Így alszik el könnyen, gyorsan a kisbabád! - Miért nyugtatja meg a csecsemőket a fehér zaj? Fehér zaj ötletek otthonra

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


Így alszik el könnyen, gyorsan a kisbabád! - Miért nyugtatja meg a csecsemőket a fehér zaj? Fehér zaj ötletek otthonra Sokak számára könnyítik meg az álomba merülést a természet hangjai, a hullámzás moraja, a madárcsicsergés, a szél suhogása vagy éppen egy ellazító meditációs zene. Ám ha kisbabád alvását akarod elősegíteni, nem ezekkel a dallamokkal érdemes próbálkoznod. Sokak számára könnyítik meg az álomba merülést a természet hangjai, a hullámzás moraja, a madárcsicsergés, a szél suhogása vagy éppen egy ellazító meditációs zene. Ám ha kisbabád alvását akarod elősegíteni, nem ezekkel a dallamokkal érdemes próbálkoznod.

Az anyaméhben nincs csend
Talán meglepő, de az újszülöttek számára stresszelő a teljes csönd, ugyanis nem ez az a környezet, amihez hozzászoktak. A picik hónapokon át az anyaméh biztonságos, ám korántsem csendes világában fejlődtek. A szívdobogás, a belső szervek mozgása, a vér áramlása a méhlepényen át éppoly hangos lehet a magzat számára, mint nekünk a porszívó zaja - ugyanakkor megnyugtatóan hatott rájuk, amíg a pocakban cseperedtek.



Éppen ezért a babák nyugodt alvásához nem szükséges elnémulnod, és csendben őrizned az álmát. Azok a zajok, melyek a felnőttek alvását zavarják, a babák számára kifejezetten nyugtatóak lehetnek.

Mi az a fehér zaj?
A legtökéletesebb ringatót számukra az úgynevezett fehér zaj jelenti. A fehér zaj olyan véletlenszerű zaj, amire igaz, hogy a teljes vizsgált frekvenciatartományban (emberi érzékelés esetén 20 Hz–20 kHz) állandó a hangnyomásszintje - ezt általában monoton sistergésnek, zúgásnak halljuk. A fehér zajhoz nagyon hasonló zúgó, monoton háttérzajt kelt például a porszívó, a ventilátor, a hajszárító, a mosógép vagy a sistergő, adás nélküli tévéképernyő.

Persze nem kell ezeket az eszközöket bekapcsolnod a kicsi elaltatásához, hiszen bababoltokban is hozzájuthatsz fehér zaj gépekhez, sőt, okostelefon alkalmazásban is elérhető.

Erre vigyázz a fehér zaj gépeknél!
Bármivel is kelted a fehér zajt, arra vigyázz, hogy soha ne a kiságy mellé, hanem a szoba legtávolabbi pontján helyezd el ezeket a hangforrásokat, mivel közvetlenül a baba mellett, órákon át bekapcsolva akár halláskárosodást is okozhatnak. A biztonság kedvéért ügyelj arra, hogy a legkisebb fokozaton járasd a készüléket és a kisbabád fülét ne érje 50 dB-nél nagyobb zajterhelés. Ha pedig elaludt a pici, mindig kapcsold ki az eszközt.

Forrás: mindenamihallas.hu
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Kisgyerek fejlődése

Szülők lapja


2018.01.05