Ezért ne takard le a babakocsit kendővel a hőségben! Végzetes is lehet a babára nézve, figyelmeztet a gyermekorvos

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


Ezért ne takard le a babakocsit kendővel a hőségben! Végzetes is lehet a babára nézve, figyelmeztet a gyermekorvos Egy tapasztalt gyermekorvos elmagyarázta, hogy miért nem szabad letakarni a babakocsi bejáratát a legnagyobb kánikulában. Nap, mint nap találkozunk az utcán olyan babakocsit tologató édesanyákkal, párokkal, akik merő jó szándékból egy lenge kendővel vagy pelenkával takarják le a babakocsi "bejáróját" a nyári kánikulában, holott ezt nem szabadna - hívja fel a szülők figyelmet egy tapasztalt svéd gyermekorvos.

Ezért ne takard le a babakocsit kendővel a hőségben! Végzetes is lehet a babára nézve, figyelmeztet a gyermekorvos


A baba a forró levegőjű babakocsiban a kendő alatt szenved
Svante Norgen stockholmi orvos szerint a szülők hiába gondolják, hogy ez a megfelelő védelem az erős napsütés ellen, valójában többet árt, mint használ! Ugyanis még a legvékonyabb kendő, pelenka vagy muszlinanyag is megnövelheti a hőmérsékletet az anyag alatt - így a baba nem hogy jobban érezné magát, hanem a forró levegőjű, zárt babakocsiban inkább csak szenved.

Hirtelenhalál-szindrómához vezethet a csecsemőknél, ha a babakocsiban túl nagy forróság van
Egy svéd tanulmány szerint a kendő alatti levegő megáll, nem jár jól, a babakocsiban lévő hőmérséklet így akár 15 fokkal(!) is magasabb lehet, mint odakint, ahol jár a levegő. A babakocsi ilyenkor hasonlóan viselkedik, mint egy termosz. Mindez pedig akár az úgynevezett hirtelenhalál-szindrómához vezethet.

- Egészen kisbabáknál az ilyen forróság a prenatális (méhen belüli - a szerk.), az anyaméh melegét idéző körülményeket idézi, ez pedig akár a légzés leállásához is vezethet - hívta fel a figyelmet a gyermekorvos.

A gyermekorvos azt tanácsolja, hogy tartsuk a babák arcát szabadon, ha a hőségben pihennek, és semmiképpen se vigyük őket a tűző napra, nagyon forró helyekre, kánikula esetén a sétát pedig 11 és 5 óra között kerüljük.

Forrás: Külföld / Daily Mail
Fotó: Daily Mail, The Sun

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2016.07.26