Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Nyelvérzék teszt gyerekeknek - 8 kérdés, amiből kiderül, könnyen tanulhat-e nyelveket a gyermeked - Szülők Lapja

Nyelvérzék teszt gyerekeknek - 8 kérdés, amiből kiderül, könnyen tanulhat-e nyelveket a gyermeked

Szülőklapja képMár egészen korán felismerhető, ha egy gyereknek jó a nyelvérzéke, illetve ha tehetsége van a nyelvtanuláshoz. A cikkben lévő gyorsteszttel magad is leellenőrizheted, hogy kisgyermekednek mennyire lesz később affinitása az idegen nyelvekhez.

Szerző: Dr. Szente-Tarján Vera
2015-12-16
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Dr. Szente-Tarján Vera
Nyelvtanár, tanár, gyógypedagógus
kérdezd szakértőnket a témában >>
Vajon min múlik, hogy valaki nyelvtehetség lesz-e? Mi dönti el, hogy később majd órákig kell ülnie a szótárfüzet felett, vagy könnyedén és megerőltetés nélkül fogja megszerezni sorban a nyelvvizsga bizonyítványokat?

Dr. Szente-Tarján Vera nyelvtanár elmagyarázza, hogy min múlik a nyelvtanulás sikere, illetve egy általa összeállított gyorsteszt segítségével most te magad is könnyen leellenőrizheted, hogy vajon kisgyermeked sikeres lesz-e a nyelvek terén.

A kisbabák milliónyi agysejttel születnek
A kisbabák milliónyi agysejttel jönnek világra, az agysejtek között hálózatokat alkotó kapcsolatokkal, illetve annak lehetőségével. Hogy ezek a hálózatok, kapcsolatok megmaradnak-e , erősebbekké válnak-e vagy elhalnak, arról a használatuk dönt, azaz hogy aktívan használatba lesznek-e véve, vagy birtokosuknak nincs rá szükségük.

A nyelvzseniket egész korán fel lehet ismerni
Az anyanyelv elsajátításakor az agy bizonyos része aktívabb, jobban "szikráznak" az agysejtek közötti kapcsolatok, idegen nyelv tanulásakor az aktiváció még inkább fokozódik: új kapcsolatok épülnek ki és szilárdulnak meg. Természetesen kinek könnyebben, kinek nehezebben megy a nyelvtanulás.
Gondoljunk csak bele: saját anyanyelvünk tanulásakor is egyik gyereknek könnyedén megy az olvasás, míg másikuk vért izzad, és sajnos ugyanez igaz az idegen nyelvek elsajátítására is. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb gyermek nagyjából két éves kora körül kezdi el felismerni a komplex beszédet és kezd el érthető mondatokat formálni - ám a nyelvzsenik mindezt jóval korábban érik el. Kisiskolás kor felé közeledve egyéb nyelvi képességeik észrevehetően fejlettebbek, kifinomultabbak kortársaiknál.

Nyelvérzék teszt gyerekeknek - 8 kérdés, amiből kiderül, könnyen tanulhat-e nyelveket a gyermeked
A nyelvzsenik árnyalt beszédükkel, bő szókincsükkel és helyes nyelvtanukkal már korán kitűnnek a kortársaik közül

Nyelvérzék gyorsteszt - 8 kérdés, amit válaszolj meg őszintén!


Az alábbi gyorsteszt segítségével könnyen észreveheted, hogy gyermekednek különleges tehetsége van a nyelv/nyelvek elsajátításához, vagy sem. A  válaszadás során gyermekedet a többi kortárs gyerekkel hasonlítsd össze.

1. Jóval fejlettebb szókinccsel rendelkezik, könnyen tanul új szavakat I/N
2. Hajlamos gyorsabban beszélni I/N
3. Hosszabb, összetettebb mondatokban fejezi ki magát, mindezt helyes nyelvtan megtartásával I/N
4. Korán kezd el olvasni. Sok tehetséges gyermek már az iskolába kerülés előtt megtanul olvasni. I/N
5. Folyamatosan kérdezősködik az általa látott és hallott dolgokról, amelyekre választ és magyarázatokat vár I/N
6. Megérti az összetett feladatokat, és végre is hajtja azokat. Például: “Légy szíves menj be az étkezőbe, vedd le a kék könyvet az asztalról és tedd be a szobádban lévő polcra, majd hozd ki a ruháidat, hogy kimoshassam őket”. I/N
7. Felnőttek beszélgetését megérti és képes is abban részt venni. A nyelvzsenik hamar megértik az árnyalatokat, vagy a kettős jelentést - tehát figyeljünk arra, hogy mit mondunk! J I/N
8. Képesek a hallgatóságukhoz igazítaniuk a nyelvet. Például egy négyéves nyelvzseni gazdagabb szókincset használ, strukturáltabb mondatokban beszél felnőttekhez, vagy társaihoz, de a hároméves unokatestvéréhez gyermekibb szókinccsel és mondatokkal szól. I/N

Ha csak pár igen válasz született, akkor vagy túl korán tesztelted a kisgyermeked (és akkor érdemes később visszatérned rá), vagy valóban nem az idegen nyelv tanulása lesz életében a központi téma.

Ha a 8 kérdésből legalább 5-7 igen választ adtál, javaslom, hogy ne késlekedj sokáig, mert kisgyermekkorban sokkal könnyebb egy-két idegen nyelv elsajátítása, mint gondolnánk. Mindenképpen keresd gyermeked számára az idegen nyelv tanulási lehetőségeket, mert valószínűleg nagyon jó eredményeket fog ezen a területen elérni.

Ha a 8 kérdésből mindegyikre igennel válaszoltál, akkor gyermekednek mindenképpen érdemes nyelvekkel foglalkoznia, mert született tehetség! De hogy gyermeked nyelvtalentum lesz-e később, ez sok mindentől függhet, erőltetni ezt sem szabad.


Szerző: Dr. Szente-Tarján Vera
Fotó: Pixabay

Címkék: nyelv, idegen nyelv, nyelvzseni, idegennyelv tanulás, baba, beszédfejlődés, nyelvtehetség, nyelvtanár, korai nyelvtanulás

hirdetés

VERSEK, MONDÓKÁK BABÁKNAK ÉS KISGYERMEKEKNEK

Tündéri versek és mondókák a baba öltöztetéséhez, fürdetéséhez, játékhoz, altatáshoz
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

OLVASD EL EZT IS!

Nyelvtanulás kisgyermekkorban: árt az anyanyelvi fejlődésnek a korai nyelvtanulás?
Nyelvtanulás kisgyermekkorban: árt az anyanyelvi fejlődésnek a korai nyelvtanulás?

Vajon késlelteti a korai nyelvtanulás a baba természetes nyelvi fejlődését? Megterheli a babát a családban használt második nyelv? A túl korai nyelvtanulás miatt nehezebben tanulja majd az édes anyanyelvét? Tények és tévhitek a korai nyelvtanulásról cikkünkben.

tovább a cikkre
Hogyan befolyásolja az idegen nyelv tanulása az agyi folyamatokat?

Az idegen nyelv tanulásának fontossága vitathatatlan - számos előnye származik annak, aki nyelveket beszél. De vajon hogyan hat az idegennyelv elsajátítása az agyunkra? Svéd kutatók megállapításai az idegennyelv-tanulásról és nyelvérzékről.

tovább a cikkre
Mikortól tanuljon idegen nyelvet a kisgyermek? - 13 tipp az otthoni játékos nyelvtanuláshoz

Éveken keresztül tartotta magát az a nézet, hogy az óvodás korú gyermekek idegen nyelv tanulása csak felületes lehet. A jelenlegi kutatások éppen az ellenkezőjét támasztják alá! A kisgyermek életében a legideálisabb időszak egy új nyelv tanulására: a 3-4 éves kor. Nézzük az okokat, indokokat.

tovább a cikkre
Nyelvtanulás kisgyermekkorban

Az idegen nyelvnek a játékhoz hasonló örömforrássá kell válnia. A legjobb út tehát a természetesség, a spontán élethelyzetek, a mókás, játékos szituációk kihasználása, a sok-sok dal, versike, mondóka, mozgásos játék gyakorlása, amit ez a korosztály imád és mindennél jobban élvez.

tovább a cikkre
Korai nyelvtanulás vagy nyelvelsajátítás

Életünkben egyre fontosabb szerepet töltenek be az idegen nyelvek. Nyelvtudás hiányában csökkennek esélyeink a felsőoktatásba való bejutáshoz, korlátozódnak munkahelyi lehetőségeink, de nehezebben boldogulunk akár egy külföldi nyaralás váratlan élethelyzetében is.

tovább a cikkre
Korai kétnyelvűség

A korai nyelvtanítás helyességét erősíti a nyelvészek által megfigyelt ún. „biológiai sorompó” jelensége is. A kutatók szerint két fontos „biológiai sorompó” van az ember életében, amelynek nemcsak az anyanyelv elsajátításában van döntő szerepe, de az idegen nyelv megtanulásában is.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Dr. Szente-Tarján Vera - Nyelvtanár, tanár, gyógypedagógus

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén bo(...) tovább a teljes recepthez...


Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Terhesség hétről-hétreBaba fejlődéseGaléria   /   Videótár

Terhesség hétről hétre 

Nyereményjáték   /   Szakértők   /      Webáruház

Horoszkópok
Baba horoszkóp
Szülő horoszkóp
Szerelmi horoszkóp

Keresők
Névkereső babáknak
Receptkereső babáknak
Orvoskereső
Gyermekorvosi ügyeletek
Orvosi szótár
Baba-mama katalógus

rssRSS hírcsatorna

Kalkulátorok
Ezt olvastad már? [x]
Gyermekprogramok

Dinók, játszóház, labirintus, aligátorok, rájasimogatás - Felejthetetlen gyereknapi élményekkel leptek meg húsz gyermeket

vissza vissza