anyatej ![]() [x] hirdetés ![]() [x] hirdetés ![]() VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEKTündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz ![]() [x] hirdetés OLVASD EL EZT IS!Szoptatás és étrend: mit egyen a szoptatós kismama? Milyen ételek kerülendők szoptatás alatt?A védőnői újszülött-látogatás alkalmával a legtöbbször az elsők között szerepel a kérdés, hogy mit ehet egy szoptató kismama. Általában mindenkitől mást hallunk, és a kórházakban is már az első napok étrendjén ott szerepel a paradicsomos káposzta, vagy a borsófőzelék. Akkor most mi az igazság? Mit ne együnk, igyunk a szoptatás ideje alatt?Az anyatejben a tápanyagokon kívül sok egyéb anyag is megjelenhet, felhalmozódhat. Ezért nagyon fontos odafigyelni, hogy a szoptatás alatt mit eszik, mit iszik a kismama. Az összeállításban megtalálhatod a szoptatás ideje alatt leginkább kerülendő ételek, italok listáját. Mit egyen a kismama a szoptatás alatt?! Receptekkel! II. részElőző cikkemben sorra vettük a szoptatás alatt a kismama számára szükséges tápanyagok mennyiségét, fajtáját. Most megnézzük, ezeket a szükségleteket milyen élelmiszercsoportokkal tudjuk fedezni. Mit egyen a kismama a szoptatás alatt?! Receptekkel!A csecsemő ideális tápláléka 6 hónapos korig az anyatej. Megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazza azokat az anyagokat, amire a picinek szüksége van. Vajon mi a helyzet az anyuka esetében? Hogyan kell táplálkozni ahhoz, hogy mind a csecsemő, mind ő megkapja a számára szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat? A kismama helyes étrendje szoptatás idején I. részAmikor megszületik a várva-várt kisbaba, az újdonsült édesanya testének időre van szüksége a regenerálódáshoz. A kicsi gondozása mellett továbbra is időt kell szentelni a helyes táplálkozásnak. Az első évben semmiképp sem szabad koplalni! Szükség van erőre és energiára, ezért elegendő kalóriát kell bevinni a szervezetbe. A témával foglalkozó szakértőnkMilisitsné Tátrai Beatrix - Védőnő - várandósság, terhesgondozásRecept ajánlatunk![]() TojáskrémUzsonnakrémek kenyérre >>9 hónapos kortól. >> Hozzávalók: Főtt tojás sárgája Margarin Recept:
A főtt tojássárgáját áttörjük és margarinnal habosra keverjük. Kenyérre kenve falatonként adható a már rágni tudó, darabos ételt evő csecsemőnek. |