Főoldal > Cikkek > Újszülött > Újszülött ápolása - miben segít a védőnő? - Szülők Lapja

Újszülött ápolása - miben segít a védőnő?


Miután megszületett a baba, a kórház értesíti a védőnőt, így pár nap múlva - miután megérkezett az újszülöttértesítő - már mi is tudunk az örömhírről. Természetesen még jobb, ha az anyuka vagy valamelyik hozzátartozó értesíti a védőnőt, hisz ilyenkor úgy készülünk, hogy jó esetben 3-4 nap múlva hazatér az újszülött.

Szerző: Agárdiné Zseni Hilda
2012-07-16
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Fontos, hogy ha tudják, mikor viszik haza a babát, szóljanak a védőnőnek, hiszen nekünk a hazaéréstől számított 24 órán belül (hétvége vagy ünnepnap esetén 72 órán belül) meg kell látogatnunk a kis családot.

A védőnő első kérdései
Az első látogatáskor már ismerjük az édesanyát, ha van, a nagyobb testvért, szerencsés esetben az apukát is. Először gratulálunk, majd kicsit beszélgetünk. Hogyan zajlott a szülés, hogyan indult meg: fájásokkal? elfolyt a magzatvíz? bent tartották a kismamát? megnézzük a zárójelentéseket, anyuka felteszi az esetleges kérdéseit, majd megvizsgáljuk az újszülöttet.

Az újszülött vizsgálata
Első alkalommal mindig fel kell ébreszteni a babát, ha alszik. Levetkőztetjük egy pelenkára és figyelmesen szemügyre vesszük: megtapintjuk a kutacsát, megnézzük a kis arcát, nincsenek-e rajta kiütések. Megfigyeljük a bőrét, nem sárga? Száraz, hámló? A mellek duzzadtak-e? (Ha igen, az természetes, a hormonhatások miatt van.) 

Az újszülött köldökcsonkjának ápolása
Nagyon fontos a köldökcsonk ellenőrzése. Amikor hazaadják a kórházból az újszülöttet, a köldökcsonk még általában megvan. Sokan, főleg az első gyermekes szülők nem mernek hozzáérni, nehogy fájdalmat okozzanak a babának. Nem kell félni a köldökcsonktól, óvatosan megfogjuk, és 70%-os alkohollal körbetöröljük, majd beszórjuk köldökre való, hexaclorophenes hintoporral. Ezt minden pelenkázáskor megismételjük addig, míg le nem esik a köldökcsonk (7-10 nap). Amíg a köldökcsonk megvan, vigyázzunk, hogy lehetőség szerint ne érje víz. Ha fürdetéskor néhány csepp víz éri, nem tragédia, de ne áztassuk!

Az újszülött nemi szervének vizsgálata
Szemügyre vesszük a nemi szerveket, megnézzük a kislányoknál, hogy a nagyajkak duzzadtak-e, pirosak-e. Kisfiúknál a heréket ellenőrizzük, hogy a herezacskóban vannak-e. Megnézzük a péniszt, a bőrt meddig tudjuk felhúzni. Nem szabad erőltetni! Sok vita van arról, hogy kell-e húzgálni a bőrt a kisfiúk péniszén. A legtöbb gyermekorvos szerint felesleges 1 évig, hiszen folyamatosan nő, szépen magától is meg fog oldódni a szűkület. Azt figyeljék a fiús anyukák, hogy a csecsemő szépen, ívesen pisil-e. Ha igen, nincsen gond.

Az újszülött szoptatása
Ha szerencsénk van, éppen akkor jön el a következő szopás ideje, amikor családlátogatáson vagyunk. Ilyenkor megfigyeljük az újszülött szopási technikáját. Ügyesen bekapja a mellbimbót? Mohón szopik? Lusta? Sokszor pihen közben?
Anyukának megnézzük a mellbimbóját, nem sebes-e. Ha sebes, az szinte minden esetben a rossz mellre helyezéstől van. A baba nem megfelelően kapja be ilyenkor a mellbimbót és a bimbóudvar egy részét. Segítünk a megfelelő szoptatási testhelyzet kiválasztásában, a helyes mellre tételben. Ha kevés az anyatej, tanácsokkal látjuk el az édesanyát.

A legfontosabb tudnivalók
Beszélünk a szociális juttatásokról. Az igénylés menetéről, hová és mikor kell beadni a papírokat.
Fontos megbeszélni a vitaminok adásának idejét.
Tájékoztatjuk az édesanyát a kötelező és ajánlott oltásokról, azok idejéről.
Fontos beszélni a lázcsillapításról, a fürdetésről, bőrápolásról; szellőztetésről, levegőztetésről. Hogyan öltöztessük a babát, ha sétálni megyünk? Tavasztól őszig a napvédelem fontosságát hangsúlyozzuk.

Kérdezzünk!
Javaslom, hogy amint az édesanyának eszébe jut valami, jegyezze fel egy papírra, és ha ott van a védőnő, kérdezze meg. Inkább kérdezzen feleslegesen, minthogy bizonytalan legyen, vagy rossz döntést hozzon.

Azért vagyunk, hogy segítsünk!

 

Címkék: újszülött, újszülött köldökcsonk, köldökcsonk ápolása, szoptatás, védőnő, védőnői látogatás

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Az újszülött első napjai a kórházban

Amint megszületik a várva várt gyermek, az újdonsült anyuka számára megszűnik a külvilág. Nem tud betelni gyermekével, földöntúli boldogságában talán fel sem tűnik neki a sürgés-forgás, ami az újszülött körül történik.

tovább a cikkre
Az újszülött gondozása

A kórházból hazaérve számtalan kérdés, kétség van a szülőkben, főként, ha első gyermeküket tartják kezükben. Eddig megoldott volt a baba táplálása, a megfelelő hőmérséklet biztosítása, de a világra jötte után az új környezethez alkalmazkodnia kell. A megváltozott körülmények hozzáigazításáról pedig nekünk, szülőknek kell gondoskodnunk.

tovább a cikkre
Az újszülött életének első 2 napja

A megszületést követően akár 1 perc is eltelhet, mire a babák felsírnak. Ez az a pillanat, amire minden kismama lélegzetvisszafojtva vár, ugyanis ez a sírás mutatja, hogy az újszülött alkalmas a méhen kívüli életre.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Spenót burgonyával - banánnal édesítve

Spenót burgonyával - banánnal édesítve

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 gr tisztított spenótlevél 50 gr burgonya 15 gr banán 1 tk olaj

Recept:

A megpucolt, kockákra vágott burgonyát kb. 15-20 percig pároljuk annyi vízben, ami éppen elfedi. A spenót szárait leszedjük, a leveleket egyesével lemossuk, majd forró vízben 4-5 percig főzzük. Miután leszűrtük, hideg vízzel lehűtjük. A banánt karikákra vágju(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Így veszik rá a gyereket, hogy ártson magának: Egyre veszélyesebb kihívások terjednek a magyar tinik között

vissza vissza