2021. október 18 |Lukács...

Főoldal > Cikkek > Gyermek fejlődése > Apák a gyereknevelésben - Hogyan befolyásolja az apával töltött idő a gyerek intelligenciáját? Mi az, amit a gy - Szülők Lapja

Apák a gyereknevelésben - Hogyan befolyásolja az apával töltött idő a gyerek intelligenciáját? Mi az, amit a gyerek az apától tanul meg?

Szülőklapja képAz apáknak már a fogantatástól jelentős szerepük van a gyermeknevelésben, sőt az apákra legalább annyira szükség van, mint az anyákra! Szegleti Gabriella gyermekpszichológus a legérdekesebb hazai és nemzetközi apaszereppel kapcsolatos kutatásokat magyarázza.

Szerző: Szegleti Gabriella
2016-02-03
Forrás: Szülők lapja
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Szegleti Gabriella
Gyermekpszichológus, családterapeuta
kérdezd szakértőnket a témában >>
Magasabb az IQ-juk azoknak a gyerekeknek, akik sok időt töltenek az apjukkal » - állapították meg a University of Newcastle kutatói. A korai években együtt töltött idő még a kisgyerek későbbi karrierjére is hatással lehet.

Ennek kapcsán Szegleti Gabriella gyermekpszichológust kérdeztük arról, hogy mivel nyújtanak mást az apák a fejlődésben lévő kisgyerekek számára, és miért fontos legalább annyira az ő jelenlétük kora gyermekkorban, mint az édesanyáké. Megdöbbentő válaszokat (is) kaptunk.

A babáknak, kisgyerekeknek komoly szükségük van az apukákra is
Magasabb az IQ-juk azoknak a gyerekeknek, akik sok időt töltenek apjukkal - állapították meg a University of Newcastle kutatói. A kora gyermekkorban együtt töltött idő még a gyerek későbbi pályafutására is kihathat. A kutatók azt is kimutatták, az apák hajlamosabbak jobban odafigyelni fiaikra, mint lányaikra.

A kutatás során egészen nagyszabású, több mint 11 ezer, 1958-ban született brit férfit és nőt vizsgáltak meg. Kikérdezték az anyákat, hogy az apa milyen gyakran vett részt a közös programokban, milyen gyakran olvasott neki vagy szervezett szabadidős programokat. A magasabb IQ mellett az ilyen gyerekek könnyebben igazodtak el közösségekben, mint azok, akik kevesebb figyelmet kaptak apjuktól. A különbség még 42 éves korban is érezhető volt. A kutatást vezető Daniel Nettle jelentős különbségről beszél. Azt is hozzáteszik, a lényeg az, hogy egy második felnőtt is komoly szerepet játsszon a gyerek életében.Nem csak az anyának, az apának is kiemelt szerepe van a korai fejlődésben
- A gyermekek fejlődését vizsgáló szakemberek korábban csak az anyához fűződő kapcsolat hatásait vizsgálták. A tradicionális kötődéselmélet olyan érzelmi hierarchiát feltételez, amelyben szinte kizárólag az anyának van szerepe, az apa csupán „másodrendű” személy. A szülő-gyermek-kapcsolatok közel hat évtizedes kutatási tapasztalatai az utóbbi időben alaposan átértékelték a korai elméleteket. Napjainkra bebizonyosodott, hogy az apának szinte ugyanakkora szerepe van a korai fejlődésben, a gyermek mentális fejlődésében és későbbi szocializációjában, mint az anya személyének - magyarázza Szegleti Gabriella a Bethesda Gyermekkórház pszichológusa.

A kisgyerek az apától tanulja meg a dominanciát, versenyt, magabiztosságot
- Az apa-gyermek kötődéselmélet első megfogalmazója a francia Daniel Paquette, aki leírta, hogy a gyermek számára az anyai és apai kötődés egészen mást jelent. Míg az anya testesíti meg a gondoskodást, a biztonságot, az érzelmeket, addig az apa az erőt, a védelmet, a külvilág iránti nyitottságot, a kíváncsiságot, a játékosságot jelenti.

Az apával töltött idő sokkal játékosabb, kockáztatóbb, mint az anyai kapcsolat. Az apa-gyermek játékban keveredik a szülői értelem és fegyelem, aminek fontos szerepe van az optimális fejlődésben. A játék alkalmával a gyermek apjától megtanulhatja, hogy mit jelent a dominancia fogalma, erősödhet benne a magabiztosság érzése, és a versenyképesség kialakulásában is segítséget kaphat.

A megfigyelések szerint az apák az anyáknál gyakrabban kezdeményeznek stimuláló, mozgásos játékokat. Gyermeküket bátorítják a megismerő, helyzetmegoldó próbálkozásokban. Mindez a kreatív gondolkodást fejleszti. Velük ellentétben az anyák leginkább a biztonságra törekszenek. Ez alapján érthető, és egyértelmű, hogy az apák szerepe a nevelésben kifejezetten jótékonyan hat az intellektusra - magyarázza Szegleti Gabriella.

Apák a gyereknevelésben - Hogyan befolyásolja az apával töltött idő a gyerek intelligenciáját? Mi az, amit a gyerek az apától tanul meg?


Tudományos vizsgálatok az apa szerepét illetően


Több korábbi kutatás a témát pont az ellenkező oldalról közelíti meg, az apa jelenlétének hiányától, és annak következményeitől.

Az apa nélkül felnőtt gyerekek agya más lenne, mint akik teljes családban nevelkedtek?
Meglehetősen sokkoló kutatási eredmény látott napvilágot Kanadában (McGill Egyetem kutatása), miszerint az apa nélkül felnőtt gyermekek agya más, mint azoké, akik teljes családban nőttek fel. (Bár még csak állatkísérletekben bizonyított, az emberhez hasonló monogám és nevelési ösztöneikben is hasonló úgynevezett kaliforniai egerek agyán tesztelték.)

Azt találták, hogy az apa nélküli utódok nemcsak a magatartásukban, hanem a döntéshozatalért, problémamegoldásért felelő agyműködésben is rosszabbul teljesítettek. Az utódok idegrendszeri fejlődését, felnőttkori társadalmi-szociális viselkedését befolyásolja az apa hiánya. Ugyanakkor jelenléte növeli a gyermekek teljesítőképességét.

Az apahiány növelheti a gyerek kriminalisztikai hajlamát
Egy másik kutatási eredmény arról számol be (Center of Social Justice, Nagy-Brittania), hogy az apahiány nagyobb arányú erőszakot és esetleges kriminalisztikai hajlamot eredményezhet a gyerekekben.

Az apa nélkül felcseperedő gyerekek maguk is laza házastársak lesznek később?
A pécsi Evolúciós Pszichológiai Kutatócsoport kutatásai is azt emelik ki, hogy a fejlődés és szocializációs folyamatokban az egyik legfontosabb tényező az apa jelenléte és szerepe a családon belül. Vizsgálati eredményeink azt mutatják, hogy az apa nélkül felnövő gyerekek életvezetése elmozdul abba az irányba, amelyet leginkább az érési folyamatok felgyorsulása, a szabályszegő viselkedés gyakoribbá válása, a párkapcsolatok fellazulása jellemez - a teljes családban felnövő személyekhez képest.

Már a fogantatástól szerepük van az apáknak
- Ezen kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy a csecsemők és kisgyermekek mentális fejlődése, intellektusa és későbbi pozitív szocializációja érdekében az apa személyének, az apa-gyermek kötődésnek, a hasznos együtt töltött időnek már a fogantatástól fontos szerepe van - hangsúlyozza Szegleti Gabriella gyermekpszichológus.

Fotók: Pixabay, Rawpixel

Címkék: apa, apaszerep, apa a gyermeknevelésben. kutatás, gyermekpszichológus, korai fejlődés, gyerek

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

OLVASD EL EZT IS!

5 gyakori kijelentés az apaságról, ami már régen nem igaz - Mi az apukák valódi szerepe a gyereknevelésben?
5 gyakori kijelentés az apaságról, ami már régen nem igaz - Mi az apukák valódi szerepe a gyereknevelésben?

Az 5 leggyakoribb tévhit az apa szerepről, az apává válásról, az apaságról, melyet Bojti Andrea gyermekpszichológus szakértőnk segít tisztázni.

tovább a cikkre
A késői apaság előnyei és hátrányai

A késői apaságnak sok előnye lehet - ezt már eddig is tudtuk, azonban sok hátránya is, melyre egy nemrég megjelent kutatás mutat rá. A nagy léptékű nemzetközi vizsgálat a késői apaságot ugyanis összefüggésbe hozza az autizmussal, hiperaktivitással, bipoláris zavarral és más gyermekbetegségekkel. A kutatás eredményei még a szakembereket is meglepték.

tovább a cikkre
Apai elismerő nyilatkozat és örökbefogadás változások

Egyszerűsödnek és életszerűbbek lesznek az örökbefogadáshoz és az apai elismeréshez kapcsolódó eljárások - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az MTI-vel. A kormány nevében Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken nyújtotta be az erről szóló egyes családjogi és cégjogi eljárások egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslatot.

tovább a cikkre
Apa-gyermek kapcsolat - 7 tipp, hogyan erősödhet már a kezdetektől

Az édesanyák között talán többször felmerülő téma, hogy kinek a férje/párja, hogyan viszonyul a gyermekhez, hogyan és miben veszi ki a részét a gyermekgondozás, gyermeknevelés területén, és mennyire vagyunk megelégedve velük, mint apákkal. Megijedni nem szükséges, általában panaszra nincs ok, vagy az kevésbé kerül kimondásra

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szegleti Gabriella - Gyermekpszichológus, családterapeuta

Vissza az előző oldalra

Legnépszerűbb

Videók

Recept ajánlatunk

Spenótfelfújt

Spenótfelfújt

Egytálételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 20 g vaj 20 g liszt 150 ml tej, vagy babatej 50 g spenótpüré 20 g reszelt sajt tojás fele

Recept:

A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és habzásig hevítjük. Felöntjük a tejjel (babatejjel) és sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a megfőzött, ledarált spenótpürét, a reszelt sajtot és egy fél tojást.
Ha a massza túl lágy, akkor egy kevés zsemlemorzs(...) tovább a teljes recepthez...


Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

hirdetés

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Pásztor Klára

Pásztor Klára

Jogviták megoldásai - Bírósági perek kiváltása (családjog-betegjog-ingatlan és kártérítések vitái)

tovább a szakértőhöz >>

Igazságügyi mediátor felkérése egyszerű szabályok mentén!

Nagyön örülök, hogy a párkapcsolata válságában legalább személyem kiválasztásában egyet tudnak érteni! Ez jó hír Önöknek!

Bejelentkezésre a névjegyemen látható telefonon 06-305-992-842 van mód napközben!


Reálmediátor tevékenység (RM) a Felek közötti vita bírósági per kiváltásával történő megoldása! Sokezer ügyféltalálkozó nyomán dolgoztuk ki.Eredménye a válások körüli egyezségek.

Nem szívesen írok árakat, de a tájékoztatás és kérdése fontos nekem!


Mediáció esetében óvakodni érdemes az alacsony munkadíjtól a hírdetésekben - mert az bizonytalanságról, rutintalanságról, részképzettségről árulkodik.


Egy válás mediációja, a bírósági vagyonmegosztás kiváltása munkaigényes és felkészültséget igénylő igazságügyi mediátori feladat!


Tudom pontosabbra gondolt ezért jelzem, hogy egy reálmediátori találkozó és feldolgozó alkalom általában 75.000Ft-90.000Ft közé esik.
Időben ez 3-4 órát jelent a szükséges írásos nyilatkozatokkal, külön rövid kaukusz ülésekkel.


Vesse össze a vagyonmegosztási perek akár több millió forintos több évre terjedő költségével a láthatja a bírósági per kiváltása reálmediátorral olcsóbb, időtakarékosabb!

Ezt olvastad már? [x]
Gyermeknevelés

Miért válik zsarnokká az egyenrangúnak nevelt gyerek? - Pszichológus válaszol

vissza vissza