Mivel kenheted a baba bőrét, hogy ne égjen le? Hogyan öltöztesd a babát, kisgyermeket a hőségben? - Nyári tippek a védőnőtől

Iveszics Tünde

Kisgyerek fejlődése

Iveszics Tünde


Mivel kenheted a baba bőrét, hogy ne égjen le? Hogyan öltöztesd a babát, kisgyermeket a hőségben? - Nyári tippek a védőnőtől Hogyan öltöztesd a kisbabádat a nyári melegben? Szabad-e a babákra napszemüveget adni? Mezitláb vagy kiscipőben totyogjon a baba? Sok hasznos nyári tipp a védőnőtől, aki elárulja, hogy milyen hűsítő-nyugtató "szuper szert" permetezz ilyenkor a baba bőrére! Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány hasznos ötletet a nyári, kánikulai napokra, amivel segíthetsz babádnak abban, hogy jobban érezze magát a legnagyobb hőségben is.
 

Babák, csecsemők öltöztetése nyáron


Szellős nyári kissapka mindig legyen a babán
Különösen nyáron fontos, hogy mindig természetes anyagból készült ruhát (pamut, len) ajánlott viselni, ami jól szellőzik, nem szorít, nem nyom sehol, lenge és kellemes viselet. Ha lehet, a ruha anyaga ne legyen átlátszó, szövése pedig jobb, ha sűrű. A sötét színű ruhák helyett nyárra inkább a világos az alkalmas, ami valamelyest visszaveri a nap sugarait.

Pár hetes babára nagyon nagy melegben elég, ha egy rövid ujjú body kerül. Takaró gyanánt pedig egy vékony pelenka is elegendő az alváskor.
Séták alkalmával, a tűző napon kismamának (és persze mindenki másnak is) jó szolgálatot tehet egy jól megválasztott kalap, hiszen testünk legmagasabb pontja a fejünk, amit védelem hiányában ilyenkor direktben ér az erős napsugárzás. A gyermekek fejére is mindig kerüljön kis, karimás vagy sildes sapka, kendőcske, vagy kis kalapocska.

Milyen a jó gyerek szandál az ortopéd szakorvos szerint? »»

Napszemüveg babáknak
A nyár másik fontos kelléke a napszemüveg, hiszen az UV sugarak a szemre is károsak. Már kisbabáknak is kapható napszemüveg, ami főleg nyaraláskor lehet hasznos. Minőség tekintetében nem biztos, hogy a legdrágábbat kell megvenni a megfelelő védelemhez - a híradásokban minden nyáron beszámolnak a szemüvegek teszteléséről, érdemes megnézni egy-egy ilyen adást.

Napszemüveg - jó vagy ártalamas a gyereknek? Szemész válaszol »»

Mezitláb vagy kiscipőben?
A ruházathoz tartozik a megfelelő lábbeli viselése is. Legjobb a jó minőségű szandál vagy egy textil, könnyű, szellős cipőcske. A lábnak azonban a legkellemesebb a mezítlábjárás lenne, lehetőleg természetes talajon.  Ha már jár a kicsi, a legjobb, ha hagyod mezítláb sétálni, szaladgálni, így a lába szellőzése mellett a lábboltozata is megfelelően tud kialakulni, fejlődni. Ehhez persze biztonságos talaj szükséges. Füvön, kavicsokon, homokos talajon, vízparton csaknem mindig engedheted a kicsit mezítláb is jönni-menni.

Mezítláb vagy kiscipőben járjon a baba? Gyógytornász válaszol »»
 

Hő- és napvédelem babáknál, kisgyerekeknél


Gyermeknél még nyaraláskor is megszívlelendő aranyszabály, hogy nagy melegben lehetőség szerint 11 és 15 óra között a legjobb a lakásban, esetleg a hűs, árnyékos kertben tartózkodni. Az ezen kívül eső időben is csak lombárnyékban javasolt a levegőzés, a játszótéri móka és a strandolás. Sétához a kora reggeli, vagy késő délutáni időpontokat válasszunk! Egy évesnél kisebb babádat, ha lehet, egyáltalán ne vidd tűző napra! Kisgyermeked is csak árnyékban játsszon.

Babáknál kizárólag bababarát napvédőket használjunk
A bőrt mindenképpen megfelelő fényvédelmet biztosító napozókrémmel szükséges megvédeni a káros UV sugaraktól, a leégéstől, ami még árnyékos helyen is bekövetkezhet. A babáknak kifejlesztett fényvédőkre jobban odafigyelnek a gyártók, így ezeket ajánlom. Jelenleg is kutatások folynak arról, hogy jók-e a nagyon magas faktorszámú fényvédőszerek, illetve a fizikai vagy kémiai fényvédőt tartalmazók a megfelelőbbek. Egyébként jó, ha tudod, hogy egy egyszerű hidegen sajtolt növényi olaj körülbelül 4-6-os faktorszámmal rendelkezik. Ma már széles a kínálat a napozószerekből és kapható már nagyrészt természetes anyagokat tartalmazó baba fényvédőszer is. Arra érdemes figyelni, hogy a napvédő körülbelül 15-20 perc múlva hat, és fél óránként, óránként újra kell kenni a gyermeket. Azt se felejtsd el, hogy a víz lemossa a krémet, így a vízből való kijövetel után megint csak újra kell kenni a bőrt.
Fontos a szájat is védeni megfelelő minőségű ajakápolóval! Természetesen itt is a natúr termékeket javaslom elsősorban.

Termálvíz permete - kiválóan hűsít!
Napozás, napon való tartózkodás után jól esik a bőrnek valamilyen hűsítő nyugtatószer (gyermekeknek és a felnőtteknek is). Jó hatású a bőrre bármilyen termálvíz permete (ezt illatszerboltokban, gyógyszertárakban lehet megvásárolni), ami tulajdonképpen ásványi anyagokat is tartalmazó, frissítő spray, és szinte azonnal kellemes, hűs érzetet biztosít. Ez a spray napközben többször is használható az egész család bőrére melegben, vagy akár fokozott izzadás esetén is.

A vízparti pancsoláshoz fokozatosan szoktassuk hozzá a babát
Vízközelben még a legkisebbeknek is jól esik a hűsítő fürdőzés. Körülbelül fél éves kortól a vízbe is beviheted kisbabádat napozóruhában vagy kis pólóban, karimás sapkában, amit időnként javasolt bevizezni (ez is további hűtő hatást biztosít). Nagyon praktikus úszópelusok is kaphatóak, ami a vizes programok egyik elengedhetetlen tartozéka minden baba számára.



Fokozatosan szoktasd a vízhez
Jók a természetes vizek, vagy strandon a babapancsolók (de csak azok, ahová a babák vagy totyogók mehetnek). A vízhez fokozatosan szoktasd a babát, először csak a lábát lógasd, himbáltasd a vízben, vagy hagyd a kezecskéjével csapkodni a vizet.

Szivaccsal is frissítheted a bőrét
Mindenkinek jólesik a nagy melegben a napközbeni többszöri zuhany vagy hűs fürdő. E lehetőség hiányában pedig a test gyakori vizes ruhával, szivaccsal való áttörlése hozhat felfrissülést a legkisebbeknek is.

Hűvös lábfürdő
Nagyobb gyermekeknél (úgy két-három éves kortól) alkalmazni lehet még a hideg borogatást vagy hűvös lábfürdőt is. Ezek szinte azonnal megkönnyebbülést hoznak. A totyogó csöppségeknek pedig a lakásban, az erkélyen is varázsolható strand, kis műanyag medence, vagy egy lavór segítségével.

Napozókrém kötelező
Természetesen mindenkinél nagyon fontos szempont, hogy csak annyit tartózkodjon a rekkenő hőségben a napon, amennyit feltétlenül szükséges. Napozókrémek használata nagyon fontos a szabadon lévő testrészeken ilyenkor is, s főleg az arcra érdemes fényvédelmet is adó krémet kenni.
Még nyaralás előtt érdemes felkészülni a napégésre és napszúrásra is, hiszen előfordulhat a legnagyobb odafigyelés ellenére is.

Napégésre külsőleg az alábbi gyógynövényeket javaslom:
•    aloe vera készítmények (friss növény, spray, gél, krém)
•    kamilla (gyulladáscsökkentő, borogatáshoz, fürdő adalékanyagaként)
•    körömvirág (főzet, krém)
•    levendula (aromavízként, vagy illóolaj formában fürdővízhez csöpögtetve)
•    paradicsom
•    uborka


A gyógyszertári, bolti szereknél, érdemes odafigyelni arra, hogy milyen anyagokat tartalmaz a fő hatóanyagokon kívül a kiválasztott szer - optimális esetben csak természetes anyagok vannak benne. Jó hatású a panthenol is.

Teendők napégés után
Fontos, hogy ételeink tartalmazzanak sok C és E vitamint, valamint béta karotint, hiszen ezek nagyban elősegítik a bőr mielőbbi gyógyulását.
Napégés után akár több napig is kerülni kell a napon való tartózkodást! Ilyenkor a legjobb a hűs szobában pihenni.

Természetesen szükség esetén az orvos megkeresése is indokolt! Főleg idősek és gyermekek esetén szükséges figyelni és komolyan venni a panaszokat.

Szerző: Iveszics Tünde védőnő
Fotó: weibo.com

Iveszics Tünde

Kisgyerek fejlődése

Iveszics Tünde


2016.06.30