Betegség után mikor mehet vissza a gyerek a bölcsődébe, óvodába, iskolába? - A Házi Gyermekorvosok Egyesülete ezt ajánlja

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Betegség után mikor mehet vissza a gyerek a bölcsődébe, óvodába, iskolába? - A Házi Gyermekorvosok Egyesülete ezt ajánlja Nátha, influenza, bárányhimlő, mononukleózis, kötőhártya-gyulladás, tetű - gyakran nehéz eldönteni, hogy mikor engedhetjük vissza egy betegség után gyermekünket közösségbe. Ehhez ad segítséget a Házi Gyermekorvosok Egyesülete. A koronavírus járvány speciális helyzetet teremt az életünkben. A járványügyi előírások célja, hogy a fertőzést más gyermekek, családtagok, pedagógusok ne kaphassák el. Gyakran nehéz eldönteni, hogy mikor engedhetjük vissza egy betegség után gyermekünket közösségbe. Ehhez ad segítséget a Házi Gyermekorvosok Egyesülete az alábbiakban.

Ha a beteg gyermek vagy tanuló bágyadt - extra pihenést, gondoskodást igényel -, gyenge, rossz általános állapotú, lázas, köhög, torka, füle, hasa fáj, hasmenése, hányingere van, hány, bizonytalan új bőrkiütése van, közösségbe ne menjen!

A szülő feladata jelezni a gyerekorvosnak, ha beteg a gyerek
Az észlelt tüneteket, panaszokat jelezd a gyermekorvosnak a vele egyeztetett úton.

Az enyhe, magától gyógyuló fertőzések esetén (enyhe megfázás, kizárólagos orrfolyás, enyhe köhögés – azok a gyerekek, akik csak reggel köhögnek a torkukba hátracsorgó váladék miatt, vagy 3 napnál rövidebb ideig tartó betegség után), ha a gyermek általános állapota jó, és az orvos is úgy ítéli meg, nem szükséges feltétlen személyes vizsgálat, valószínűleg telefonon is tud tanácsot adni.



Ha a gyermek állapota nem javul néhány napon belül vagy az előzőekben leírtaknál súlyosabb tünetek jelentkeznek, mindenképp konzultálj gyermekorvossal. Amennyiben a gyermekorvos személyes vizsgálatot tart indokoltnak, akkor előzetes időpont egyeztetést követően arra lehetőséget biztosít.

A diagnózist az orvos állítja fel
A betegség diagnózisát mindig orvos állítja fel, ennek és a tanácsadásnak az elsődleges ellátási formája a telemedicina. Ezt követően kell meghatározni, hogy mennyi ideig maradjon ki a beteg gyermek a közösségből.

A 16 leggyakoribb betegség és a közösségbe engedés ideje
Az alábbi táblázat a különböző, a bizonyítottan COVID-19 vírustól független, gyakoribb betegségek esetén útmutatót nyújt, hogy mikor nem fertőz már a beteg gyermek. A COVID-19 járvány idején a táblázatban a visszaengedéshez szükséges feltételek orvosi döntése alapján módosulhatnak!

Ez nem jelenti azt, hogy a fertőzőképesség megszűntével kötelező visszaengedni közösségbe, ehhez figyelembe kell venni az általános állapotát, közérzetét is. Ennek eldöntése már a gyermekét ápoló és megfigyelő szülő kompetenciája. Mindazonáltal fontos, hogy közösségbe csak a társaira nem fertőző gyermek menjen vissza.

Mikor mehet vissza a betegségből gyógyult gyerek a bölcsődébe, óvodába, iskolába? - A Házi Gyermekorvosok Egyesülete ajánlása

Covid-protokoll
(Megjegyzés: Ez a protokoll a 2021 őszi járványra vonatkozott, ami a későbbiekben változhatott, érdemes a gyermekorvosnál érdeklődni)

A COVID-19 járvány kapcsán, amelyik gyermeknek az alábbiak közül akárcsak 1 tünet fennáll, orvossal történő egyeztetés alapján 10 napig otthoni elkülönítés szükséges:
- láz,
- köhögés,
- nehézlégzés,
- hirtelen kezdetű szaglásvesztés,
- ízérzés zavara vagy hiánya.
Ezen esetekben a COVID-19 tesztelés elrendelése is orvosi feladat.

Emellett az orvosi konzultáció alapján egyéb, kevésbé specifikus tünetek alapján is dönthet úgy a gyermekorvos, hogy 10 napig el kell különíteni, azaz otthon kell maradni. Ezen szabályok be nem tartása hatósági intézkedést vonhat maga után. Az elkülönítés egyenlő a hatósági karanténnal, azaz a gyermek nem hagyhatja el otthonát.

Elkülönítés megszüntetésének szabályai
A 10 nap a tünetek kezdetétől számít, legalább 3 napja láztalannak kell lennie a gyermeknek és teljes légúti tünetmentesség is feltétele a közösségbe való visszatéréshez.

Összefoglalva, teendők betegség esetén:
1. ha a gyermeknél betegség tünetei jelentkeznek, a gyermeket otthon kell tartani és a gyermekorvost haladéktalanul értesíteni kell
2. az orvos felállítja a diagnózist telemedicina vagy személyes vizsgálat alapján és ellátja a szülőket tanáccsal
3. ha szükséges, a szülőnek értesíteni kell a gyermekorvost a gyermek állapotváltozásáról
4. ha a táblázat szerint letelt a fertőzőképesség ideje, COVID-19 beteg esetén teljesülnek az egyéb feltételek, és a gyermek állapota is ezt megengedi, a gyermek közösségbe visszatérhet

Olvasd el ezt is!
Novák Hunor: Nyugodtan menjen közösségbe a taknyos, köhögős, antibiotikumot szedő gyerek »


Forrás: Házi Gyermekorvosok Egyesülete
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2021.10.19