Főoldal > Cikkek > Újszülött > Covid-járvány alatt született csecsemők fejlődése: Ebben térnek el más kisbabáktól - Szülők Lapja

Covid-járvány alatt született csecsemők fejlődése: Ebben térnek el más kisbabáktól

Szülőklapja képEgy friss tanulmány szerint a Covid-pandémia alatt született babák enyhén elmaradnak motoros képességeikben azoktól a csecsemőktől, akik nem ezen időszak alatt jöttek világra, ugyanakkor van olyan terület, amiben viszont fejlettebbek.

Szerző: Szülők lapja
2022-01-11
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Egy friss tanulmány szerint a Covid-pandémia alatt született babák enyhén elmaradnak motoros képességeikben azoktól a csecsemőktől, akik nem ezen időszak alatt jöttek világra - függetlenül attól, hogy édesanyjuk átesett-e a Covidon vagy sem. Ugyanakkor van olyan terület, amiben viszont fejlettebbek.

A JAMA Pediatrics kutatói 255 csecsemőt vizsgáltak meg, akik mindannyian 2020 márciusa és decembere között New Yorkban születtek - mint ismeretes, a nagyváros volt az Egyesült Államokbéli pandémia kezdetének egyik gócpontja.

Kérdőíves módszerrel vizsgálódtak
A csecsemők szociális, kommunikációs és motoros képességeit 6 hónapos korukban, hagyományos kérdőíves módszerrel szűrték - olyanokra fejlődési mérföldkövekre voltak kíváncsiak, mint hogy például képesek-e a hátukról a hasukra fordulni, vagy hogy mennyit gagyorásznak.


(illusztráció)

Motoros képességekben rosszabb, kommunikációban jobb
A világjárvány idején született babák a legtöbb szempontból alacsonyabb pontszámot értek el - függetlenül attól, hogy édesanyjuk a terhesség alatt megfertőződött-e Coviddal vagy sem. Ugyanakkor, bár a motoros képességekben enyhe elmaradás mutatkozott, a kommunikációs terület eredményei épp ellentétesen alakultak az elvártnál: ebben ugyanis a pandémiás babák magasabb pontszámokat szereztek.

Épp ellenkező eredményre számítottak
Az eredménnyel kapcsolatban Sean Deoni, a Brown Egyetem gyermekgyógyászati kutatásokra specializálódott docense megjegyezte, nagyon érdekes, hogy épp a motoros képességekben mutatkozik enyhe lemaradás, mikor ezek lényegében alapvető fejlődési elemek, ugyanakkor a kommunikációs képesség viszont fejlettebb - az ember azt képzelné, a szülők és gondozók maszkviselése gátolja a babák kapcsolatteremtő készségeinek normális fejlődését.  

Nem szabad messzemenő következtetést levonni
A kutatók mindenesetre óva intenek attól, hogy bárki messzemenő következtetést levonjon az eredményekből: egyrészt számos faktor közrejátszhatott abban, hogy ezek az eredmények születtek - például a lezárások miatti stressz, munkahelyek elvesztése, aggódás a járvány miatt, a várandósság nehézségei -, ráadásul a vizsgált minta is csak egy szűk keresztmetszetre vonatkozik.

- Ez egy nagyon kis minta, melyet egy nagyon specifikus helyzetre alapoztak, és mind helyben, mind időben nagyon korlátozott időszakot vesz figyelembe - mondta, hozzátéve: Nem mintha így ne tudnánk tanulni az eredményekből, de ez a világjárvány alatti terhességek nagyon kis szeletét mutatja csak meg.

A Covid befolyásolja a terhesség lefolyását
Miközben még mindig születnek tanulmányok arról, hogy a Covid hogyan befolyásolhatja a születendő csecsemők fejlődését, számos bizonyíték van arra, hogy a betegség más kockázatokat is jelent számukra. A Coviddal fertőzött terhes nők kisbabái nagyobb valószínűséggel lesznek koraszülöttek, ami akár a kisgyermek élethosszig tartó fogyatékosságához, például központi idegrendszeri sérüléshez vezethet. Mindemellett a koronavírus növeli a halva születések kockázatát, bár összességében még mindig alacsony az arány.

Forrás: NBC News
Fotó: Freepik/bristekjegor

Címkék: covid, koronavírus, pandémia, terhesség, motoros képességek, kommunikációs képességek

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Kötelező újszülöttkori szűrés: Ezeket a ritka betegségeket tudják kimutatni egy csepp vérből - Mit jelent, ha pozitív a teszt?
Kötelező újszülöttkori szűrés: Ezeket a ritka betegségeket tudják kimutatni egy csepp vérből - Mit jelent, ha pozitív a teszt?

A kötelező anyagcsere-szűrővizsgálatot minden Magyarországon született újszülöttön elvégzik. Ezzel többnyire öröklött, genetikailag kódolt ritka betegségeket lehet kiszűrni.

tovább a cikkre
A világ legkisebb újszülöttje: Életben maradt a 25. hétre, 212 grammal született kislány! - Nem sok esély volt a túlélésére
A világ legkisebb újszülöttje: Életben maradt a 25. hétre, 212 grammal született kislány! - Nem sok esély volt a túlélésére

13 hónapnyi intenzív kezelés után hazavihették szülei a világ legkisebb újszülöttjeként világra jött babát egy szingapúri kórházból. A kislány 212 grammal született, most pedig már 6,3 kilót nyom.

tovább a cikkre
A világon elsőként! Covid-antitestekkel született egy csecsemő, miután édesanyját várandósan beoltották
A világon elsőként! Covid-antitestekkel született egy csecsemő, miután édesanyját várandósan beoltották

Világra jött az első olyan csecsemő, aki már Covid-19 antitestekkel született, miután édesanyja várandósan megkapta a koronavírus elleni védőoltást a terhesség 36. hetében.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Sütőtökpüré csirkével

Sütőtökpüré csirkével

Egytálételek >>
7 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100 g sütőtök 50 g csirkemell

Recept:

A sütőtököt alaposan megmossuk, felszeleteljük, sütőben megsütjük. A csirkemellet ledaráljuk, enyhén sós, kevés vízben megfőzzük. A megsült tököt kiszedjük a héjából, villával összetörjük, és összekeverjük a hússal.
tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Így veszik rá a gyereket, hogy ártson magának: Egyre veszélyesebb kihívások terjednek a magyar tinik között

vissza vissza