Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Mit mondjunk el a gyermekünknek és mit ne? Szorongóvá válhat a titkolózástól - Szülők Lapja

Mit mondjunk el a gyermekünknek és mit ne? Szorongóvá válhat a titkolózástól


Meg szabad-e mondani a gyerekeknek a rossz híreket? Hova vezet, ha eltitkolunk fontos dolgokat a gyerekek elől? És lehet-e titka a gyereknek, vagy mindent meg kell otthon beszélnünk? Megváltoztatná az életünket, hogy kiderülnének a családi titkok? Gyermekpszichológus írása titkokról, szorongásról, bűntudatról.

Szerző: Bojti Andrea
2014-09-12
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Bojti Andrea
Gyermekpszichológus
kérdezd szakértőnket a témában >>

„Egy hét éves kisfiút rendszeresen ismétlődő gyötrő rémálmok miatt hoztak hozzám a rendelésre. Azt álmodta, hogy a szülei átváltoznak farkassá és otthagyják őt az erdőben. Később kiderült, hogy a gyermeket örökbe fogadták, de erről ő nem tudott. Érdekes, hogy az álom tartalma is kapcsolatba hozható a tudat alatt megjelent félelemmel.”

Titkok és tabuk kimondatlanul a családokban
Képzeletben rajzolja le a kedves Olvasó a családfáját! Ha most valakinek elmesélné felmenői élettörténetét, néhány családi titokra is rábukkanhat a családfában. Szinte minden családnak vannak titkaik, amelyek akár generációkon keresztül befolyásolhatják a családok életét, működését. Ezek a titkok jelenthetnek véd- és dacszövetséget, de sokkal inkább megbetegítenek, nyomasztanak.

Titok az, amit szándékosan el akarnak hallgatni. Tabunak nevezzük viszont az olyan tiltást, melynek eredetét homály fedi és általában magától értetődő, nem megkérdőjelezhető. Jellemzően ilyen az alkoholbeteg jelenléte a családban, melyről nem szabad beszélni, nem létezik. Sok ember számára egyszerűbb a kellemetlen, kínos dolgokat eltitkolni, így nem kell a következményekkel sem számolni.

Meg kell-e kímélni a gyerekeket a rossz hírektől?
„A 4 éves Anna egyik napról a másikra elkezdett halálosat játszani a babáival. Egy idő után az egyik babát elnevezte saját magáról és elkezdte bántani, amiért megölte a nagypapit. A szülők kétségbeesve vitték szakemberhez a gyermeket a játék brutalitása miatt. Ekkor derült ki, hogy a szeretett nagypapa halálát nem mondták meg a gyermeknek, ugyanakkor a kislány játékából az derült ki, hogy nem kimondva, de tudja, mi történt és önmagát hibáztatja.”

A felnőttek egy része azt gondolja, a gyermekeket meg kell kímélni a rossz hírektől. Holott, ahogy azt a fenti eset is szemlélteti, ezzel sokszor még nagyobb terhet teszünk rájuk. Egyedül hagyjuk a kérdéseivel, félelmeivel, és neki valójában csak sejtései vannak. A gyerekek kifejezetten érzékenyek a nem verbális kommunikációs jelekre. Nem kell ahhoz kimondani, hogy megértse, mit jelent a hallgatás, a kínos csend vagy a téma elterelése. Számára ez azt jelenti, baj van, valamit eltitkolnak.

Lehet-e titka a gyereknek, vagy mindent meg kell otthon beszélni?
Természetesen egy családban mindenkinek lehetnek apró titkaik. Ez az egyéniségünk része, melyet tiszteletben kell tartani. Az sem elfogadható tehát, ha úgy gondolják, senkinek semmilyen titka nem lehet egymás előtt a családban. Ebben a kérdésben is meg kell találni az arany középutat.

Hova vezet, ha nem beszéljük ki a fájdalmakat?
Ha egy családban a titkolózás elfogadott lehetőség, a családtagok könnyen elszigetelődhetnek egymástól. Az ilyen családoknál gyakori a bűntudat, a vádaskodás, a saját felelősség fel nem vállalása és a cselekvés hiánya. A valódi fájdalmakról nem lehet beszélni, és ez az elfojtás lassan megmérgezi az emberi kapcsolatokat.

Ezekben az esetekben a családterápia módszere hatékony lehet a megerősítésben, hogy kimondódjanak a titkok. Ezzel oldódik a szorongás, a bűntudat és lehet a valódi problémákkal foglalkozni. Megszűnik az elszigetelődés és a családi kapcsolatok erőforrássá válnak.

Szerző: Bojti Andrea gyermekpszichológus
Fotó: Pixabay

Címkék: gyerek, család, gyermeknevelés, titok, tabu, haláleset, gyermekpszichológia

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Ha fél, szorong a csecsemő, vagy gyermek - okok és kezelésük

A csecsemők az anyától való elszakadás miatt szoronganak (szeparációs szorongás), az óvodások képzeletében megjelennek a mesevilág félelmetes alakjai, vannak gyerekek, akik az állatoktól vagy erős hangoktól félnek. Mit okoz a túlzott szorongás, és mikor kell szakembert felkeresni?

tovább a cikkre
Hasznos tippek a nyári tábor előtt

Mikor érett a gyerek a nyári táborra? Hogyan készítsük fel a gyereket a táborozásra? Hogyan kezeljük, ha nehezen viseli gyermekünk a különlétet? Gyermekpszichológus szakértőnk tanácsai táborozásra készülő gyerekek szülei számára.

tovább a cikkre
Hogyan mondjuk meg a gyereknek, hogy el fogunk válni?

Válni akarunk, de a gyerek még nem tud róla. Hogyan mondjuk el úgy, hogy a legkevésbé sérüljön a lelke? Biztosan sérülni fog a válás miatt? Együtt vagy külön-külön beszéljünk vele? Mondjuk el a teljes igazságot? Mi lesz, ha kiborul? És ha én is elsírom magam?

tovább a cikkre
Plüssök, rongyik, vigasztárgyak - életkori sajátosság, vagy kóros kötődés?

Minden szülő tapasztalja, hogy gyermekének van egy kedvenc, takarója, cumija, plüssállata, vagy valamilyen tárgy, ami mindig vele van. Vajon miért ragaszkodnak annyira a kicsik a rongyijukhoz, alvókájukhoz, babájukhoz, mi ennek az oka?

tovább a cikkre
Az örök tabutéma, avagy mit mondjunk a halálról a gyereknek?

Minden család életében megtörténik, hogy egy szeretett személy eltávozik. Hogyan beszéljünk gyermekünkkel a halálról? Hogyan mondjuk el, hogy meghalt valaki? Esetleg titkoljuk el, vagy hazudjunk? Ezekről a kérdésekről is beszélnünk kell gyermekünkkel.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Bojti Andrea - Gyermekpszichológus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Csirkemájpuding

Csirkemájpuding

Feltétek a főzelékhez >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 60 g csirkemáj 10 g margarin 10 g liszt 50 ml tej 1/3 db tojás petrezselyemzöld só

Recept:

A lisztet a margarinon habzásig hevítjük, állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejet és besűrítjük. Beletesszük az elkapart csirkemájat, tojássárgáját, majd petrezselyemzölddel, sóval ízesítjük, végül óvatosan hozzákeverjük a(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermek fejlődése

5 tuti tipp az iskolára hangolódáshoz - Játék- és könyvajánlóval

vissza vissza