Főoldal > Cikkek > Szoptatás > A császárral született babákat másképp kell táplálni! - Szülők Lapja

A császárral született babákat másképp kell táplálni!

Szülőklapja képMivel a császárral született babák nem kerülnek kapcsolatba a hüvelyi flórával, ezért nem jutnak a szervezetükbe bizonyos jó baktériumok.

Szerző: Szülők lapja
2023-11-03
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Minden 3. csecsemő császárral születik
A császármetszés világszerte nagyon elterjedt, Európában ma már minden harmadik csecsemő császármetszéssel születik (ebből sok esetben előre indikált, elektív alapon). Ha orvosi szempontból szükséges, a császármetszés hatékonyan képes csökkenteni bizonyos, a természetes úton történő szüléssel járó rizikófaktorokat, hatékony beavatkozás az anya és az újszülött védelmében. A császármetszéssel született csecsemők szervezetébe ugyanakkor nem jutnak bizonyos hasznos baktériumok, melyek a bélflóra egészségéért felelősek. Ennek hiányában a csecsemőknél emelkedhet az immunrendszerhez köthető betegségek kialakulása gyermekkorban és a későbbi élet során is.A császáros anyukáknál gyakrabban vannak szoptatási nehézségek
Az anyatej minden kétséget kizáróan a legmegfelelőbb táplálék a csecsemők számára, mivel támogatja az egészséges immunrendszer fejlődését és a bélflóra kialakulását. Klinikai kutatások is igazolják, hogy a császármetszéses szülés gyakran jár a szoptatás nehézségeivel és a szoptatás korábbi abbahagyásával. A csecsemők – köztük a különleges igénnyel rendelkező császármetszéssel született babák – esetén az egyedi igények és körülmények alapján kell a megfelelő tápszert kiválasztani.

A császáros babák emésztőrendszerében nem megfelelő a mikroorganizmusok összetétele
Kétségtelen, hogy az anyatejes táplálás a lehető legjobb az újszülöttek táplálására. Ha azonban mégis tápszeres táplálásra kerül a sor, külön figyelmet érdemelnek a császármetszéssel született babák, akiknél a normál bélflóra kialakulásához sokkal több időre lehet szükség, mint a természetes úton született újszülötteknek. Mivel császármetszés során nem találkozik az újszülött az anyai hüvelyi flórával, megszületéskor emésztőrendszerében nem megfelelő a mikroorganizmusok mennyiségi és minőségi összetétele. A bélflóra az anyatejes táplálás megkezdésével párhuzamosan kezd csak kialakulni. Ha pedig tápszeres táplálásra is szükség van, alaposan meg kell fontolni, hogy milyen terméket kap a baba.

Ha nincs elég anyatej, akkor gondosan kell kiválasztani a tápszert
Klinikai vizsgálatok megjelölnek olyan tápszer összetevőket – speciális rostkeveréket, valamint speciális bifidobaktériumokat, köznyelvi nevén jó baktériumokat –, melyeknek ígéretes hatásait mutatták ki. Ezekkel visszaállítható a császármetszés és a korai élet során az antibiotikumoknak való kitettség, valamint más tényezők által megzavart bélflóra és annak egészségre gyakorolt pozitív hatásai.

„A szülőkben fel sem merül, hogy ha az anyatejes táplálás nem, vagy csak részben lehetséges a császármetszéssel született kisbabájuknál, akkor különleges odafigyeléssel kell kiválasztani a tápszert. Pedig már léteznek olyan tápszer összetevők, amelyekben a rost- és jótékony baktériumtartalom segítenek helyreállítani a bélflórában a jó baktériumok mennyiségében kialakuló hiányt, közelebb hozva azt a hüvelyi úton született, egészséges csecsemőkéhez” – mondja Dr. Bálint Koppány.

Dr. Zonda Igor, házi gyermekorvos azt is hozzáteszi, hogy ha ennek szükségessége felmerül a természetes úton és császármetszéssel született gyerekek esetén is kiemelt figyelmet kell fordítani a tápszeres táplálásra. Amennyiben az anyatejes táplálással a kicsi tápanyagbevitele nem megoldható,
fontos, hogy a szülők a gyermekorvostól informálódjanak a tápszerek lehetőségeiről. A szakorvos emellett úgy látja, hogy az egészségügyben dolgozók figyelmét is fel kell hívni a tényre, hogy egyes gyermekcsoportok, mint például a császármetszéssel születettek babák, speciális igényekkel rendelkeznek, és ezek meghatározóak a táplálás esetén is.Hivatkozások
1. Arslanoglu S et al. Journal of Nutrition, 2007;137:2420–4.
2. Bruzzese E et al. Clin Nutr, 2009;28(2):156–61.
3. Chatchatee P et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2014;58(4):428–37.
4. Arslanoglu S et al. J Nutr, 2008;138:1091–5.
5. Hobbs A et al. BMC Pregnancy Childbirth, 2016 Apr 26;16:90.


Fotó: Freepik
 

Címkék: császármetszés, szülés, szoptatás, tápszer

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Újszülött babát tettek Veszprémben a kórház babamentő inkubátorába
Újszülött babát tettek Veszprémben a kórház babamentő inkubátorába

Egészséges újszülött kisfiút helyeztek el Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház babamentő inkubátorában.

tovább a cikkre
​A 149-es buszon született meg a baba, a sofőr segítette a világra
​A 149-es buszon született meg a baba, a sofőr segítette a világra

Fantasztikus dolgot tett a 149-es busz sorfőrje, miután észrevett egy fájdalmakkal küzdő kismamát. Felsegítette a várandós nőt a járműre, és végig segédkezett a baba világrajövetelében.

tovább a cikkre
​Újszülött kislányt hagytak a Heim Pál kórház inkubátorában, gyönyörű nevet kapott
​Újszülött kislányt hagytak a Heim Pál kórház inkubátorában, gyönyörű nevet kapott

2023. augusztus 17-én reggel 7 órakor a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet babamentő inkubátora jelzett, hogy egy újszülött babát helyeztek el benne.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Cseresznyeleves

Cseresznyeleves

Levesek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g cseresznye 30 ml tejföl 10 dkg liszt fahéj, szegfűszeg citrom leve és héja pici cukor

Recept:

Egy fazékba felteszünk forrni vizet, amit egész fahéjjal, szegfűszeggel, alaposan megmosott citrom vékonyra szeletelt héjával ízesítünk. A víz fedő alatt forrjon. Kb. 10 perc forrás után kiszedjük a fűszereket, és beletesszük a vízbe a magozott cseresznyét. A tejfölt (...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Mert az ő egészsége a legfontosabb… (x)

vissza vissza