"Nem kell mindennek tökéletesnek lennie, a gikszereink is mi vagyunk" - Vekerdy Tamás idézetek karácsony kapcsán

Szülők lapja

Karácsony

Szülők lapja


Bár Vekerdy Tamás író, pszichológus már három éve nincs velünk, megszívlelendő gondolatai itt maradtak. Most 5 Vekerdy Tamás idézetet mutatunk a karácsony és az ünnepek kapcsán, érdemes többször elolvasni őket. Bár Vekerdy Tamás író, pszichológus már három éve nincs velünk, megszívlelendő gondolatai itt maradtak. Most 5 Vekerdy Tamás idézetet mutatunk a karácsony és az ünnepek kapcsán, érdemes többször elolvasni őket és elgondolkodni az üzenetükön.

"Nagyszerű, ha megadjuk a módját a számunkra is jelentéssel bíró alkalmak megünneplésének, de nem kell mereven ragaszkodni a részletekhez. Ezeket a tébolyokat, hogy úristen, kész van-e a majonézes krumpli, jó, ha elkerüljük. Nincs kész - hát aztán? Kész van-e a bejgli? Egy nagy túrót van kész, majd kész lesz karácsony második-harmadik napjára, vagy azután, amikor épp ráérünk foglalkozni vele. Érdemes arra koncentrálni, ami tényleg számít - az érdektelen részletkérdéseken való görcsölés teljesen tönkre tudja tenni az ünnepek hangulatát és örömét."



"A pénz és a drága cucc annál fontosabb, minél nagyobb az úgynevezett érzelmi nélkülözés vagy érzelmi depriváció. Ha csak a 37 500 forintos sportcipő "jó", és a gyerek kétségbeesetten-erőszakosan tiltakozik a 6900 forintos ellen, akkor gyanakodhatunk, hogy valami baj van ezen a téren. Ilyenkor a tárgyak világa, a fogyasztás vigasztaló-szórakoztató (helyettesítő) szerepet játszik, és persze mindig csak pillanatnyilag hatékony, hiszen az igény, ami megbújik mögötte, ezen a módon kielégíthetetlen!"

"De jó volna, ha tudnánk megint játszani a karácsonyfa alatt és körül, gyerekeinkkel és egymással, mert a játék arra tanítana, hogy ne vegyük olyan komolyan azt, amit nap mint nap öngyötrően komolyan veszünk. Karriert, pénzt, a külvilág ítéletét."

"A karácsony - a "legszebb ünnep" - a rosszat is felnagyítja, maga is lehet válságok okozója. Holtfáradtan, feszülten, teljesítménykényszerben nem lehet ünnepelni. Meglesz-e, kész lesz-e, megvettem-e? Kész lesz-e a hal, a bejgli? Hányszor megmondtam, hogy ne az utolsó percben csináld azt az izét! Nem lehet kibírni ebben a házban! Jön az ordítozás a szeretet ünnepén, rengeteg válás kezdődik karácsonykor, ilyenkor több az öngyilkosság is, mint máskor. Nehéz időkben még jobban kell vigyáznunk egymásra, és el kell fogadnunk: nem kell mindennek tökéletesnek lennie, a gikszereink is mi vagyunk. A karácsony úgyis mint rejtély, mint misztérium működik. A karácsony a világ titokzatosságának felmutatása, és azt ígéri: a végén majd rájövünk valami fontos és csodálatos dologra - majd kibomlik előttünk a megfejtés. És tényleg, csak ki kell csomagolni, a végére kell járni."

"Ne legyünk tökéletes anyák, nem is tudunk azok lenni, ne szorongjunk, ne görcsöljünk ezen. Éljünk úgy, mintha többé-kevésbé normális emberek lennénk. Az élet nehéz, és együtt küzdjük magunkat végig ezen a gyerekeinkkel. Nem tökéletesnek, nem zseniálisnak kell lenni. Amikor lehet, jelen kell lenni. Kongruensnek, önmagammal azonosnak kell lenni."

Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Karácsony

Szülők lapja


2022.12.23