Covid-járvány alatt született csecsemők fejlődése: Ebben térnek el más kisbabáktól

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


Covid-járvány alatt született csecsemők fejlődése: Ebben térnek el más kisbabáktól Egy friss tanulmány szerint a Covid-pandémia alatt született babák enyhén elmaradnak motoros képességeikben azoktól a csecsemőktől, akik nem ezen időszak alatt jöttek világra, ugyanakkor van olyan terület, amiben viszont fejlettebbek. Egy friss tanulmány szerint a Covid-pandémia alatt született babák enyhén elmaradnak motoros képességeikben azoktól a csecsemőktől, akik nem ezen időszak alatt jöttek világra - függetlenül attól, hogy édesanyjuk átesett-e a Covidon vagy sem. Ugyanakkor van olyan terület, amiben viszont fejlettebbek.

A JAMA Pediatrics kutatói 255 csecsemőt vizsgáltak meg, akik mindannyian 2020 márciusa és decembere között New Yorkban születtek - mint ismeretes, a nagyváros volt az Egyesült Államokbéli pandémia kezdetének egyik gócpontja.

Kérdőíves módszerrel vizsgálódtak
A csecsemők szociális, kommunikációs és motoros képességeit 6 hónapos korukban, hagyományos kérdőíves módszerrel szűrték - olyanokra fejlődési mérföldkövekre voltak kíváncsiak, mint hogy például képesek-e a hátukról a hasukra fordulni, vagy hogy mennyit gagyorásznak.


(illusztráció)

Motoros képességekben rosszabb, kommunikációban jobb
A világjárvány idején született babák a legtöbb szempontból alacsonyabb pontszámot értek el - függetlenül attól, hogy édesanyjuk a terhesség alatt megfertőződött-e Coviddal vagy sem. Ugyanakkor, bár a motoros képességekben enyhe elmaradás mutatkozott, a kommunikációs terület eredményei épp ellentétesen alakultak az elvártnál: ebben ugyanis a pandémiás babák magasabb pontszámokat szereztek.

Épp ellenkező eredményre számítottak
Az eredménnyel kapcsolatban Sean Deoni, a Brown Egyetem gyermekgyógyászati kutatásokra specializálódott docense megjegyezte, nagyon érdekes, hogy épp a motoros képességekben mutatkozik enyhe lemaradás, mikor ezek lényegében alapvető fejlődési elemek, ugyanakkor a kommunikációs képesség viszont fejlettebb - az ember azt képzelné, a szülők és gondozók maszkviselése gátolja a babák kapcsolatteremtő készségeinek normális fejlődését.  

Nem szabad messzemenő következtetést levonni
A kutatók mindenesetre óva intenek attól, hogy bárki messzemenő következtetést levonjon az eredményekből: egyrészt számos faktor közrejátszhatott abban, hogy ezek az eredmények születtek - például a lezárások miatti stressz, munkahelyek elvesztése, aggódás a járvány miatt, a várandósság nehézségei -, ráadásul a vizsgált minta is csak egy szűk keresztmetszetre vonatkozik.

- Ez egy nagyon kis minta, melyet egy nagyon specifikus helyzetre alapoztak, és mind helyben, mind időben nagyon korlátozott időszakot vesz figyelembe - mondta, hozzátéve: Nem mintha így ne tudnánk tanulni az eredményekből, de ez a világjárvány alatti terhességek nagyon kis szeletét mutatja csak meg.

A Covid befolyásolja a terhesség lefolyását
Miközben még mindig születnek tanulmányok arról, hogy a Covid hogyan befolyásolhatja a születendő csecsemők fejlődését, számos bizonyíték van arra, hogy a betegség más kockázatokat is jelent számukra. A Coviddal fertőzött terhes nők kisbabái nagyobb valószínűséggel lesznek koraszülöttek, ami akár a kisgyermek élethosszig tartó fogyatékosságához, például központi idegrendszeri sérüléshez vezethet. Mindemellett a koronavírus növeli a halva születések kockázatát, bár összességében még mindig alacsony az arány.

Forrás: NBC News
Fotó: Freepik/bristekjegor

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


2022.01.11