Főoldal > Cikkek > Ünnepek > 20 ártó mondat, ami megmérgezi a karácsonyi hangulatot - Hogyan kerülheted el a feszültséget az ünnepekkor? - Szülők Lapja

20 ártó mondat, ami megmérgezi a karácsonyi hangulatot - Hogyan kerülheted el a feszültséget az ünnepekkor?

Szülőklapja képEgyesek a karácsonyt gondként, felesleges teherként és stresszként élik meg, míg mások szeretetteljes családi légkörben, örömmel és egymásra való odafigyeléssel tudják az ünnepet eltölteni. Mi a titka a békés és harmonikus családi együttléteknek? Pszichológus szakértőnk most elárulja nekünk!

Szerző: Balázs Nelli
2015-12-21
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Balázs Nelli
klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>
A karácsony a legszebb családi ünnepünk, sok ember mégsem így éli meg. Vajon min múlik, hogy a karácsonyt csendesen és elmélyülten vagy ellenkezőleg, stresszforrásként éli meg az ember? Hogyan lehet feszültségmentes az ünnepi családi ebéd vagy vacsora, és valóban békés és boldog a karácsony? Ezekre kerestük a választ, amelyben Balázs Nelli pszichológus volt segítségünkre.

Karácsony - te magad döntöd el, hogy stressz vagy ünnep legyen!
A karácsony lehetőség a kapcsolatok rendezésére, ápolására, folytatására, a szeretet raktárak feltöltésére, egymás felé érzett szeretet kinyilvánítására. Lehetőség mások vágyainak kielégítésére, saját elképzeléseink megfogalmazására. Lehetőség a hagyomány ápolására és új szokások kialakítására. Lehetőség az adakozásra és ajándékozásra. A karácsony hívatott biztosítani az állandóságot, az összetartozást és a rendet.

Ha egy ünnephez ennyi asszociáció, feladatkör társul óhatatlanul is megjelenek a követelések és elvárások. Az adventi időszak négy héten keresztül tart, ha kellően kihasználjuk lehetőségeit és tudatosítjuk esetleges elvárásainkat, akkor karácsony végéig akár jelentős viselkedés- és személyiségváltozásokon is átmehetünk. Akik ezt az időszakot a készülődésre, lecsendesedésre és átgondolásokra használják, azok figyelem teljesen, kedvesen és rugalmasan tudják megélni a karácsony ünnepét.

Akik viszont az ünneplést inkább az anyagi, tárgyi oldalról közelítik meg, azoknál a karácsony stresszforrásként jelentkezik az életükben, hiszen rengeteg elvárással, követelőzéssel maguk és mások felé is lépnek bele az ünneplésbe.

Számodra is ismerősek ezek a negatív gondolatok karácsony körül?
Ezért először is tudatosítsuk a leggyakrabban előbukkanó irracionális, nem konstruktív automatikus gondolatokat, majd azok megcáfolásával és átkeretezésével új lehetőségek elé nézhetünk.

20 ártó mondat a fejedben, ami megmérgezi a karácsonyi hangulatot

 1. Karácsony van, ilyenkor mindenkinek szeretni kell a másikat…
 2. Csak el tudunk tölteni egy napot veszekedés nélkül…
 3. Karácsonyig el kell érnem a céljaimat…
 4. Több pénz kéne a sok ajándékhoz…
 5. Mindenkit meg kell vendégelnem…
 6. A lakásnak rendezettnek, hangulatosnak kell lennie..
 7. Csak el tudjuk viselni egymást egy napra…
 8. Mindennek nagyon jól kell sikerülnie…
 9. Megőrjít a magány…
 10. Meg kell élnem az adás örömét…
 11. Mindenhova oda kell érnem, mindenben részt kell vennem…
 12. Úgy kell készülnöm, hogy mindenki jól érezze magát…
 13. Ha most nem, mikor máskor…
 14. Legalább most legyen együtt a család…
 15. Túl fáradt vagyok, ez az egész csak macera nekem…
 16. Mindent meg kell tenni a gyerekekért…
 17. Csak a gyerekek miatt ünnepelek, nekem jó lenne bárhogyan is…
 18. Még anyukámnak is kell vennem valamilyen ajándékot…
 19. Úgy kell tennem, mintha élvezném, pedig olyan fáradt vagyok..
 20. Jaj, csak a karácsonynak legyen vége, mert utána én több napig csak nézek ki a fejemből!

20 ártó mondat, ami megmérgezi a karácsonyi hangulatot - Hogyan kerülheted el a feszültséget az ünnepekkor?
"Azért mert karácsony van, nem kell mindennek tökéletesnek lennie"


Hogyan élheted meg a karácsonyt feszültségek nélkül? 3 jó tanács


1. Karácsonykor ne a hiányra koncentrálj
Már csak végigolvasva a listát érezzük a szorongást, a stresszt, az esetleges bűntudatot, szégyent és haragot. Ezek az érzések nem segítik elő az ünneplést, az egymásra figyelést. A fókuszt a hiány, lerendezetlen kapcsolatok, körülmények irányába viszik. Amit egész évben nem teszünk, tudatosan nem készülünk rá, és aktívan nem gyakoroljuk a mindennapokban, az advent időszakában sem fog magától vagy csak a tárgyak meglététől és kényszeredett találkozásoktól átalakulni. Ne a hiányra koncentráljunk, hanem arra, amink már megvan, amit tovább lehet építeni és szépíteni.

2. Tanuld meg az ünnepet követelés nélkül megélni
Sokkal jobban tesszük, ha ezt az időszakot a vágyaink, igényeink megfogalmazására fordítjuk, és miután megtörtént az ünneplés tudatosan el is kezdünk dolgozni apró eszközökkel és lépésekkel a célért. Magát az ünnepet pedig megtanuljuk követelések nélkül megélni. A fent leírt gondolatokat átalakítjuk úgy, hogy  mindegyikben megjelenjen az erő, a remény és a vágyakozás. Jó lenne..., szeretném..., bárcsak megtörténhetne..., milyen jó is lenne...

3. Gazdagítsd magad és kapcsolataidat karácsonykor
A gyakorlatban gondoljuk végig, kitől kaphatunk segítséget, hogyan oszthatjuk szét egymás között a feladatokat, melyek azok a szokások, melyek máskor is beváltak, kitől-milyen hozzáállást várhatunk el és mi magunk, esetleg hol bukhatunk el.

Ha énekelünk, sütögetünk, egymással nagyokat sétálgatunk, beszélgetünk, esetleg valaki számunkra idegen emberre is gondolunk, és őt is meglepjük, akkor máris töltekezünk. A nehéz, konfliktussal terhelt kapcsolatainkat pedig korlátozzuk le mint időben, helyszínben és elvárásokban is. A legkisebb változásnak, szép szónak is tudjunk örülni, és ezt gazdagítsuk-építgessük ezekkel a családtagokkal az ünnep után.

Sok sikert kívánok mindenkinek a tudatosításhoz és a minél belsőségesebb és szerényebb ünnepléshez.

Szerző: Balázs Nelli pszichológus
Fotó: Freepik

Címkék: karácsony, ünnep, család, családi krízis, válás, szülő, gyerek, advent, pszichológus

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Karácsony van! Azt kívánjuk, hogy ez a varázs soha ne múljon el!

„A Karácsony a befogadás, az elfogadás Ünnepe. Jól értünk ahhoz, hogyan fárasszuk ki magunkat Karácsonyra. De amikor elérkezik, minden évben újként hat ez a varázs…” Református lelkésznő üzenete a családoknak Karácsony alkalmából.

tovább a cikkre
20 dolog, amit szeretném, ha a gyerekeim tudnának a karácsonyról

A karácsony arról szól, amilyen értelmet Te adsz neki. Nem a társadalmi elvárások teljesítésével lesz ünnep a karácsonyból. Töltsétek meg a karácsonyi ünnepeket a saját értékeitek szerint, és adjátok tovább a gyerekeiteknek.

tovább a cikkre
Az 5 legjobb karácsonyi ajándék, amit a gyerekednek adhatsz
Az 5 legjobb karácsonyi ajándék, amit a gyerekednek adhatsz

5 karácsonyi ajándék gyerekeknek, ami nem kerül semmibe. 5 ajándék, ami felejthetetlen a gyerekek számára az év legszebb ünnepén… Megszívlelendő tanácsok, szép gondolatok karácsony előtt szülőknek és nagyszülőknek.

tovább a cikkre
Karácsonyi asztaldísz - Te is elkészítheted!

Mutatós, de egyszerűen elkészíthető karácsonyi asztali dísz elkészítését mutatjuk be lépésről lépésre. A szükséges eszközöket egy hobbiboltban könnyen beszerezheted.

tovább a cikkre
Időben készüljünk fel Karácsonyra!

Advent a várakozás és az ünnepi készülődés időszaka. Ilyenkor a legtöbb épület és utca már karácsonyi díszben ragyog, és egyre több helyen állhatunk meg egy kis sült gesztenyét vásárolni. Szinte minden házban megjelenik az adventi naptár, amihez rendszerint egy-egy kellemes gyermekkori emlék is tartozik.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Balázs Nelli - klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Almás céklapüré

Almás céklapüré

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg cékla 6,5 dkg burgonya 1 db kisebb alma

Recept:

A meghámozott, kockákra vágott céklát megfőzzük, szitán áttörjük. A krumplit apró kockákra vágjuk, vízben megfőzzük és szitán áttörjük. A céklát és a burgoyát összekeverjük és a főzőlevekkel pépesítjük.
1 db kisebb almát lereszelünk és a céklás burgonyapéphez keverjük.

Fontos!
A krumplit mindenképp külön f(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Alvajárás okai, tünetei, kezelése: Mit tehetsz, ha a gyerek alvajáró? - Szakorvos válaszol

vissza vissza