Nyelvérzék teszt gyerekeknek - 8 kérdés, amiből kiderül, könnyen tanulhat-e nyelveket a gyermeked

Dr. Szente-Tarján Vera

Gyerek fejlődése

Dr. Szente-Tarján Vera


Nyelvérzék teszt gyerekeknek - 8 kérdés, amiből kiderül, könnyen tanulhat-e nyelveket a gyermeked Már egészen korán felismerhető, ha egy gyereknek jó a nyelvérzéke, illetve ha tehetsége van a nyelvtanuláshoz. A cikkben lévő gyorsteszttel magad is leellenőrizheted, hogy kisgyermekednek mennyire lesz később affinitása az idegen nyelvekhez. Vajon min múlik, hogy valaki nyelvtehetség lesz-e? Mi dönti el, hogy később majd órákig kell ülnie a szótárfüzet felett, vagy könnyedén és megerőltetés nélkül fogja megszerezni sorban a nyelvvizsga bizonyítványokat?

Dr. Szente-Tarján Vera nyelvtanár elmagyarázza, hogy min múlik a nyelvtanulás sikere, illetve egy általa összeállított gyorsteszt segítségével most te magad is könnyen leellenőrizheted, hogy vajon kisgyermeked sikeres lesz-e a nyelvek terén.

A kisbabák milliónyi agysejttel születnek
A kisbabák milliónyi agysejttel jönnek világra, az agysejtek között hálózatokat alkotó kapcsolatokkal, illetve annak lehetőségével. Hogy ezek a hálózatok, kapcsolatok megmaradnak-e , erősebbekké válnak-e vagy elhalnak, arról a használatuk dönt, azaz hogy aktívan használatba lesznek-e véve, vagy birtokosuknak nincs rá szükségük.

A nyelvzseniket egész korán fel lehet ismerni
Az anyanyelv elsajátításakor az agy bizonyos része aktívabb, jobban "szikráznak" az agysejtek közötti kapcsolatok, idegen nyelv tanulásakor az aktiváció még inkább fokozódik: új kapcsolatok épülnek ki és szilárdulnak meg. Természetesen kinek könnyebben, kinek nehezebben megy a nyelvtanulás.
Gondoljunk csak bele: saját anyanyelvünk tanulásakor is egyik gyereknek könnyedén megy az olvasás, míg másikuk vért izzad, és sajnos ugyanez igaz az idegen nyelvek elsajátítására is. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb gyermek nagyjából két éves kora körül kezdi el felismerni a komplex beszédet és kezd el érthető mondatokat formálni - ám a nyelvzsenik mindezt jóval korábban érik el. Kisiskolás kor felé közeledve egyéb nyelvi képességeik észrevehetően fejlettebbek, kifinomultabbak kortársaiknál.

Nyelvérzék teszt gyerekeknek - 8 kérdés, amiből kiderül, könnyen tanulhat-e nyelveket a gyermeked
A nyelvzsenik árnyalt beszédükkel, bő szókincsükkel és helyes nyelvtanukkal már korán kitűnnek a kortársaik közül

Nyelvérzék gyorsteszt - 8 kérdés, amit válaszolj meg őszintén!


Az alábbi gyorsteszt segítségével könnyen észreveheted, hogy gyermekednek különleges tehetsége van a nyelv/nyelvek elsajátításához, vagy sem. A  válaszadás során gyermekedet a többi kortárs gyerekkel hasonlítsd össze.

1. Jóval fejlettebb szókinccsel rendelkezik, könnyen tanul új szavakat I/N
2. Hajlamos gyorsabban beszélni I/N
3. Hosszabb, összetettebb mondatokban fejezi ki magát, mindezt helyes nyelvtan megtartásával I/N
4. Korán kezd el olvasni. Sok tehetséges gyermek már az iskolába kerülés előtt megtanul olvasni. I/N
5. Folyamatosan kérdezősködik az általa látott és hallott dolgokról, amelyekre választ és magyarázatokat vár I/N
6. Megérti az összetett feladatokat, és végre is hajtja azokat. Például: “Légy szíves menj be az étkezőbe, vedd le a kék könyvet az asztalról és tedd be a szobádban lévő polcra, majd hozd ki a ruháidat, hogy kimoshassam őket”. I/N
7. Felnőttek beszélgetését megérti és képes is abban részt venni. A nyelvzsenik hamar megértik az árnyalatokat, vagy a kettős jelentést - tehát figyeljünk arra, hogy mit mondunk! J I/N
8. Képesek a hallgatóságukhoz igazítaniuk a nyelvet. Például egy négyéves nyelvzseni gazdagabb szókincset használ, strukturáltabb mondatokban beszél felnőttekhez, vagy társaihoz, de a hároméves unokatestvéréhez gyermekibb szókinccsel és mondatokkal szól. I/N

Ha csak pár igen válasz született, akkor vagy túl korán tesztelted a kisgyermeked (és akkor érdemes később visszatérned rá), vagy valóban nem az idegen nyelv tanulása lesz életében a központi téma.

Ha a 8 kérdésből legalább 5-7 igen választ adtál, javaslom, hogy ne késlekedj sokáig, mert kisgyermekkorban sokkal könnyebb egy-két idegen nyelv elsajátítása, mint gondolnánk. Mindenképpen keresd gyermeked számára az idegen nyelv tanulási lehetőségeket, mert valószínűleg nagyon jó eredményeket fog ezen a területen elérni.

Ha a 8 kérdésből mindegyikre igennel válaszoltál, akkor gyermekednek mindenképpen érdemes nyelvekkel foglalkoznia, mert született tehetség! De hogy gyermeked nyelvtalentum lesz-e később, ez sok mindentől függhet, erőltetni ezt sem szabad.


Szerző: Dr. Szente-Tarján Vera
Fotó: Pixabay

Dr. Szente-Tarján Vera

Gyerek fejlődése

Dr. Szente-Tarján Vera


2015.12.16