Főoldal > Cikkek > Szoptatás > Igény szerinti szoptatás - Szülők Lapja

Igény szerinti szoptatás


A csecsemő számára az igény szerinti szoptatás a legmegfelelőbb. Biztosak lehetünk abban, hogy mindig annyi tej termelődik, amennyit a csecsemő szopik. A gyakori mellre tétel fokozza a tejtermelést, ugyanakkor megelőzi a mell kóros túltelődését.

Szerző: Szülők lapja
2008-04-17
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Az első napoktól kezdve igény szerint szoptatott újszülöttek súlyvesztése csekélyebb, és hamarabb visszanyerik születési súlyukat.
Nincs mindenkire érvényes rend a szoptatásban. Az első napok után minden újszülött kialakítja a saját szopizási ritmusát, és ez rendkívül különböző lehet. A csecsemők többsége 8-12 alkalommal szopik egy nap.
Egy részük éjszaka csak egyszer, egy másik csoportjuk többször. Nem érdemes az éjszakai szopizást sem korlátozni, ha megéhezik a csecsemő, úgysem tudjuk mással megnyugtatni. Mivel az anyatej néhány óra alatt kiürül a csecsemő gyomrából, az a természetes, hogy 5-6 óránként megéhezik a csecsemő.
A gyermek saját ritmusát nem szükséges átalakítani, az igény szerinti etetés eltérő időközöket eredményez általában.

Jó, ha az édesanya nem várja meg, míg a csecsemő sírással jelzi az éhségét, mert a síró gyermeket nehezebb mellre tenni. A szopómozgás, a cuppogás, a száj nyalogatása, a kéz szájába vétele, a nyugtalanság, a gyors szemmozgások az éhséget jelzik.

Szopizás mennyisége
Az elfogyasztott anyatej mennyiségét a szoptatás során a csecsemők egyenletesen növelik koruk előrehaladtával. Jellemző, hogy egy már kialakult szopizási ritmus mellett a csecsemő egyszer csak elkezdi gyakrabban igényelni a szopizást, esetleg szemmel láthatóan éhes marad.

Az első hat hónapban 3-4 mennyiségi ugrás is jelentkezhet!
Ezek az időszakok nagyon nehezen viselhetők el az édesanyák részéről, hisz a legtöbb anya ilyenkor úgy gondolja, hogy kevés a teje, és ilyenkor kezdődik el a hozzátáplálás, helytelenül. Tulajdonképpen nincs másról szó, mint hogy a csecsemőnek megnőtt az igénye. Amennyiben gyakrabban szoptatja meg édesanyja, a tejtermelés is emelkedni fog, és újra egyensúlyba kerül a kereslet és kínálat.

A szoptatás időtartama
Amilyen változatosak az újszülöttek szokásai a szopás gyakoriságát illetően, olyan változatosak a szoptatás időtartamát tekintve is. Átlagosan 15-20 percet szopnak az egyik mellből, majd jóllakásig a másik mellből, ez általában 10-15 perc. Vannak csecsemők, akik ennél gyorsabban is jól laknak, de vannak, akik sokkal hosszabb ideig szopnak. A szoptatások időtartamát nem érdemes korlátozni, a mellbimbó kisebesedése soha nem a hosszú szopás miatt alakul ki, hanem a helytelen mellre helyezés miatt.

Az anyatej összetétele
Amennyiben megpróbáljuk rövidebb időre korlátozni a szoptatás idejét, általában csak annyit érünk el, hogy a csecsemő csak az anyatej tejcukorban gazdag részét fogyasztja el, és nem szopik a zsírban és kalóriában gazdagabb részéből. Így súlyfejlődése lelassul.
A csecsemők időnkét cumiznak is a mellen, általában csak pihenésképpen, de néha az effektív szopást követően is. Az első hetekben az anya ezt már képes elkülöníteni. Ha a cumizás túl sokáig tart, az édesanya ezt megszakíthatja.
A mellet úgy tudja a csecsemő szájából könnyen kihúzni, ha egyik ujját a mell mellett bedugja a csecsemő szájába.

A csecsemő súlygyarapodása
Igény szerint táplált csecsemők legkésőbb 14 napos korukra visszanyerik a születési súlyukat, gyakran hamarabb is. A harmadik héttől kezdve átlagosan hetente 115-225 grammot gyarapodnak.


Forrás: Pocakosnapló
Szerző: Csordás Ágnes védőnő

Címkék: igény szerinti szoptatás, tejtermelés, túltelítődés, szoptatás időtartama, anyatej összetétele, súlygyarapodás

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet
Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete kapcsán egy friss hazai felmérést tettek közzé.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sonkás rizottó

Sonkás rizottó

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 50 gr rizs 50 gr zöldborsó 50 gr sonka 20 gr sajt 20 gr olaj só petrezselyemzöld

Recept:

Olajban üvegesre pároljuk a rizst és felengedjük kétszeres mennyiségű forró vízzel. Megkeverjük, majd hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, zöldborsót és a sonkát. Fedő alatt pároljuk. Mikor kész a rizs, levesszük a tűzről és fedő alatt 15 percig állni hagyjuk. tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Alvajárás okai, tünetei, kezelése: Mit tehetsz, ha a gyerek alvajáró? - Szakorvos válaszol

vissza vissza