Főoldal > Cikkek > Ünnepek > Így válassz karácsonyi ajándékot az 5 szeretetnyelv alapján - Hogy igazi örömet szerezz a megajándékozottnak - Szülők Lapja

Így válassz karácsonyi ajándékot az 5 szeretetnyelv alapján - Hogy igazi örömet szerezz a megajándékozottnak

Szülőklapja képMinőségi idő, szívesség, elismerő szavak, érintés, ajándékok - Ajándékozd meg szeretteid idén az 5 szeretetnyelv alapján, hogy a leginkább személyre szabott ajándékot kapják karácsonykor.

Szerző: Szülők lapja
2017-12-22
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A karácsonyi készülődés, az advent a rohanásról szól, nem annyira az ünnepre való felkészülésről, és ebben a rohanásban néha elveszítjük az ünnep igazi lényegét.

Egyik boltból rohanunk a másikba, hogy találjunk valami ajándékot a másiknak, amivel ki tudjuk mutatni a szeretetünket. A legtöbben elhiszik azt, amit a reklámok üzennek, hogy vegyünk minél értékesebb ajándékot, sőt, ha szükséges még hitelt is bevállalunk csak azért, hogy meg tudjuk venni azt, amit szeretnénk. És míg mindenkinek megvesszük az ajándékokat, egy vagyont költünk, rengeteget bosszankodunk, sokat aggódunk, hogy tetszik-e majd a vásárolt ajándék a szerettünknek.

Néha azt érzem, a tucattermékek nem alkalmasak arra, hogy igazi ajándékká váljanak. Úgy érzem, az ajándék és a megajándékozott közötti kapcsolat egyre gyakrabban kimarad az ajándékválasztásból.Ezért néhány gondolatot fontosnak tartok megosztani Önökkel, melyek segítségével az idei karácsony más lehet, mint a többi. Garry Chapman amerikai családterapeuta pszichiáter nevéhez kapcsolódik a 5 szeretetnyelv megnyilvánulása – azaz figyelembe véve, hogy kinek mit jelent a szeretet, különféle módokon fejezhetjük ki szeretetünket egymás felé karácsonykor is.
 

Mi az az 5 szeretetnyelv?


1. Az első a felsorolásból a minőségi idő: amikor a másik azt értékeli leginkább, ha teljes figyelmemmel megajándékozom.
2. Második a szívesség nyelve: amikor a másik számára valami kedvességet, szolgáltatást adok viszonzás nélkül, csak úgy, mert tudom, hogy számára ez a fontos.
3. A harmadik szeretet nyelv az elismerő szavak: amikor bátorítjuk, elismerjük a másik érdemeit, adottságait, ajándékait.
4. Negyedik a testi érintés: azaz a szeretetet érintéssel, öleléssel fejezzük ki.
5. Az ötödik az ajándékozás: van, aki attól érzi, hogy szeretjük, ha valami kis ajándékot kap tőlünk.

Mint látható, csak az ötödik szeretetnyelv az ajándékozás. Karácsonykor viszont nagyon sokan csak ezt az egy szeretet-kifejezési módot ismerik: szeretlek, ezért veszek neked valamilyen ajándékot. Így aztán legtöbbször a vásárolt meglepetés egy lesz a sok tucatajándék közül, amiket évről évre kaptunk, anélkül, hogy az igényeinkre odafigyelnének - egy újabb pár zokni, sapka, sál, kirakós készlet, számítógépes játék…

Ezért most arra kérem a kedves olvasót - talán még nem késő -, hogy a szeretetnyelveknek megfelelően próbáljunk adni ajándékot adni a másiknak, a szeretteinknek. Mindenki gondolja át, a neki kedves emberek mit értékelnek leginkább: a minőségi időt? Az elismerő szavakat? A szívességeket? Hogyan lehet egy ajándék személyes és tényleg igazi örömöt szerző meglepetés? Talán a válasz benne van a kérdésben: akkor, ha adunk valami egyedit a másiknak, amire valóban szüksége van - de a legfontosabb, hogy az ajándékban valamit önmagunkból is adjunk.
 

Karácsonyi ajándékok az 5 szeretetnyelv alapján - ki minek örül a legjobban?


Egy kisfiú meg akarta lepni szüleit valami különleges ajándékkal. Gondolkodott, mit is kellene venni szüleinek, aminek örülnének karácsonyra, de nem volt igazán ötlete. Egyszer aztán különleges gondolata támadt: idén karácsonyra önmagát fogja adni ajándékba! Elővett egy darab papírt, lerajzolta önmagát, aláírta a papírt és ráírta azt is, hogy: „Idén karácsonyra önmagamat adom ajándékba. Ha szükséged lesz rám, akkor segíteni fogok neked.”

Talán mosolygunk ezen a történeten, de ez a kisfiú megértett valamit a karácsony igazi lényegéből. Isten is úgy szeretett, hogy önmagát adta nekünk ajándékba, és azt mondja, ha majd olyan élethelyzetben leszel, amikor nehézségek vesznek körül, akkor hívj engem, mert segíteni akarok neked.

Nézzünk néhány ötletet, amelyek személyre szabott ajándékok lehetnek a szeretetnyelvek alapján.

Minőségi idő: minőségi időt úgy adhatunk ajándékba a másiknak, személyre szabottan, hogy egy szép kis kártyára ráírjuk: ha szeretnél kettesben időt tölteni velem, akkor rendelkezésedre állok. Ennek a kártyának birtokosa osztatlan figyelmet kap hetente egy alkalommal 30, 60, 90 perc beszélgetésre egy általa kiválasztott helyszínen. Ugyancsak remek ajándék a minőségi időt előtérbe helyezőknek minden olyan élménykártya, amely valamilyen közös élményről szól, legyen az mozijegy, színház- vagy koncertjegy.

Szívesség nyelve: a szívesség nyelvét beszélő és igénylő családtagjaink részére szívességkártyákat vagy utalványokat írhatunk, például „Mosogatási kupon: e kártya kézbesítője hetente két alkalommal szívességből elmosogat az ajándékozott által választott időben” - azaz elvégez valami olyan feladatot, amilyet a másik ember kér vagy nagyra értékel.

Elismerő szavak: akiknek az elismerő szavak a szeretetnyelve, azoknak adhatunk általunk készített oklevelet, amelyben kiemelhetjük szerettünk mindazon tulajdonságait, amiket nagyra értékelünk benne. „Nagyon szeretem benned azt, hogy mindig segítesz nekem, bármilyen gondom is akad, köszönöm szépen!”. Ugyancsak jó ajándék lehet egy szép, neki szóló idézet kinyomtatva és bekeretezve, amit az asztalra vagy falra lehet tenni.

Érintés: akinek a szeretetnyelve a testi érintés, annak ideális lehet masszázsutalvány vagy dögönyöző kupon, minden olyasmi, ami intenzív testi feltöltődést ad az öleléstől, simogatástól egészen a közös birkózásig.

Ajándékozás: az ötödik szeretetnyelv az ajándékozás, nekik is próbáljunk olyan ajándékot választani, ami valami közös élményre emlékezteti, vagy az ajándékozott és az ajándékozó kapcsolatára utal.

A legnagyobb ajándék, amit kaphatunk, hogy tudjuk, számíthatunk a családunkra egész éven át, ezt köszönjük meg egymásnak az ajándékok által. De a karácsonyunk és a hétköznapok akkor lesznek igazán boldogok, ha megértjük, nem csak egymásra számíthatunk az ünnepekben, hanem Istenre is. Isten úgy ajándékozott meg minket, hogy közel jött hozzánk, hogy Isten távoli személye az ember számára elérhető közelségbe kerüljön. Ez a karácsony igazi lényege: ha megértjük Isten ajándékát, azt földre szállt csodát, aki által az ember közel kerülhet a teremtőjéhez.

Jézus Krisztus emberré lett, hogy az emberekhez legyen hasonlóvá. A Biblia úgy fogalmazza meg ezt a felfoghatatlan tényt, hogy “ Az ige testé lett és lakozott közöttünk.” Éljük meg ezt a csodát az ünnepre készülődésben is, hogy testté lett az Isten mindenki számára. Ez az igazi ajándék, amelyet személyre szabottan kaptuk Istentől.

Szerző: Jánosi Ferenc lelkész, ifjúsági előadó, www.ifjusagepitok.hu
Fotó: Freepik/senivpetro

Címkék: karácsonyi ajándék, 5 szeretetnyelv

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Ételérzékenység, ételallergia karácsonykor: hogyan oldd meg, ha a gyermeked nem ehet meg mindent? Túlélési tippek egy anyukától
Ételérzékenység, ételallergia karácsonykor: hogyan oldd meg, ha a gyermeked nem ehet meg mindent? Túlélési tippek egy anyukától

Az ünnepek az étkezés szempontjából különösen nagy kihívást jelentenek abban a családban, ahol ételérzékenységgel és/vagy ételallergiával küzdő családtag van. A körültekintő vásárlás, sütés-főzés ilyenkor még nagyobb hangsúlyt kap, nem szólva a vendégeskedés nehézségeiről.

tovább a cikkre
Karácsonyfák képekkel: 17 különleges karácsonyfa, ha valami igazán egyedit szeretnél idén
Karácsonyfák képekkel: 17 különleges karácsonyfa, ha valami igazán egyedit szeretnél idén

Karácsonyfa egyszínű díszítéssel. Karácsonyfa mindenféle tiritarka dísszel. Lehet pici, lehet nagy karácsonyfa, karcsú vagy terebélyes fenyő, az anyaga pedig lehet fenyőfa, műfenyő, vagy akár valami rendhagyó anyag. A karácsonyfa mindenkinek a saját ízlését tükrözi.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Gesztenyefőzelék

Gesztenyefőzelék

Főzelékek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 3,5 dkg gesztenye 6,5 dkg burgonya

Recept:

A gesztenyét meghámozzuk, majd megfőzzük, krumplinyomón átnyomjuk. A főtt, összetört burgonyával összekeverjük.

Különösen ajánlott a sovány, lassan fejlődő csecsemőknek!DIETETIKUS VÉLEMÉNYE:

Szénhidrátb(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza