2021. november 29 |Taksony...

Főoldal > Cikkek > Betegségek > Betegség után mikor mehet vissza a gyerek a bölcsődébe, óvodába, iskolába? - A Házi Gyermekorvosok Egyesülete - Szülők Lapja

Betegség után mikor mehet vissza a gyerek a bölcsődébe, óvodába, iskolába? - A Házi Gyermekorvosok Egyesülete ezt ajánlja

Szülőklapja képNátha, influenza, bárányhimlő, mononukleózis, kötőhártya-gyulladás, tetű - gyakran nehéz eldönteni, hogy mikor engedhetjük vissza egy betegség után gyermekünket közösségbe. Ehhez ad segítséget a Házi Gyermekorvosok Egyesülete.

Szerző: Szülők lapja
2021-10-19
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A koronavírus járvány speciális helyzetet teremt az életünkben. A járványügyi előírások célja, hogy a fertőzést más gyermekek, családtagok, pedagógusok ne kaphassák el. Gyakran nehéz eldönteni, hogy mikor engedhetjük vissza egy betegség után gyermekünket közösségbe. Ehhez ad segítséget a Házi Gyermekorvosok Egyesülete az alábbiakban.

Ha a beteg gyermek vagy tanuló bágyadt - extra pihenést, gondoskodást igényel -, gyenge, rossz általános állapotú, lázas, köhög, torka, füle, hasa fáj, hasmenése, hányingere van, hány, bizonytalan új bőrkiütése van, közösségbe ne menjen!

A szülő feladata jelezni a gyerekorvosnak, ha beteg a gyerek
Az észlelt tüneteket, panaszokat jelezd a gyermekorvosnak a vele egyeztetett úton.

Az enyhe, magától gyógyuló fertőzések esetén (enyhe megfázás, kizárólagos orrfolyás, enyhe köhögés – azok a gyerekek, akik csak reggel köhögnek a torkukba hátracsorgó váladék miatt, vagy 3 napnál rövidebb ideig tartó betegség után), ha a gyermek általános állapota jó, és az orvos is úgy ítéli meg, nem szükséges feltétlen személyes vizsgálat, valószínűleg telefonon is tud tanácsot adni.Ha a gyermek állapota nem javul néhány napon belül vagy az előzőekben leírtaknál súlyosabb tünetek jelentkeznek, mindenképp konzultálj gyermekorvossal. Amennyiben a gyermekorvos személyes vizsgálatot tart indokoltnak, akkor előzetes időpont egyeztetést követően arra lehetőséget biztosít.

A diagnózist az orvos állítja fel
A betegség diagnózisát mindig orvos állítja fel, ennek és a tanácsadásnak az elsődleges ellátási formája a telemedicina. Ezt követően kell meghatározni, hogy mennyi ideig maradjon ki a beteg gyermek a közösségből.

A 16 leggyakoribb betegség és a közösségbe engedés ideje
Az alábbi táblázat a különböző, a bizonyítottan COVID-19 vírustól független, gyakoribb betegségek esetén útmutatót nyújt, hogy mikor nem fertőz már a beteg gyermek. A COVID-19 járvány idején a táblázatban a visszaengedéshez szükséges feltételek orvosi döntése alapján módosulhatnak!

Ez nem jelenti azt, hogy a fertőzőképesség megszűntével kötelező visszaengedni közösségbe, ehhez figyelembe kell venni az általános állapotát, közérzetét is. Ennek eldöntése már a gyermekét ápoló és megfigyelő szülő kompetenciája. Mindazonáltal fontos, hogy közösségbe csak a társaira nem fertőző gyermek menjen vissza.

Mikor mehet vissza a betegségből gyógyult gyerek a bölcsődébe, óvodába, iskolába? - A Házi Gyermekorvosok Egyesülete ajánlása

A COVID-19 járvány kapcsán, amelyik gyermeknek az alábbiak közül akárcsak 1 tünet fennáll, orvossal történő egyeztetés alapján 10 napig otthoni elkülönítés szükséges:
- láz,
- köhögés,
- nehézlégzés,
- hirtelen kezdetű szaglásvesztés,
- ízérzés zavara vagy hiánya.
Ezen esetekben a COVID-19 tesztelés elrendelése is orvosi feladat.

Emellett az orvosi konzultáció alapján egyéb, kevésbé specifikus tünetek alapján is dönthet úgy a gyermekorvos, hogy 10 napig el kell különíteni, azaz otthon kell maradni. Ezen szabályok be nem tartása hatósági intézkedést vonhat maga után. Az elkülönítés egyenlő a hatósági karanténnal, azaz a gyermek nem hagyhatja el otthonát.

Elkülönítés megszüntetésének szabályai
A 10 nap a tünetek kezdetétől számít, legalább 3 napja láztalannak kell lennie a gyermeknek és teljes légúti tünetmentesség is feltétele a közösségbe való visszatéréshez.

Összefoglalva, teendők betegség esetén:
1. ha a gyermeknél betegség tünetei jelentkeznek, a gyermeket otthon kell tartani és a gyermekorvost haladéktalanul értesíteni kell
2. az orvos felállítja a diagnózist telemedicina vagy személyes vizsgálat alapján és ellátja a szülőket tanáccsal
3. ha szükséges, a szülőnek értesíteni kell a gyermekorvost a gyermek állapotváltozásáról
4. ha a táblázat szerint letelt a fertőzőképesség ideje, COVID-19 beteg esetén teljesülnek az egyéb feltételek, és a gyermek állapota is ezt megengedi, a gyermek közösségbe visszatérhet

Olvasd el ezt is!
Novák Hunor: Nyugodtan menjen közösségbe a taknyos, köhögős, antibiotikumot szedő gyerek »


Forrás: Házi Gyermekorvosok Egyesülete
Fotó: Freepik

Címkék: gyerekbetegségek, beteg gyerek, nátha, influenza, bárányhimlő, tetű, ótvar, covid, kötőhártya-gyulladás, gyomorfertőzés, skarlát, kéz-láb-száj betegség

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

Probiotikum gyerekeknek: Nem csak az emésztést segíti, de asztma, allergia és felső légúti betegségek ellen is véd!
Probiotikum gyerekeknek: Nem csak az emésztést segíti, de asztma, allergia és felső légúti betegségek ellen is véd!

A probiotikumokat eddig leginkább a bélrendszer egészségével hozták összefüggésbe, a legfrissebb kutatások szerint azonban a tüdőre is jótékony hatással vannak. Mik azok a probiotikus élelmiszerek?

tovább a cikkre
Látás hónapja 2021: Ingyenes látás- és szemüveg-ellenőrzés Budapesten és vidéken! - Miért vidd el a gyereket is?
Látás hónapja 2021: Ingyenes látás- és szemüveg-ellenőrzés Budapesten és vidéken! - Miért vidd el a gyereket is?

Látás hónapja 2021: A Magyar Látszerész Szövetség kampányában részt vevő optikák októberben díjmentesen végeznek látás- és szemüveg-ellenőrzést.

tovább a cikkre
Szlávik: Legyen védettségi kártyához kötve bizonyos helyek látogatása! - Az infektológus a negyedik hullámról beszélt
Szlávik: Legyen védettségi kártyához kötve bizonyos helyek látogatása! - Az infektológus a negyedik hullámról beszélt

Több százezer oltatlan, idős ember van Magyarországon, többségében ők kerülnek kórházba a negyedik hullámban.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Reszelt burgonya

Reszelt burgonya

Köretek >>
8 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 200 g burgonya só 20 ml olívaolaj

Recept:

A burgonyát enyhén sós vízben héjával együtt megfőzzük. Amikor kihűlt, meghámozzuk, lereszeljük és összekeverjük az olívaolajjal. Hőálló üvegedénybe tesszük és sütőben kicsit átsütjük.TÁPANYAGTARTALO(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Betegségek

Emmi: Megkezdődhet az újszülöttkori SMA-szűrés programja - Mit kell róla tudnod szülőként?

vissza vissza