3 szupergyors, egyszerű és elronthatatlan ünnepi édesség

Szülők lapja

Karácsony

Szülők lapja


3 szupergyors, egyszerű és elronthatatlan ünnepi édesség

A december a készülődés és vendégvárás örömteli időszaka, ám vannak, akik számára az idegeskedésé és tanácstalanságé is. Ez a válogatás azoknak nyújt segítséget, akik nagyon gyorsan, könnyen elkészíthető desszertet keresnek, vagy nem kimondottan konyhatündérek, mégis szeretnék valami finomsággal meglepni a családot vagy a barátokat karácsonykor.

 

1. Mikor a piruló dió illata körüllengi az ünnepet...

Mézes-cukros pirított dió
Hozzávalók: 1 zacskó dió, cukor, méz

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Beleszórjuk a diót, és először megcsorgatjuk mindet mézzel, majd megszórjuk cukorral. Ezután 165 fokon 30 percig sütjük. Magában és süteményekben is isteni.


2. Zserbóélményre vágysz, pepecselés nélkül? A következő desszert egy remek alternatíva!

Zserbógolyó
Hozzávalók:
5 ek. darált dió
250 g darált keksz
10 db, felezett aszalt sárgabarack (opcionális)
4 ek. sárgabarack-lekvár
3 ek. cukor
2 cs. vaníliás cukor
100 ml tejszín
100 ml rum
1 citrom reszelt héja
2 ek. holland kakaópor
200 g étcsoki

Ha a golyók közepébe gyümölcsöt szeretnénk, akkor első lépésként az elfelezett aszalt sárgabarackot egy éjszakára a rumba áztatjuk. Aki enélkül készítené, az természetesen kihagyhatja belőle a barackot. Egy tálban összekeverjük a darált diót, a darált kekszet, a sárgabarack-lekvárt, a cukrot, a kakaóport, a vaníliás cukrot és a tejet. Ha egy kicsit puhább állagot szeretnénk kapni, tehetünk bele plusz 20-25 ml tejet. Egy citrom reszelt héja is kerül a keverékbe. Ezután kis golyókat formázunk. (Aki gyümölccsel készíti, ekkor rakja a golyók közepébe a beáztatott aszalt barackot.) Berakjuk a fagyasztóba kb. 20 percre. Közben gőz fölött felolvasztjuk az étcsokit. A lehűlt golyókat belemártjuk a csokiba, majd hagyjuk, hogy a máz megszilárduljon.


3. És végül íme egy csupán 4 összetevős süti (keksz?), mely nem szárad ki, nem puhul meg, így napokkal előre is nyugodtan elkészíthető.

Diós csók
Hozzávalók:
1 tojás
80 g cukor
200 g darált dió
1 teáskanál őrölt fahéj

A tojást egy villával jól keverjük át, majd sorra adagoljuk hozzá a cukrot, a diót és a fahéjat is. A keveréknek sűrűnek kell lennie, hogy formázható legyen. Ha túl híg a massza (ez nagy méretű tojás esetén előfordulhat), tegyünk hozzá még darált diót. Formázzunk meg nagyjából 14-15 db golyót, és helyezzük őket sütőpapírral kibélelt tepsire. 170 fokon kb. 12 perc alatt sülnek készre, de ez természetesen a sütőtől is függ, ezért érdemes figyelni, de általánosságban igaz, hogy ha már érezzük a dió illatát, valószínűleg elkészült a kekszünk. Vegyük ki a sütőből és - bár nehéz, de – az elfogyasztással várjunk egy kicsit, mert kekszünk hűlés közben szilárdul tökéletesre! 
 

Fotók: Freepik


Szülők lapja

Karácsony

Szülők lapja


2023.12.19