Főoldal > Cikkek > Betegségek > Betegség után mikor mehet vissza a gyerek a bölcsődébe, óvodába, iskolába? - A Házi Gyermekorvosok Egyesülete - Szülők Lapja

Betegség után mikor mehet vissza a gyerek a bölcsődébe, óvodába, iskolába? - A Házi Gyermekorvosok Egyesülete ezt ajánlja

Szülőklapja képNátha, influenza, bárányhimlő, mononukleózis, kötőhártya-gyulladás, tetű - gyakran nehéz eldönteni, hogy mikor engedhetjük vissza egy betegség után gyermekünket közösségbe. Ehhez ad segítséget a Házi Gyermekorvosok Egyesülete.

Szerző: Szülők lapja
2021-10-19
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A koronavírus járvány speciális helyzetet teremt az életünkben. A járványügyi előírások célja, hogy a fertőzést más gyermekek, családtagok, pedagógusok ne kaphassák el. Gyakran nehéz eldönteni, hogy mikor engedhetjük vissza egy betegség után gyermekünket közösségbe. Ehhez ad segítséget a Házi Gyermekorvosok Egyesülete az alábbiakban.

Ha a beteg gyermek vagy tanuló bágyadt - extra pihenést, gondoskodást igényel -, gyenge, rossz általános állapotú, lázas, köhög, torka, füle, hasa fáj, hasmenése, hányingere van, hány, bizonytalan új bőrkiütése van, közösségbe ne menjen!

A szülő feladata jelezni a gyerekorvosnak, ha beteg a gyerek
Az észlelt tüneteket, panaszokat jelezd a gyermekorvosnak a vele egyeztetett úton.

Az enyhe, magától gyógyuló fertőzések esetén (enyhe megfázás, kizárólagos orrfolyás, enyhe köhögés – azok a gyerekek, akik csak reggel köhögnek a torkukba hátracsorgó váladék miatt, vagy 3 napnál rövidebb ideig tartó betegség után), ha a gyermek általános állapota jó, és az orvos is úgy ítéli meg, nem szükséges feltétlen személyes vizsgálat, valószínűleg telefonon is tud tanácsot adni.Ha a gyermek állapota nem javul néhány napon belül vagy az előzőekben leírtaknál súlyosabb tünetek jelentkeznek, mindenképp konzultálj gyermekorvossal. Amennyiben a gyermekorvos személyes vizsgálatot tart indokoltnak, akkor előzetes időpont egyeztetést követően arra lehetőséget biztosít.

A diagnózist az orvos állítja fel
A betegség diagnózisát mindig orvos állítja fel, ennek és a tanácsadásnak az elsődleges ellátási formája a telemedicina. Ezt követően kell meghatározni, hogy mennyi ideig maradjon ki a beteg gyermek a közösségből.

A 16 leggyakoribb betegség és a közösségbe engedés ideje
Az alábbi táblázat a különböző, a bizonyítottan COVID-19 vírustól független, gyakoribb betegségek esetén útmutatót nyújt, hogy mikor nem fertőz már a beteg gyermek. A COVID-19 járvány idején a táblázatban a visszaengedéshez szükséges feltételek orvosi döntése alapján módosulhatnak!

Ez nem jelenti azt, hogy a fertőzőképesség megszűntével kötelező visszaengedni közösségbe, ehhez figyelembe kell venni az általános állapotát, közérzetét is. Ennek eldöntése már a gyermekét ápoló és megfigyelő szülő kompetenciája. Mindazonáltal fontos, hogy közösségbe csak a társaira nem fertőző gyermek menjen vissza.

Mikor mehet vissza a betegségből gyógyult gyerek a bölcsődébe, óvodába, iskolába? - A Házi Gyermekorvosok Egyesülete ajánlása

Covid-protokoll
(Megjegyzés: Ez a protokoll a 2021 őszi járványra vonatkozott, ami a későbbiekben változhatott, érdemes a gyermekorvosnál érdeklődni)

A COVID-19 járvány kapcsán, amelyik gyermeknek az alábbiak közül akárcsak 1 tünet fennáll, orvossal történő egyeztetés alapján 10 napig otthoni elkülönítés szükséges:
- láz,
- köhögés,
- nehézlégzés,
- hirtelen kezdetű szaglásvesztés,
- ízérzés zavara vagy hiánya.
Ezen esetekben a COVID-19 tesztelés elrendelése is orvosi feladat.

Emellett az orvosi konzultáció alapján egyéb, kevésbé specifikus tünetek alapján is dönthet úgy a gyermekorvos, hogy 10 napig el kell különíteni, azaz otthon kell maradni. Ezen szabályok be nem tartása hatósági intézkedést vonhat maga után. Az elkülönítés egyenlő a hatósági karanténnal, azaz a gyermek nem hagyhatja el otthonát.

Elkülönítés megszüntetésének szabályai
A 10 nap a tünetek kezdetétől számít, legalább 3 napja láztalannak kell lennie a gyermeknek és teljes légúti tünetmentesség is feltétele a közösségbe való visszatéréshez.

Összefoglalva, teendők betegség esetén:
1. ha a gyermeknél betegség tünetei jelentkeznek, a gyermeket otthon kell tartani és a gyermekorvost haladéktalanul értesíteni kell
2. az orvos felállítja a diagnózist telemedicina vagy személyes vizsgálat alapján és ellátja a szülőket tanáccsal
3. ha szükséges, a szülőnek értesíteni kell a gyermekorvost a gyermek állapotváltozásáról
4. ha a táblázat szerint letelt a fertőzőképesség ideje, COVID-19 beteg esetén teljesülnek az egyéb feltételek, és a gyermek állapota is ezt megengedi, a gyermek közösségbe visszatérhet

Olvasd el ezt is!
Novák Hunor: Nyugodtan menjen közösségbe a taknyos, köhögős, antibiotikumot szedő gyerek »


Forrás: Házi Gyermekorvosok Egyesülete
Fotó: Freepik

Címkék: gyerekbetegségek, beteg gyerek, nátha, influenza, bárányhimlő, tetű, ótvar, covid, kötőhártya-gyulladás, gyomorfertőzés, skarlát, kéz-láb-száj betegség

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Probiotikum gyerekeknek: Nem csak az emésztést segíti, de asztma, allergia és felső légúti betegségek ellen is véd!
Probiotikum gyerekeknek: Nem csak az emésztést segíti, de asztma, allergia és felső légúti betegségek ellen is véd!

A probiotikumokat eddig leginkább a bélrendszer egészségével hozták összefüggésbe, a legfrissebb kutatások szerint azonban a tüdőre is jótékony hatással vannak. Mik azok a probiotikus élelmiszerek?

tovább a cikkre
Látás hónapja 2021: Ingyenes látás- és szemüveg-ellenőrzés Budapesten és vidéken! - Miért vidd el a gyereket is?
Látás hónapja 2021: Ingyenes látás- és szemüveg-ellenőrzés Budapesten és vidéken! - Miért vidd el a gyereket is?

Látás hónapja 2021: A Magyar Látszerész Szövetség kampányában részt vevő optikák októberben díjmentesen végeznek látás- és szemüveg-ellenőrzést.

tovább a cikkre
Szlávik: Legyen védettségi kártyához kötve bizonyos helyek látogatása! - Az infektológus a negyedik hullámról beszélt
Szlávik: Legyen védettségi kártyához kötve bizonyos helyek látogatása! - Az infektológus a negyedik hullámról beszélt

Több százezer oltatlan, idős ember van Magyarországon, többségében ők kerülnek kórházba a negyedik hullámban.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Paradicsomlé

Paradicsomlé

Gyümölcslevek >>
6 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 100-150 gramm paradicsom

Recept:

A paradicsomot alapos mosás után forrásban lévő vízbe tesszük. A héj ráncosodása után a vízből kiemelve a héját lehúzzuk és kipréseljük, vagy szitán átnyomkodjuk.
Értékes ásványianyag-forrás.

Szék(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Újszülött

Újszülött babát tettek Veszprémben a kórház babamentő inkubátorába

vissza vissza