Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Nyári babák: a 7 leggyakoribb kérdésre válaszolt a védőnő! - Így vészelhetitek át a hőséget a kisbabáddal - Szülők Lapja

Nyári babák: a 7 leggyakoribb kérdésre válaszolt a védőnő! - Így vészelhetitek át a hőséget a kisbabáddal

Szülőklapja képEgy babás családban minden évszaknak megvannak a tipikus kérdései. Nyáron a legfontosabb kérdés, miként tehetjük valamelyest komfortosabbá a babák mindennapjait a tikkasztó hőségben. Iveszics Tünde védőnő ötletei következnek.

Szerző: Iveszics Tünde
2017-06-14
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Iveszics Tünde
Védőnő
kérdezd szakértőnket a témában >>

Tapasztalatom szerint, egy babás családban minden évszaknak megvannak a tipikus kérdései, pláne, ha első babáról van szó. Nyáron, mivel mi is nehezen viseljük a kánikulát, a legfontosabb kérdés, miként tehetjük valamelyest komfortosabbá a babák mindennapjait a tikkasztó hőségben - Iveszics Tünde védőnő szakértőnk megosztja tapasztalatait. 

A mindennapokban olyan banálisnak tűnő kérdések merülhetnek fel, hogy beindítsd-e a légkondit vagy inkább ne, adj-e a babára sapit, vagy kalapot, napszemüveget vegyél-e egy csecsemőnek, bekenheted-e naptejjel, viheted-e vízközelbe és még sorolhatnám. Ezekből a kérdésekből választottam ki párat, arra gondolva, hátha benned is felmerültek már.


Nézzük tehát a nyár leggyakoribb kérdéseit!


1. Használhatom-e a légkondit autóban és a lakásban?
Megoszlanak a vélemények. Szinte ugyanannyian mondják azt, hogy baba mellett nem javasolt a klíma, mint akik azt, hogy okosan és mértékkel igenis szabad hűteni a lakást és az autót is. Én azt gondolom, a legfontosabb, hogy te mit gondolsz ezzel kapcsolatban és milyen tapasztalataid vannak.

Ha ódzkodsz és te sem bírod a légkondit (azonnal megfázol vagy megfájdul a fejed), és egyébként is jól bírod a meleget, akkor nem is kérdés: babád sem fogja szeretni és nincs szükségetek rá. Ekkor inkább más módon hűvösíts.

Ha viszont nem tudsz létezni klíma nélkül, nem kérdés és természetes, hogy használod, akkor a babád is jól fogja azt viselni. Fontos azonban, hogy baba mellett óvatosan és mértékkel használd és persze folyamatosan figyeld a babát és tarts be alapvető ajánlásokat:
  • Ne legyen nagy az eltérés a kinti és benti hő között (ha kinn 35 fok van, állítsd 28-29 fokra)!
  • Ne a babára irányuljon a hideg levegő!
  • Autóban se hirtelen engedd a légtérbe a hideget, hanem lassan és magasabb hőfokra állítva, mint egyébként tennéd!
  • Megálláskor hagyj egy kis időt a kinti meleg megszokására, tekerd le az ablakot, ne hirtelen szálljatok ki az autóból a forróságba!
  • Inkább alvás előtt hűtsd le a babaszobát, éjszaka úgyis hűvösebb van, vagy hagyd nyitva az ablakot!
  • Amennyiben éjszaka mégis szükséges, csak pár fokkal állítsd hűvösebbre a kinti hőmérsékletnél!
  • Ha sokat megy a légkondi, párologtass mellette, esetleg teregess a szobába (száríthat)!
  • Naponta szellőztess ki, ha lehet kora reggel vagy este!
  • Évente tisztíttasd ki!

Még több nyári tippet kaphatsz védőnő szakértőnktől, ha elolvasod a 10 jó tanács, hogyan vészeljétek át a hőséget című cikkünket, itt »

2. Mikor nyaralhat először egy kisbaba?
Sokan felteszik ezt a kérdést nyáron. A válaszom mindenkinél más, hiszen minden baba és szülő is más. Az első hetekben, a gyermekágy időszakában mind a babának, mind az anyukának a legjobb otthon, a megszokott, biztonságos közegben. Más a helyzet, ha a nagyszülők (például) a Balaton partján laknak, vagy ott van nyaralótok. Ekkor akár a pár hetes babával is érdemes elindulni, hidd el, nem lesz gond. Alapvetően érdemes ilyenkor figyelembe venni azt, hogy te hogyan érzel, mit gondolsz az utazásról, az ottlétről. Ha kétségeid vannak, inkább halasszátok el az utazást. Nagyobb távolságra, tengerpartra leghamarabb 6 hetes kor után tanácsos utazni és csak akkor, ha egyébként teljesen egészséges a baba. Repülős utakat sem érdemes az első nyárra tervezni.

3. Vízközelben mikor tehetem be a babát a vízbe?
Tipikus nyári kérdés ez is, mivel sokan félnek pár hónapos babájukat nyaraláskor bevinni a vízbe. Ha nyaral a család és babád 6 hetes elmúlt már, súlya szépen gyarapszik, úgy gondolod, hogy elég erős már és kimondottan szereti a fürdést, akkor megmutathatod neki a „nagy vizet”. Ölben vidd be a vízbe, lógasd bele a lábát és a baba elmondja majd, hogy szereti-e, kell-e neki ez a dolog. Ha nem sír, akkor se legyetek sokáig a vízben, az csak a hűsítést szolgálja.

Mindenképpen legyen rajta kis sapka vagy kalap, kend be a bőrét megfelelő napozószerrel és ha lehet, ne a déli órákban fürödjetek. A vizes programot naponta akár 2-3 alkalommal is beiktathatjátok a nagy hőségben.


Fotó: Szülők Lapja

4. A szokásos popsikenőcsöt nyáron is kenhetem?
A sűrű popsikenőcsöket azért találták ki annak idején, hogy védjék az érzékeny bababőrt a textil pelus alatt, később pedig a gyógyító, bőrnyugtató hatás lett a fontos. A ma kapható szuper pelusok nem engedik érintkezni a baba bőrét a vizelettel, azonnal mindent magukba szívnak, így felesleges a vakolat alatta.

A tapasztalat az, hogy a székletürítést a legtöbb esetben jellegzetes hang is kíséri, vagy látszik a babán, hogy ürít, esetleg érződik a szaga a produktumnak. Így a kakis pelus nagyon hamar lekerül a babáról. Nem csupán nyárra vonatkozó tanácsom, hogy lehetőleg kerüljétek a babapopsi vastag krémezését, használjatok inkább természetes hatóanyagú, vékony rétegben felvihető készítményt, ami engedi szellőzni a bőrt és ápolja, védi is azt.

5. Betakarjam, vagy inkább ne?
Naponta felmerülő kérdés, hiszen a babáknak is melege van ugyanúgy, mint nekünk. Napközben a nagy melegben elég egy textil pelenka a bodyban vagy csak pelusban lévő babára. Éjszaka már kicsit hűvösebb van, így egy vékony pamut pléddel betakarhatod, vagy adhatsz rá hálózsákot. Nagyon klassz hálózsákok kaphatók, amit egy nagyobb baba sem tud lerugdalni magáról. Ha pedig kétségeid lennének, néha nézz rá gyermekedre, ellenőrizd mennyire van melege, izzad-e vagy esetleg fázik. Ne aggódj, ha nyugodtan alszik, valószínűleg jól érzi magát. Gondolj arra, hogy egy kisbaba mindenért sír, jelzi, ha nagyon melege van, vagy ha fázik. És, ha egyébként is izzadós, akkor valószínűleg alváskor is izzadni fog, ami nem biztos, hogy zavarja őt.

Mivel kenheted a baba bőrét, hogy ne égjen le? Hogyan öltöztesd a babát, kisgyermeket a hőségben? Megtudhatod innen »

6. Nem iszik, mit tegyek?
Talán te pont nem tartozol azok közé, akik amiatt aggódnak, hogy nem iszik eleget a gyermekük, de főleg nyáron mégis sűrűn előforduló kérdés ez. Még jól szopó babánál is felmerül sokszor, hogy elég-e az anyatej a nagy melegben, a közel 40 fokban.

A jelenlegi álláspont az, hogy egy igény szerint szoptatott babánál nem szükséges folyadékot pótolni. Ha mégis aggódsz és kevesebbet pisil a babád, vagy koncentráltabb a vizelete, akkor kínáld meg pár korty forralt, langyosra hűtött vízzel vagy babavízzel.

A tapasztalatom az, hogy a babák nem fogadják el a felkínált folyadékot, inkább szopiznak, ahogyan ők azt igénylik. Tehát kínáld meg többször, ahogyan kéri vagy akár pluszban is, ha tudod. Vagy fejj ki tejet és azt kínáld a babának (de a legjobb a szopi!). Ha nagyobbacska a gyermek, és kap pépes vagy darabos ételt, kínáld gyakran/gyakrabban vízzel, vagy hígított gyümölcslével. Ha nem fogadja el, adj magas víztartalmú ételeket. Ilyenek a gyümölcsök, gyümölcs sűrítmények és a főzelékek is. Ha így sem tartanád elegendőnek a folyadékbevitelt, akkor figyeld pisil-e elégszer és eleget a gyermeked. Lehet, hogy csak te gondolod túl és aggódsz feleslegesen. Ha viszont továbbra is aggódnál, beszélj védőnőddel vagy gyermekorvosotokkal!

Olvasd el ezt is! Mennyi folyadékra van szüksége egy babának, kisgyermeknek? Táblázattal! »


Fotó: pixabay

7. Megviseli-e a babát a napirend felborulása nyáron?
A nagy melegben már nem tudtok a megszokott rend szerint levegőzni, sétálni. A jól megszokott rutinba, napirendbe egyik napról a másikra tenyerelhet bele a hőség. Ez a nyári időszámítás által okozott pár napos, átmeneti változáshoz hasonlatos. Az egy órányi csúszás is megvisel mindenkit, aztán megszokjuk és visszaállni is ugyanolyan nehéz lesz.

A baba megszokott napirendje biztonságot ad a felnőttek világában. Ilyen biztos pontok például az étkezések időpontjai, a fürdés és az alvás. Ha a legtöbb nem változik, akkor a baba is jól fogja viselni az átállást. Kertes, hűs családi házban egyre többet lesztek kinn, a betonrengetegben viszont beszorultok a lakásba és csak kora reggel vagy késő délután tudtok kinn lenni. Ezeket az alkalmakat igazítsd az evésekhez. Ha van a közeletekben zöld terület, ahol fű és fák vannak, érdemes kihasználni és ott sétálni, hűsölni. Talán elviselhetőbb az idő ezeken a helyeken.

+1. Nyári illat kavalkád
Annyi friss illat van nyáron, amikkel érdemes megismertetni babádat! Észrevetted már, hogy minden növénynek, fűnek, fának, milyen mesés illata van? Nem beszélve a gyümölcsök, zöldségek illatáról! Séták alkalmával szagoljatok meg mindent együtt! Mesélj nekik az illatokról, hiszen az illat tudományosan is bizonyítottan azonnal emlékeket idéz fel bennünk. Tedd a nyarat a nagy mesélések idejévé! Kicsid ámulattal fogja hallgatni történeteid.

Kíváncsi vagy, hogyan fejlődik a kisbabád? Mit tud az egyes életkorokban? Mit lehet vele játszani? Kattints a Baba fejlődése rovatunkban a kisbabád aktuális korára és megtudod »

Szerző: Iveszics Tünde védőnő
Fotók: pixabay, Szülők Lapja

Címkék: nyári baba, nyári ötlet, tipp a védőnőtől, légkodi, babás család, naptej, popsikrém, kisgyermek

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Nem lát jól a gyermeked? Így vedd észre akkor is, ha nem mondja! - Rövidlátás okai, tünetei, kezelése
Nem lát jól a gyermeked? Így vedd észre akkor is, ha nem mondja! - Rövidlátás okai, tünetei, kezelése

Rövidlátás okai, tünetei, kezelése - hogy vedd észre, ha a gyermeked nem lát jól? Lehet-e szemtornával javítani a helyzeten? Miért fontos a szemüveg viselése? Miért jó a szemnek a szabadban folytatott játék? Szemész szakorvos válaszol.

tovább a cikkre
22 tündéri fotó, ami bizonyítja, miért kell minden kisgyermeknek egy háziállat! - Képeken a kutyák, cicák és a kis gazdik
22 tündéri fotó, ami bizonyítja, miért kell minden kisgyermeknek egy háziállat! - Képeken a kutyák, cicák és a kis gazdik

Kutyák, cicák és gyerekek: elképesztően aranyos fotókon a gyerekek és háziállatuk. Ezekről a képekről süt a szeretet és a kötődés! De miért is jó egy háziállat a felnőtteknek és gyerekeknek? A cikkből ez is kiderül.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Iveszics Tünde - Védőnő

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Képgaléria

Hivatalos ügyek

Gyermekbántalmazás bejelentése: hova fordulhatsz, ha bántalmazásra gyanakodsz a környezetedben? Családjogi szakértő válaszol tovább

Bántalmazás, szexuális zaklatás - sajnos egyre többször merülnek fel a gyermekek sérelmére elkövetett, ilyen jellegű bűncselekmények. Tudjuk-e, mi a hivatalos útja, módja annak, hogy egy...

Év végi szabadság kiadása: mi a hivatalos eljárás? Hogyan lehet szabadságot átvinni a következő évre?  tovább

Év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei szabadságot a törvény szerint, ettől csak néhány esetben lehet eltérni. Melyik az a 4 eset, amikor a szabadság átvihető a következő...

Kiskorúak munkavállalása – Mennyit dolgozhat egy kiskorú? Mikor állhat munkába? Kell-e a szülő beleegyezése? Mennyi pihenőidő, szabadság jár neki? tovább

November 20-a Gyermekek Jogainak Világnapja. Magyarországon a kiskorúak közül - jellemzően 15-18 éves kor közöttiek - sokan dolgoznak. A munka törvénykönyve (Mt.) külön szabályokat ír elő...

Szigorítottak a törvényen: ez vár ezentúl azokra, akik gyerekeket zaklatnak szexuálisan tovább

Az Országgyűlés szigorította a büntető törvénykönyvet (Btk.): ezentúl véglegesen el kell tiltani a gyermekekkel való foglalkozástól azokat, akik 18 évnél fiatalabbak sérelmére követnek...

Munkába állás GYES után: így segíti a kormány a kisgyermekes anyákat a munkába való visszatérésben tovább

Évente átlagosan mintegy 34 ezer kisgyermekes szülőnek segít a kormány a munkába való visszatérésben. Milyen kedvezményekre számíthat az a munkaadó, aki GYES-ről visszatérő anyukát foglalkoztat...

Szoptatás

Tejkiütés babánál: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges orvoshoz vinni a kisbabád a kiütések miatt? tovább

A tejkiütés (más néven crusta lactea) már nevében is utal arra, hogy okának a tejet – legtöbbször az anyatejet – tartják, hiszen általában szoptatott babáknál látható, de ugyanolyan...

Babaétrend 2017: régi alapelvek dőltek meg a szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatban! - Új javaslatok a szakembertől tovább

Meddig ideális a kizárólag anyatejes táplálás? Hogyan kerülheti el a baba az ételallergiát? Kell-e speciális étrend szoptatás alatt? A szakember új alapokra helyezi a szoptatás és hozzátáplálás...

Szoptatás: legalább hány hónapig szoptasd a kisbabád? Milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és a mamának? tovább

Születés Hete Fesztivál - milyen előnyökkel jár a szoptatás a babának és mamának? Milyen betegségek kockázatát csökkenti a szoptatás? A szoptatás előnyei és jótékony hatásai, az anyatej...

Szoptatás világhete: 6 hónapos korára már csak a babák fele kap anyatejet tovább

Miért az anyatej a legtökéletesebb táplálék a babának? Miért hagynak fel általában a szoptatással a kismamák? Mi történik, ha a baba 1 éves kora előtt kap tehéntejet? A Szoptatás Világhete...

Szoptatás világnapja - Miért fontos az anyatej a babának és az anyának? tovább

Az anyatej természetes, speciális anyagai révén biztosítja a csecsemő aktuális tápanyagszükségletét, a szoptatás pedig megalapozza a kiegyensúlyozott fejlődést - hívta fel a figyelmet Bábiné...

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Miért panaszkodsz, ha megvan mindened? Tényleg olyan nehéz ma boldognak lenni? - Fontos üzenetet fogalmazott meg egy édesanya tovább

20 szokás, ami a boldog párokra jellemző - A párkapcsolati tanácsadó szerint tovább

Anyós-meny viszony: 10 tipp, hogyan lehet jobb a kapcsolatod a párod szüleivel tovább

"A házasság olyan, mint a kötelékrepülés, könnyen tragédia lehet a vége" - Szerinted mitől lesz igazán tartós egy párkapcsolat? tovább

Estére teljesen kimerülsz és türelmetlen vagy? 5 tuti tipp lestrapált anyukáknak, hogy már holnaptól könnyebb dolgod legyen tovább

Ebben a 2 hónapban adják be a legtöbben a válókeresetet! Érdekes összefüggésre mutattak rá a kutatók 14 év adatait vizsgálva tovább

5 hatalmas tévedés az egyedülálló anyákkal kapcsolatban - Így látja egy 3 gyermekes anyuka tovább

Otthon, barkács

Otthon, barkács

Szobatisztaság: így szoktathatod le gyermeked a pelenkáról! Mi mindenre figyelj oda szülőként? tovább

Őszi falevélből cuki állatkák: 15 kreatív ötlet, amit próbálj ki a gyerekkel! Nagy kézügyesség sem kell hozzá tovább

Íróasztal, tanulósarok házilag! 10 szuper ötlet a gyerekszobába, amit könnyedén megvalósíthatsz - Sok tárolóval tovább

Esős időre benti játékok, kreatívkodás hétköznapi tárgyakból - 16 szuper ötlet, hogy ne unatkozzon a gyerek tovább

Raklapok újrahasznosítva! 14 szuper ötlet a gyereknek, amihez csak raklapokra van szükség - Fotókkal! tovább

Farsangi jelmezötletek gyerekeknek: 15 menő jelmez kisfiúknak és vagány kislányoknak tovább

Így rajzolhatsz cuki állatfigurákat a gyermekednek 4 lépésben! Még rajztudás sem kell hozzá tovább

Babakonyha

Babakonyha

Pofonegyszerű házi pizza recept: finomabb lesz, mint ha házhoz rendelnéd! - Így készítsd lépésről lépésre tovább

Hozzátáplálás: hány hónapos korban vezesd be a tejet és a glutént a baba étrendjébe? Ez lenne az ideális a gyermekorvos szerint tovább

Ezért szeretjük olyan régóta a PICK Téliszalámit! 4+1 nyomós érv a gasztrobloggertől tovább

Szója gyerekeknek: Mit kell tudni a szójáról? Jó vagy rossz, ha a gyermek szóját fogyaszt? Dietetikusunk most elárulja tovább

Hozzátáplálás: 4 szuper sütőtök recept babáknak, kisgyermekeknek - Miért fontos a sütőtök a gyermek étrendjében? Dietetikus válaszol tovább

Chia-mag fogyasztása: ha ennél többet eszel belőle, veszélyes is lehet az egészségedre! Nébih közlemény tovább

3 téli superfood gyerekeknek! Ezeket add neki minél többször, hogy elkerülje a betegség - Dietetikus tanácsai tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Túró Rudi torta

Túró Rudi torta

Sütemények >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: • 75 dkg túró • 2 dl tejföl • 2 dl tejszín • 20 dkg porcukor • 1 citrom leve és reszelt héja • 1 csomag zselatin • 12 db babapiskóta • 2 csomag vaníliás cukor • eperlekvár • fél tábla tortabevonó csokoládé • pici olaj

Recept: Kivajazott tortaforma aljába belerakjuk a babapiskótát, majd citromlével meglocsoljuk.

Összedolgozzuk a túrót, a tejfölt, a porcukrot, vaníliás cukrot és a citrom reszelt héját. 1 dl vizet melegítünk, ebben feloldjuk a zselatint, 3/4 részét belekeverjük a túr&(...) tovább a teljes recepthez...


Legfrissebb szakértői válasz

S. Puskás Judit

S. Puskás Judit

Munkaügyi szakember

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Gabi!

Ön dolgozhat gyed mellett is, másik munkahelyen a munkaviszonyát nem muszáj a főállásában megszüntetni, kivéve, ha olyan munkaszereződése van, ami ezt tiltja. Gyes mellett is ez a helyzet. Ha olyan lehetősége van, amit nem szeretne elmulasztani és ezért az új munkahellyel szeretne munkaviszonyt létesíteni, akkor felmondhat Ön is , és gyed, vagy gyes alatt nem muszáj ismét munkába állni. Gyakorlatilag megegyezhetnek egy időpontban is ami mindkettőjüknek megfelel, vagy a 3 hónap lejártával szüntethetik meg a munkaviszonyát.
Beszéljen a munkáltatójával és jelezze ezt a szándékát.

Üdvözlettel: S.P.Judit

Ezt olvastad már? [x]
Családtervezés

Babát szeretnél? 7+1 dolog, amit tegyél meg, hogy könnyebben sikerüljön teherbe esned (x)

vissza vissza