Főoldal > Cikkek > Szoptatás > Biztonságos-e a vásárolt anyatej? Az anyatej leadás részletei - Szülők Lapja

Biztonságos-e a vásárolt anyatej? Az anyatej leadás részletei


Mit tehetünk, ha nincs elég anyatej vagy éppen túl sok van? Kell-e tartaniuk a szoptatni nem tudó anyáknak a női tejtől? Hogyan vizsgálja az anyatejgyűjtő állomás a leadott anyatejet?

Szerző: Milisitsné Tátrai Beatrix
2014-01-23
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Milisitsné Tátrai Beatrix
Védőnő - várandósság, terhesgondozás
kérdezd szakértőnket a témában >>
A női tej (vásárolt anyatej) megoldás lehet a szoptatni nem tudó anyáknak
Az elmúlt hetekben került a kezeim közé egy olvasmány, amely egy anyatejgyűjtő állomás bezárásról, majd újranyitásáról szólt. Örömteli fejleménynek tartottam, hogy nem hagyták mégsem veszni az anyatej-gyűjtőhelyet, hiszen ma már egyre több kismama, illetve baba szorul segítségre.
Az anyatejről és a szoptatásról elég sok szó esik mostanában, azonban a női tejről, vagyis az anyatejgyűjtő-állomásokon hozzáférhető más édesanyáktól származó tejről sajnos nem igazán hallani eleget. 
A női tej főként azon édesanyák számára fontos, akik valamilyen betegség vagy egyéb lelki adottság miatt nem képesek elegendő tejjel ellátni kisbabájukat, ugyanakkor tisztában vannak vele, hogy az anyatejnél nem létezik jobb táplálék a csecsemő számára.
A női tejjel való táplálásról mégis egészen megoszlanak a vélemények, és sok téves elképzelés kap szárnyra. „Ki tudja, hogy milyen az az tej, amit a gyűjtőállomásról kapok?”, „Egészségesen él-e a leadó kismama?”, „Dohányzik-e az illető?”, „Tiszta-e az, aki a tejet leadja?”, „Nem kaphat-e fertőzést a kisbabám?”, „Nem fáj-e pocakja a női tejtől a kisbabámnak?”- minden szoptatni tudó kismama fejében megfordultak már hasonló kérdések.
 
Biztonságos a női tej, mert előzőleg szigorúan ellenőrzik
Szeretném megnyugtatni mindazokat, akikben a fenti kérdések felmerülnek, hogy az anyatejgyűjtő állomásról származó női tej biztonságos! A fertőzés veszélye szinte kizárt, mivel mind a női tejet adó kismamát, mind pedig az általa leadott anyatejet labor körülmények között alaposan bevizsgálják. A leadásra jelentkező anyák szigorú ellenőrzésen esnek át (tüdőszűrés, AIDS- teszt, ellenőrzik a tej tisztasági fokát, csíramentességét, és még több minden mást; ráadásul a tejet nem csak egyszer, hanem leadás ideje alatt többször is nézik.) 
Másrészt gondoljunk arra, hogy aki a tejet szolgáltatja a saját gyermekét is szoptatja, így valószínű mindent megtesz azért, hogy teje jó minőségű, biztonságos táplálék legyen.
 
Egyre kevesebb a leadott anyatej, pedig az igény egyre nagyobb
Manapság inkább az a legnagyobb gond, hogy a leadott női tej mennyisége időről-időre csökken, az igény pedig egyre nagyobb lenne.
Az anyatej leadását a védőnők mindenkor szorgalmazták és szorgalmazzák ma is. Egyértelmű, hogy jó annak, aki kapja – mert a legjobb és biztonságos táplálék, megvéd a betegségektől, és összetételét tekintve legjobban emészthető a baba számára. És jó annak is, aki adja,- mert nem kell a csapba öntenie értékes tejét, erősíti az a tudat, hogy segíthet másoknak, valamint anyagilag megbecsülik a fejésre fordított időt (1 liter anyatej 1800 Ft, amelyet a társadalombiztosítás térít a leadó anya számára). (Van, ahol már akár 3.000 Forintot fizetnek literéért >> - szerk.) Ezzel szemben viszont a női tejre rászorulók ingyen juthatnak hozzá a „gyógyszerhez”, mert a társadalombiztosítás annak költéségét fedezi. Sokaknak ez az ingyen „gyógyszer” segít a családi kassza szinten tartásában, hiszen nem kell tápszerre költeniük.
 
Még a kevés leadott anyatej is óriási segítség lehet a rászoruló kisbabáknak – Segíts Te is!
Sokan tévesen gondolják úgy, hogy kevés a fölöslegük, és emiatt nem fordulnak az anyatejgyűjtő állomásokhoz. Ne riasszon vissza egy anyát se az, hogy csak kis mennyiséget tud leadni, hiszen a női tejért sorban állnak a rászorulók. Az a kevésnek gondolt mennyiség is más szoptatni nem tudó édesanya számára valódi kincs!
Az anyatej nem csak hogy fontos, hanem a baba egészségének záloga, a legjobb táplálék, igazi kincs. Az hogy mekkora kincs, azt csak azok tudják igazán értékelni, akik a hiányát szenvedik. 
 
 
Fotó: freedigitalphotos.net

Címkék: anyatej, női tej, szoptatás, anyatejgyűjtő állomás, tejbevizsgálás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Támogatás anyatej és tápszer vásárlására

Kiknek jár ingyen az anyatej? Kik és hogyan kaphatnak TB támogatást a tápszer vásárlására? 2012/01 OEP jogszabály: Hatályos: 2012. január 1-től.

tovább a cikkre
A szoptatás sikerének titka

A szoptatásnak két fő aranyszabálya van. Etesd a babát és tartsd fenn a tejtermelést. Ez abban az esetben is igaz, ha a szoptatás nem megy tökéletesen az első időkben. A szopást a legtöbb babának tanulnia kell, ehhez pedig nagy türelemre van szükség.

tovább a cikkre
Ha túl sok az anyatej, az Anyatejgyűjtő Állomás megvásárolja

Nagy öröm, ha egy anyuka képes szoptatni a csemetéjét és tudja, hogy a legjobbat adja gyermeket számára. Ha túlságosan is jól működik a tejtermelése, akkor a felesleget más – kevésbé szerencsés - kismamák számára adhatja és ezzel még plusz jövedelemre is szert tehet!

tovább a cikkre
Ha nem elég az anyatej...

Előző cikkünkben sorra vettük a leggyakrabban előforduló szoptatási problémákat. Most arra keressük a választ, hogy mit tegyünk, ha a probléma magva a kevés anyatej. Hartung Andrea védőnő, szoptatási tanácsadó írásában bemutatja az okokat, illetve a lehetséges megoldásokat.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Milisitsné Tátrai Beatrix - Védőnő - várandósság, terhesgondozás

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Meggylé

Meggylé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 150 gramm meggy

Recept:

A meggyet meleg folyó vízben megmossuk, kimagozzuk, szitán áttörjük. Az így nyert levet adjuk a csecsemőnek.

Fontos!
A gyümölcslevet lehetőleg frissen készítve kapja a baba, mert ha sokáig állni hagyjuk, akkor a C-vitamin-tartalma csökken!
A gyüm&ou(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Éjjeli felriadás

Kedves Édesanya!
Gyermeke valószínűleg az őt érő stresszt így tudja kezelni, a szülő közelsége a nyugtató számára. Ez valóban sok feszültséget generálhat otthon. Én első körben ki próbálnám deríteni, mi jelent most neki fokozott stresszt. Ki lehet próbálni relaxációs technikákat, melyeket könnyedén egy-egy relaxációs mesekönyv segítségével is megtanulhat. A technika rendszeres alkalmazása, a mindennapi feszültségek átbeszélgetése, a több játék, több szülői figyelem, megoldást hozhat. Ha azonban ez nem eredményez jelentős javulást, érdemes konzultálni egy szakemberrel.

Ezt olvastad már? [x]
Szülés

Nem volt idejük eljutni a kórházba, túl gyorsan jött a baba! - Saját kisfiát segítette világra egy édesapa Vas megyében

vissza vissza